Türk iplik sektörününde en önemli makine tedarikçilerinden olan Rieter, Kipaş ile olan stratejik ilişkisini sıkı tutuyor. Rieter ürettiği 4000. 1,5 metre çalışma genişliğine sahip tarak makinesini, makine parkında yüzde 85’lik oranla kendi markasını kullanan Kipaş’a törenle teslim etti. Özel davetlilerin katıldığı bir etkinlikle Kipaş’a teslim edilen makine aynı zamanda iki firmanın ticari işbirliklerinin üst noktalarda olduğunu kanıtlıyor. Rieter Avrupa ve Afrika Satış Müdürü Rudolf Meier ve Türkiye Bölge Satış Müdürü Jürgen Seuberling, Kahramanmaraş’ta düzenlenen törene davet edilen tek sektörel yayın olan Textil Dünyası’na uzmanlık alanları ve Kipaş ile işbirliği hakkında önemli açıklamalarda bulundular.
Rieter ve Kipaş yetkililerinin buluştuğu törende konuşan Rudolf Meier, özellikle Kipaş ile çalışmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Burada sadece 4000. tarağı değil, yıllardır süren bir ortaklığı kutladıklarını vurgulayan Meier; “Biz kendimizi burada evimizde gibi hissediyoruz. Gelecek çalışmalarda da işbirliğine devam etmek istiyoruz” dedi.
Bu Yıl Rieter İçin Başarılı Geçti
2011 ve 2012 yıllarında Rieter olarak başarılı bir grafik çizdiklerini ifade eden Rudolf Meier, başta Çin piyasasına olmak üzere Türkiye ve Hindistan’da önemli satışlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Önümüzdeki yıllarda özellikle kompakt makine üretiminde öne çıkacaklarını anlatan Meier şunlara işaret etti; “Tüm makinelerimiz için Ar-Ge çalışmalarına devam ediyoruz. 2013 yılında da kalite algımızla birlikte üretim sürecimizi şekillendireceğiz. Birçok makinede yenilik sunmayı hedefliyoruz. Pazar alanları açısından bakıldığında da Türk pazarına olan satışlarımızın artması için elimizden gelen tüm çalışmaları gerçekleştireceğiz.
Kompakt İplik Makinesine Talep Artıyor
2012 yılında özellikle Kompakt iplik eğirme makinelerinin talebinin arttığına işaret eden Rieter Avrupa ve Afrika Satış Müdürü Rudolf Meier, open end ve kompakt iplik üretiminde yakaladıkları üst düzey başarının genel olarak pazarın kendileri için daha olumlu şekillenmesine yardımcı olduğunu kaydetti. Gelecekte kısa elyaflardan iplik üretiminin artacağını dile getiren Meier sözlerine şöyle devam etti; “Kompakt iplikler mukavemetli, yüksek elastikliyete ve düşük tüylülüğe sahip ve boncuklanmaya karşı direnç gösteren iplikler olarak biliniyor. Bu ipliklerin konvansiyonel ring ipliklerine göre performans ve kalite açısından avantajlı yapısı da birçok kumaş türünde tercih edilmesine neden olmaktadır. Bizimde elimizde bulunan teknolojiler ile bütün makine çeşitlerinde başlangıçtan son üretime kadar kaliteyi ön planda tutuyoruz.”
Rieter’in son dönemde revizyon çalışmalarıyla gündeme gelen Çek Cumhuriyeti’ndeki tesisi hakkında soru sorduğumuz Rudolf Meier, bu bölgede yüksek kaliteli teknolojilerin üretimi için AR-GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini açıkladı. Üretim tesisinin geliştirilmesi açısından oldukça verimli sonuçlar aldıklarını aktaran Meier, burada şimdiden 10-20 sene sonrasının teknolojilerine odaklandıklarını belirtti. Burada geliştirilen yeni teknolojik ürünler hakkında bilgilerin henüz sır gibi saklandığını ifade eden Meier, teknik özelliklerini belirtemese bile, yeni ürünlerin gelecekte çok başarılı sonuçlar doğuracağını savundu.
Türk Piyasası Bizim İçin Çok Önemli
Rieter Türkiye Bölge Satış Müdürü Jürgen Seuberling ise dergimize Türk pazarını dair değerlendirmelerde bulundu. Seuberling, Rieter’in geçmişten günümüze kadar yaptığı tüm makine satışları ele alındığında Türkiye’nin en büyük pazar olarak görüldüğünü, fakat son dönemde diğer bazı pazarların Türkiye’ye yetiştiğini zaman zaman geçtiğini kaydetti.
Kipaş ile olan ilişkileri hakkında da detaylı bilgi veren Seuberling, eskiden beri iyi ilişkiler içinde oldukları Kipaş’la ticari anlamda da iyi seviyelere ulaştıklarını açıkladı. “Kipaş’ın Rieter gibi kalite ve teknoloji odaklı düşünmesi, onlarla olan yakın ilişkimizin temel sebebi” diyen Seuberling şunları aktardı; “Kipaş Kahramanmaraş bölgesinde etkin rol oynayan bir firma. Rieter’ın bu anlamda iş alanı farklı olmakla birlikte kültürü Kipaş’a çok benziyor. Sektöre ciddi araştırmalar sonucu karar verip girmemiz, pazarın ihtiyaçlarını karşılamamız, gelişime ayak uydurma gibi birçok başlıkta bu benzerlikler görülebilir. Bu anlamda Kipaş’la ilişkilerimizi daha üst boyutlara taşıyoruz. Bu işbirliği her iki firmanın da küresel gücünü arttırıyor.”
Orta Doğu’nun Piyasaya Etkisi Sınırlı
Jürgen Seuberling Orta Doğu’da yaşanan sıkıntıların ister istemez Türkiye’yi de olumsuz etkileyebileceğini ancak şu an için böyle bir emarenin olmadığını ifade etti. “Türk piyasasında ciddi bir iplik alıcısı olarak bilinen Rusya, değişken politikalar sonucu alım kararlarını gözden geçirebilir” diyen Seuberling şunlara işaret etti; “Dünya’da küresel olarak tekstil alanındaki satışlar siyası ve kültürel durumlara göre inip çıkabilir. Küresel olarak bir artış havası var ise, tabi ki Türkiye’de bundan nasibini alır ve satışlar artar. Son dönemdeki değişikliklerin bizi ve genel olarak sektörü çok fazla etkilediği görülmüyor. Genel olarak ekonomi iyi gidiyor ve bu çizgide bizi de pek etkilediğini söyleyemem. Umarım bundan sonraki süreçte de Türkiye’deki temsilcimiz Erbel Mümessillik ile de bu sorunların dışında iyi bir satış grafiği yakalayacağız.”
Erbel ile Türkiye piyasasındaki başarılarını perçinlediklerini anlatan Seuberling sözlerini şu şekilde noktaladı; “Müşterilerle kurulan kaliteli ilişkileri Erbel ile ortaklaşa bir çalışma sonucu gerçekleştiriyoruz. Tek amacımız başarılı çalışmalarımızı fikir ortağımız, temsilcimiz olan Erbel ve en önemli müşterilerimizden Kipaş ile birlikte uzun dönemler sürdürmek.”