PRO-Teknik ailesi tarafından Ar-Ge ve üretim amacıyla 2016 yılında kurulan PRO-SMH, sektöre yönelik indigo, haşıl ve seri çözgü makinelerini, yıllara dayanan mühendislik tecrübesi ile üretiyor ve ürettiği bu makinelerle en büyük ilgiyi denim sektöründen görüyor. İzmit ve İstanbul’da bulunan, toplam 20 bin metrekarelik üretim tesisleriyle, dünya standartlarında üretim gerçekleştiren Pro-SMH, ürettiği yeni teknolojilerini ITMA Barselona’da dünyanın dört bir yanından gelen sektör temsilcilerine sergiledi.
Türk tekstil sektörüne yeni bir anlayış getiren PRO-SMH’nın kurucu ortağı Cüneyt İşman, firmaya ve sektöre dair merak edilen konuları Tekstil Business ile paylaştı.
PRO-SMH’ın gelişimini anlatarak söze başlayan İşman, 2007’de Sucker-Müller Hacoba’nın kapanmasının ardından 2008 yılında PRO-SMH’yı kurduklarını belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti. “Şirketimizin ilk hedefi öncelikle Sucker-Muller Hacoba’nın eski müşterilerine servis, yedek parça, modifikasyon ve mevcut makinelerin yenilenmesi ile ilgili hizmetler vermekti. 2016 yılında müşterilerimizin de desteği ile PRO-SMH için makine parkuru üretmeye karar verdik. İlk makinemizi 2016 yılında haşıl makinesi olarak geliştirdik. Geçtiğimiz yıllarda da bu ürünlerimize, ilave makineleri, seri çözgü, konik çözgü, filament ve ayrıca yaş terbiye makinelerini ekleyerek üretim portföyümüzü genişlettik. Bunları yaparken tabi kardeş firmamız olan KRANTZ KTM firmasıyla da ortaklık kurduk. Şu anda Türkiye’nin farklı yerlerinde üretim yapıyoruz. İstanbul da (KRANTZ KTM olarak) diğeri de AR-GE çalışmalarını yürüttüğümüz PRO-SMH olarak İzmit’te yer alıyor. İstanbul’daki üretim yerimizde müşterilerimize tamamen paslanmaz ürünler geliştiriyoruz( Jet- Levent- Bobin Boya parkürü). İzmit’te ise (Haşıl, İndigo, Seri ve Konik Çözgü) elektrik-elektronik, montaj, kalite kontrol, ve AR-GE çalışmaları yapıyoruz.”
PRO-SMH’nın ülke ekonomisine sunduğu katkılardan da bahseden Cüneyt İşman; “Ülkemize yüzde yüz yabancı sermaye ile giren önemli bir makine grubunu engelliyoruz. Ayrıca dünya çapında yaklaşık 50 ülkeye varabilen ciddi bir ihracat rakamı sağlayacak gücü oluşturuyoruz. Bu yönden bakıldığında ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktayız.” ifadelerini kullandı.
“ITMA 2019 Bizim İçin Çok Başarılı Bir Fuardı”
PRO-SMH’nın ITMA Fuarı’ndaki katılımını değerlendiren İşman, global tekstil pazarına önemli bir gösteri sergilediklerini belirterek PRO-SMH’nın vizyonunu ve fuarda sergiledikleri duruşu şu sözlerle paylaştı: “Firma politikamız çok makine üretmek değil iyi ve verimli makineleri sektöre kazandırmaktır. Bunu daha önce de söylemiştim. Bu yolla geliştirdiğimiz inovatif teknolojilerimiz, dünyanın dört bir yanından gelen sektör temsilcilerini ve ziyaretçilerini tatmin etti. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ITMA 2019 bizim için çok başarılı bir fuardı.”
PRO-SMH olarak ürünlerini global tekstil pazarında doğrudan tanıttıklarını ve yeni firmalarla yeni iş ortaklıkları kazandıklarını belirten İşman, “Tekstil dünyasında inovasyonlar yapmaya devam ediyoruz. Firmamız bünyesinde gerçekleşen AR-Ge çalışmalarının hepsini müşterilerimizle beraber ilerletiyoruz. Bu yolla geliştirdiğimiz ürünlerimizi ilk olarak ITMA 2019 Barselona’daki fuarda sergiledik. Konuyla ilgi müşterilerimizden aldığımız geri dönüşler çok çok olumlu yönde oldu.” ifadelerini kullandı.
ITMA 2019’da sergiledikleri teknolojilerle ilgili de konuşan İşman; “ITMA tekstil makineleri üreticileri için bir olimpiyat değeri taşıyor. Biz de bu yarışı yeni teknolojilerimizle çok iyi bir şekilde tamamladık. ITMA 2019’daki sergilediğimiz ürünlerimiz içinde, başta halat boyama makinesi ve merserize makinemiz yer alıyor. Bu makinelerle piyasada satılan ürünlere kıyasla çok büyük yenilikler getirdik. Şu anda kullanılan su ve enerji miktarını yarı yarıya indirmek bu yeniliklerimizden sadece birisi.” dedi.
Firmanın ITMA’da sergilediği ürünler arasında özellikle Ultrasonik Yıkama Boyama Teknolojisi, Nitrojen Teknolojisi ve Plazma Teknolojisi’nin de yer aldığını belirten İşman, fuarda stantlarını ziyaret eden birçok kişiden olumlu geri dönüşler aldıklarını söyleyerek; “Üzerinde durduğumuz konularda çok ciddi gelişmeler yaşadık. Yurt içi ve yurt dışından aldığımız talepler bizi yaptığımız işte ne kadar başarılı olduğumuzu gösterdi.” dedi ve ITMA Fuarı’nın PRO-SMH için önemli iş ortaklıklarına vesile olduğunun altını çizdi.
Fuarda dikkatleri üzerine toplayan Ultrasonik teknolojisinin özellikle denim sektöründe denim boyamada kullanılmak için geliştirdiklerini ifade eden İşman, bununla ilgili olarak; “Makinemizi Türkiye’nin önde gelen bir denim şirketine bundan bir buçuk yıl önce verdik ve bundan iyi sonuçlar aldık. Nitrojen Teknolojisi çok eski bir teknoloji. Nitrojen Teknolojisi’ni geliştirdik. Bu teknolojiyi daha efektif kullanmayı amaçladık ve bir tasarım geliştirdik. Bunun satışını da gerçekleştirdik. Tahminen gelecek aylarda bu makineyi de çalışır şekilde teslim edeceğiz.” açıklamasını yaptı.
“PRO-SMH Sürdürülebilirlik Çalışmalarıyla Tekstil Sektörüne Yön Veriyor”
Daha yeni bir firma olduklarını belirten İşman, ITMA Fuarı’nın PRO-SMH ürünlerini ihraç etme kapasitesini genişlettiğini söyleyerek; “Şu anda %70 Türkiye %30 ise yurt dışına hizmet götürmekteyiz. Şu anda 50 ülkeyle çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak Güney Amerika ve Uzak Doğu ülkeleri ile ticaret yapıyoruz. Tabi ITMA’dan sonra bunun yarı yarıya olacağını düşünüyorum. Belki daha da fazla olabilir. Ama şu çok önemli ki tekstil dünyasında hangi sektör olursa olsun (denim, örgü, düz dokuma) sürdürülebilir teknolojiler çok ön planda. Biz de sürdürülebilir ürünler geliştirmek için ultrasonik, plazma ve nitrojen teknolojilerimizi ciddi şekilde geliştirdik. Bu teknolojilerimizin müşterilerimize, birçok konuda avantajlar sağlayacağına inanıyoruz. %30-40 gibi su tasarrufu, %50-60 gibi kimyasal tasarrufu bunların hepsini müşterilerimize sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.
İşman sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürünlerimizdeki footprint, ekolojik bir muhasebe sistemi aracılığıyla müşterilerimizle buluşuyor. Sürdürülebilirlik konusundaki hassasiyetimiz bizi diğer firmalardan ayırıyor. ITMA’da şunu gördük ki sürdürülebilirlik, çevre, enerji tasarrufu, su tüketimi o kadar ön plana çıkarılmış ki, biz de burada tekstil makineleri üreticisi olarak öncü olmayı hedefledik ve yolumuza bu şekilde devam edeceğiz.”
Endüstri 4.0
Endüstri 4.0’a çok önem verdiklerini belirten İşman, bununla ilgili olarak bir yazılım geliştirdiklerini söyleyerek; “Bu yazılımın Endüstri 4.0’a uyumlu olmasına oldukça dikkat ettik. Son olarak yaptığımız yazılımla müşterilerimizin üretimlerini daha iyi nasıl geliştirebilirler bu soruya odaklandık ve çeşitli ara yüzler geliştirdik. Burada rehber olarak Endüstri 4.0’ı baz aldık.” dedi.
PRO-SMH’nın akıllı modüllü en yeni makineleri, operatörlerin her bir üniteyi izlemesini ve kontrol etmesini mümkün kılıyor. Şirket, herhangi bir hizmet, güncelleme ya da yükseltme için cloud üzerinden müşterilerine uzaktan erişilebiliyor.
PRO-SMH ile Bilol Ortaklığı
PRO-SMH geçtiğimiz ay Bilol Şirketi ile bir işbirliği yapmış ve Bilol, PRO-SMH’nın satış ve satış sonrası faaliyetlerini üstlendiğini açıklamıştı. Cüneyt İşman bu yeni işbirliğinin kendilerini oldukça memnun ettiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilol Limited şirketi çok eski bir şirket. Türkiye’nin bildiğim kadarıyla en eski kuruluşlarından birisi. Aynı zamanda Galip Bey ile de uzun yıllara dayanan bir geçmişimiz var. Eskiden onlar da makine mümessilliği olarak bu yola başladılar. Özellikle dokuma ve ön hazırlama makineleri sattıkları için ve Itema’nın tezgâh mümessilliğini yaptılar. Bizim açımızdan Türkiye piyasasında, bizim ürünlerimizi pazarlayacak çok çok uygun bir mümessillik olduğunu düşünüyoruz. Çok değerli bir ortaklık kurduğumuzu düşünüyorum. Bu ortaklığa iki ay öncesinde karar vermiştik. ITMA Barcelona, bu kararı sektöre duyurmamız için bize uygun bir platform sundu.”
2019’daki beklenen ekonomik sıkıntılar hakkında şirket olarak bir ön hazırlık yaptıklarını belirten İşman; “2019 hepimizin bildiği gibi ülke için sıkıntılı bir süreçti. PRO-SMH adına bir değerlendirme yapmam gerekirse hem Türk pazarında hem de dünya pazarında hizmet verdiğimiz 50 farklı ülkeyle beraber oldukça olumlu geçti.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Pazarda yer alan önemli projelerin büyük kısmının yapımını firmamız üstlendi. Birçok projeyi de üretim kapasitemizin dolu olması nedeni ile geri çevirmek sorunda kaldık. Üretim kapasitemizin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız hızla devam ediyor. Hem İstanbul’da hem de İzmir’deki üretim tesislerimizi büyütüyoruz.”
Cüneyt İşman, son olarak, 2019’un ikinci yarısı ve 2020’de özellikle daha iyi gelişmelere imza atacaklarını ve sektöre yön vermeye devam edeceklerini söyleyerek, tüm firmalara kendilerine destek oldukları için teşekkür etti ve desteklerinin devamını beklediklerini belirtti.