Premiere Vision’a ''Türk'' Resti

Fuara her yıl 200’ün üzerinde firmayla katılan sektör temsilcileri, Türk tekstil firmalarının fuarda, AB ülkelerinin olduğu salona alınmadığını belirterek fuara katılmama kararı aldıklarını ilan ettiler.

  19 Temmuz 2023 08:30 Çarşamba
Premiere Vision’a ''Türk'' Resti

Dünyadaki önemli tekstil fuarları arasında sayılan ve Paris’te Temmuz ayı başında düzenlenecek olan Premiere Vision fuarının hazırlıkları devam ederken Türk tekstilciler, ‘ayrımcılık’ yapıldığı iddiasıyla fuar yönetimine tepki gösterdi. Fuar katılımcısı firmalar kendi sosyal medya hesaplarından “Fashion without borders” sloganıyla “Türk tekstil firmaları olarak Paris Premiere Vision fuarının yapmış olduğu coğrafi ayrımcılık nedeniyle toplu olarak fuara katılmayı reddediyoruz” paylaşımları yapmaya başladı.

İtalyanların Baskı ile Karar Alındı

Fuar yönetimi her yıl ürün kategorilerine göre düzenlediği fuarı bu yıl coğrafyaya göre planlama kararı aldı. Alınan bu kararda son dönemde Avrupa’dan Türkiye’ye kayan siparişlerdeki artış ile İtalya’nın pandemi sonrası eski gücünü toplayamamasının etkili olduğu, kararın İtalyanların fuar yönetimine yaptığı baskısı neticesinde alındığı öne sürüldü.  Temmuz ayının ilk haftasında düzenlenecek olan fuar öncesi yaşanan sorunlar nedeni ile Türk firmaların katılmama kararlarını dilekçelerle resmi şekilde de bildirmelerinin ardından fuar yönetiminin Türk tekstil sektörünün çatı kuruluşlarıyla görüşmelere başladığı, fuara katılmaya ikna etmeye yönelik çalışmalar yaptığı bildiriliyor.

Türk Tekstilcisi PV’nin Kararlarını Kabul Etmedi

Ekonomi Gazetesi’nin haberinde yer alan tekstilcilerin açıklamalarına göre: Dünyanın en önemli tekstil fuarlarından kabul edilen Premiere Vision’da “Avrupa Birliği ülkeleri” ve “diğerleri” şeklindeki bir ayrımcılığı kabul etmediklerini, Türkiye’nin Çin, Kore, Hindistan, Pakistan, Fas, Mısır gibi ülkelerle ayrı bir salonda yer alması kararını doğru bulmadıklarını bildirdi. Sektörün çatı kuruluşu tarafından katılımcı firmalara gönderilen ankette “Çoğunluk katılmazsa katılım sağlamayacağım”, “Katılım sağlayacağım” şeklinde iki seçenek sunulduğu, tekstil firmalarının çoğunun katılmama yönünde karar aldığı ifade edildi.

‘’Katılmazsanız Bir Daha Katılamazsınız’’

Gösterilen bu tepkilerin ve alınana katılmama karlarının ardından, firmalar sonraki süreçte yeniden bu fuara katılmalarında zorluklar yaşanabileceğine işaret etti. Fuara katılmama yönünde toplu bir karar almanın zor olacağını, yabancı ortaklığı bulunan firmaların fuara katılmak zorunda kalacağını belirten yetkililer, her yıl benzer sorunların yaşandığını ifade ederek, “Baktığınız zaman Almanya’daki fuarlarda da benzer uygulamalarla karşılaşıyoruz. Katılmamakla bunu çözemeyiz. Mücadelemizi içeride vermeliyiz” diye konuştu.

BTSO Tepkilere Kulak Asmadı

Premiere Vision Paris fuarı 1973 yılından bu yana yılda iki kez düzenleniyor. Fuara geçen yıl Türkiye’den 212 firma katılım sağladı. Bursa ise fuarda 57 firma ile temsil edildi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) da Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında Bursalı firmaları fuarlarla buluşturuyor. BTSO Yetkilileri bu kadar sert tepkilerin gösterildiği fuar için yapmış olduğu ziyaretçi organizasyonunda herhangi bir değişikliğe gitmedi. BTSO bu yıl fuara yapılacak heyet ziyaretiyle ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını, yönetimden bu yönde bir karar çıkmadığını belirtti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.