Renk ölçümü ve kontrol sistemleri teknolojilerinin güçlü üreticisi Datacolor geliştirdiği Datacolor Viewport ile 2012 yılını iddialı bir döneme dönüştürdü. 2011 Eylül ayındaki ITMA Barselona fuarında ilk lansmanı yapılan Viewport daha sonra ITM İstanbul fuarında Türk ziyaretçilerine sunulmuştu. Firma ürününü en son ITMA ASYA CITME fuarında Asyalı üreticiler tarafından yakından incelendi. Büyük ilgi gören ürün tekstil renk kontrolüne devrim niteliğinde sayılan yenilikler getiriyor.
Viewport, çok renkli kumaş baskı ve desenler, dantel, denim, havlu, duvar kaplamaları gibi birçok ürün gamı için gereksinim duyulan kalite bilgisini ve görselleştirmesini en doğru olarak kullanıcılarına sunan bir teknolojiye sahip. Ürün, tekstil malzemesini görsel olarak değerlendirerek sonuçları kullanıcıya sunuyor. Web tabanlı bir görüntü iletişim platformu ile tam kalibre edilen Viewport, daha objektif renk bilgisi sağlıyor. Perakende boyacıların ve QC operatörlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan ürün, renk kontrol sürecini hatasız bir hale getiriyor.
Gün ışığı, ampul ve floresan gibi çoklu ışıklar altında kalibrelenmiş görüntü yakalayan ürün, tedarikçilerin numunelerin görselleştirilmiş incelemesine uzaktan erişimini, onay ve arşivlemesini sağlayan bir yazılıma da sahip bulunuyor.
40 yıldır sektörde renk ölçümü ve kalitesi konusunda çalışmalar yürüten İsviçre merkezli Datacolor ITMA ASYA CITME’de ziyaretçilerden gördüğü yoğun ilginin de yansıttığı gibi pazarda daha aktif bir konuma ulaştı.
Viewport’a Türk Pazarında Yoğun Talep Gördü
Textil Dünyasına özel açıklamalarda bulunan Datacolor Kilit Müşteri Yöneticisi (Manager Key Accounts) Fred Olshewski, Datacolor Viewport’un Türk müşterilerden yoğun ilgi gördüğünü ve Nisan ayında İstanbul’da düzenlenen ITM fuarında çok fazla miktarda ürün siparişi aldıklarını açıkladı. İstanbul’daki fuardan mutlu ayrıldıklarının altını çizen Olshewski, Türkiye ve Ortadoğu pazarlarına ulaşmak açısından oldukça verimli bir dönem yaşadıklarını belirtti.
Türk pazarının aynı zamanda Ortadoğu bölgesine açılan bir kapı konumunda olduğunu da savunan Olshewski, Türkiye’de uzun bir iş geçmişleri olduğunu vurguladı. Olshewski; “Burada farklı sektörlerden müşterilerimizle 30 yıldan uzun süredir ilgileniyoruz. Türkiye bizim için her zaman kilit bir Pazar oldu. Bu nedenle, Türkiye’de gerçekleştirilen etkinliklere, özel programlara katılmaya önem veriyoruz. Türkiye sadece iç pazarı ile değil Ortadoğu pazarına giriş noktası olduğu içinde çok önemli. Bu nedenle buradaki varlığımızı genişletmeyi hedefliyoruz. İstanbul’u Ortadoğu bölgesine yapacağımız ihracat için bir merkez olarak geliştirmek istiyoruz.” dedi.
2011 yılını hem küresel pazarlarda hem de Türkiye pazarı özelinde başarılı kapattıklarını açıklayan Olshewski, Türkiye’nin dünya genelinin üzerinde bir performansa sahip olduğunu da belirtti. Türkiye’de ciro ve satış bağlamında planladıklarının üzerinde bir başarıya imza attıklarını kaydeden Olshewski, 2012 yılında da geride kalan dönemde oldukça başarılı bir grafik elde edildiğini açıkladı.
2011 sonunda ilk kez tanıtılan Datacolor Viewport’un tedarik zincirindeki herkesin renklerle ilgili sağlıklı bilgi ve iletişim sağlamasına yardımcı olduğunu ifade eden Olshewski, spektrofotometrenin ölçemeyeceği ürünlerin Viewport ile artık ölçülebilir hale geldiğini vurguladı. Olshewski sözlerini şöyle sürdürdü; “Örneğin dantel ipliği gibi çok küçük ürünler için önemli olan renk bilgisi, farklı ışık kaynakları altında ölçülüyor, görüntüleri çekiliyor ve bilgisayar ekranından analiz edilebiliyor. Viewport kamera tabanlı bir sistem olduğu için farklı ışık kaynaklarında görüntüler çekiliyor. Bir görüntüye 4 piksele kadar zum yapılabiliyor”.
Küçük Ölçülerdeki Ürünlere Çözüm Getiriyor
Küresel pazarda tanıtımlarla birlikte büyük ölçüde talep aldıklarının altını çizen Fred Olshewski, ürünün resmi satışını yaz aylarında başlayacağını ifade etti. Gelen yoğun talep nedeniyle, önceden belirledikleri üretim miktarının 2 katına çıktıklarını açıklayan Olshewski, bu süreçte Türk tekstilcilerden gelen talebin de etkili olduğunu aktardı. Özellikle çok küçük ölçekli, spektrofotometrenin bile ölçemediği ürünleri üretenlerin Viewport talep ettiğini dile getiren Olshewski, örneğin iç çamaşırı, nakış gibi ürün sahiplerinin çözüm ortağı olduklarını söyledi.
Geliştirdikleri teknolojinin çok hızlı olduğunun altını çizen Olshewski, 15-20 saniye gibi bir sürede farklı ışık kaynakları altında çekimin gerçekleştiğini, hemen arkasından bilgi ve görüntünün PC’ye transfer edildiğini ekledi.
Bu sürenin bir ürünün renk kalitesini belirlemek için gerçekten hızlı bir süre olduğunu belirten Olshewski, öne çıkan bir başka ürünlerinin ise dijital ortamda renkleri iletebilen bir teknoloji olan Datacolor Envision olduğunu kaydetti. Uzun zamandır bu teknolojinin pazarda yer aldığını hatırlatan Olshewski geliştirdikleri yeni teknolojilerin Envision’dan ilham aldığını dile getirdi.
AR&GE’yi Müşterilerle Sürdürüyoruz
Datacolor’ın yeni teknolojiler konusundaki çalışmalarında müşterilerin istek ve beklentilerinin önemli bir payı olduğunu ifade eden Fred Olshewski; “AR&GE’yi karanlık bir odada ya da fabrikamıza kapanarak yapmıyoruz. Dışarıya çıkıyoruz, müşterilerimizle konuşuyoruz, taleplerini öğreniyoruz. Derin tartışmalardan sonra, genel bir talebin oluşması ile prototipler geliştiriyoruz. Prototipler konusundaki çalışmalarda da yine sektörle birlikte hareket ediyoruz” diye konuştu.
Viewport’un boyahenelerde, fabrikalarda ürün renk kalitesinin incelenmesinde ve renk kalitesinin devamlılığının sağlanmasında üreticilere büyük kolaylık sağladığına işaret eden Olshewski, bu verilerle renk kalitesinin artık kişisel bir görüş çerçevesinde değil objektif kriterler temelinde ede edildiğini belirtti. Olshewski sözlerini şöyle bitirdi; “Üründe kaliteyi tüm segment, hatta tüm hat boyunca sürekli kılan Datacolor Viewport, kontrol süreciyle, daha çok tutarlılık, daha çok güvenirlilik sağlıyor. Böylece tedarik zincirinin farklı bölümleri arasında daha çok iletişim oluşuyor.”