Tekstil sektörünün önemli yedek parçalarından birisi olan tekstil tellerinin üretimini gerçekleştiren Redman Tekstil Telleri A.Ş., 2005 yılında 100 yılı aşkın bir süredir tekstil teli üreten Amerikan şirketi Redman Card Co ve tekstil tellerinde 40 yıllık bilgi ve tecrübeye sahip Dörtaral Tekstil Telleri A.Ş.’nin Redman Türkiye çatısı altında güç birliği yapması ile kuruldu.
Dörtaral’ın bilgi ve tecrübesi ile Redman’ın esnek tel üretimindeki uzmanlığında şardon tellerinin yanı sıra, kısa ve uzun elyaf tarak bant telleri, deri fırça telleri, kumaş sevk telleri üretimi gerçekleştiren Redman, üretiminin yüzde 70’ini ihraç ediyor. ABD, Avusturalya, Bangladeş, Çin, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hong Kong, İngiltere, İran, İtalya, Kanada, Mısır, Polonya, Portekiz’e ürünlerini satıyor. Yurtiçinde de Menderes Tekstil, Üniversal Tekstil, Zorlu Tekstil, Sesli Tekstil, Oğuz Tekstil, Lafer-HAS GROUP gibi firmalarla çalışan Redman Tekstil Telleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı K. Cemal Aral Yayın Grubumuzun sorularını yanıtladı.
Redman’ın Türkiye’ye Gelişi
1940’lı yıllarda ağabeyi Cemil Fahri Aral’ın İstanbul’da tekstil makineleri, yedek parçaları ithalatına başladığını ve mümessillikler alarak tekstil sektörüne girdiğini anlatan K. Cemal Aral, kendisinin de üniversiteyi bitirmesi ile ağabeyinin yanında sektöre hizmet vermeye başladığını dile getirdi. Uzun yıllar tarak ve tarak teli ithalatı yaptıklarını belirten Aral, ithal edilen ve çok büyük bir maliyet oluşturan ve sektör için stratejik önemi bulunan tekstil tellerinin imalatını o dönem düşündüğünü şu sözlerle aktardı, “O dönemde bu ürünler için Türkiye’den dışarıya çok para gidiyordu. ’Bu çelik teli imal edebilir miyiz’ diye uğraştım. İmalat için makine aradık ama yenisini de ikinci elini de bulamadık. Sonra Gaziantepli bir usta buldum onunla imalata başladık ama anlaşamadık o proje yarım kaldı.”
Daha sonra Türkiye mümessilliğini yürüttüğü Redman’ın ABD’deki fabrikasını kapatıp, üretimini Çin’e taşıyacağının haberini aldıklarını söyleyen Aral, devreye girerek fabrikayı Türkiye’ye taşımalarını önerdiklerini fakat, Redman’ın u öneri üzerine ’Herkes Çin’e gidiyor, neden Türkiye’ye gelelim’ diye itiraz ettiklerini söyledi. Aral, “O dönemlerden ABD’deki Redman yetkilileri ile görüşerek Türkiye’nin tekstildeki gücünü ve ülkemizin Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya yakın bir bölge olduğunu bu tip yatırımlar için daha uygun olduğunu belirttim ve Redman yetkililerini Türkiye’ye fabrika kurmak için ikna ettim” dedi. Zorlu ikna süreci sonrasında ABD ve Hollanda’daki 48 makineyi söküp tek fabrika kurmak için harekete geçtiklerini ifade etti. Fabrikanın Türkiye’ye kurulması aşamasında çok problem yaşadığını, Ankara Hazine Dış Ticaret’inden müsaade almakta sorun çıktığını ifade eden Aral, izni aldıktan sonrada makinelerin Türkiye’ye girmesi aşamasında bir çok bürokratik engelle uğraştıklarını, gümrüklerde sıkıntı yaşadığını ve anca 8 ay içerisinde her şeyin hal olabildiğini söyledi. Böylesine stratejik bir tesisi Türkiye’ye kazandırmak için birçok zorluğa göğüs gerdiklerini ifade eden Aral, tesislerinin kuruluş sürecini boyunca karşılarına çıkan onlarca bürokratik engele rağmen yılmadan uğraştıklarını belirtti.
“İç Piyasaya Yüzde 55 Oranında Hakimiz ”
Dünyadaki en büyük makine parkuruna sahip firmalardan biri olduklarını söyleyen Aral, Türkiye’de fabrika kurmadan önce Avrupa’dan ürün getirip sattığını belirten Aral, fabrikayı kurduktan sonra maliyeti tekrar gözden geçirip ürün fiyatını düşürdüğünü ve bu sebepten dolayı Avrupa’daki firmalarında fiyatı düşürdüğünü ifade etti. Aral, “Ülkem için faydalı şeyler yaptığımı düşünüyorum aynı zamanda ülkeye çok fazla döviz girmesine sebep oldum” dedi. Bu süreçte kendisini en çok üzen şeyin, bazı tekstilcilerin ithal mal takıntısı olduğunu belirten Aral şu örneği verdi, “Bazı kullanıcıların marka takıntısı sebebiyle, İtalya’ya ihraç ettiğimiz kendi şardon tellerimizin, tekrar İtalyan teli diye ithal edilmişliği var.” İthal mal alışkanlığını bitirmek için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Aral, firma olarak kendilerine yerli malına özendirmeyi hedef olarak belirlediklerini söyledi.
İç pazara yüzde 55 oranda hakim olduklarını aynı oranda da ihracat yaptıklarını ifade eden Aral, Redman’ın hisselerinin yüzde 90’ının kendilerine ait olduğunu yüzde 10’un ise teknik danışmanlık aldıkları için Amerikalılarda bıraktığını ifade etti. Redman olarak sürekli atılım içinde olduklarını belirten Aral, satış pazarlama için Singapur’da bir ofis açtıklarını belirtti.