Türkiye’nin tekstil üretiminde en çok kullandığı hammaddelerden biri olan pamuk ipliği, ihraç edilen ürünler arasında da önemli bir konumda bulunuyor. Triko torsiyonlu pamuk iplikler ile müşterilerine hizmet veren Pamuk İplik Tekstil San. Tic. Ltd. Şti, ayrıca penye, ring, open end ve karışım iplikler konusunda sunduğu geniş ürün yelpazesi ve stokları ile sektörün öne çıkan firmaları arasında yer alıyor.
Pamuk sektöründeki gelişmeler konusunda yayın grubumuzun sorularını yanıtlayan Pamuk İplik Tekstil San. Tic. Ltd. Şti Sahibi Fatih Pakdamar, pamuk fiyatlarındaki dalgalanmaların sektörü doğrudan etkilediğini belirterek şu bilgileri paylaştı; “Pamuk, doğası gereği sezonluk bir ürün olduğu için yaşanan verim ve kalite sorunları da direkt olarak fiyatta dalgalanmalara neden oluyor.
Bu sebeple pamuğa dayalı sektörlerde fiyatlandırma işi de hiçbir zaman kolay değildir. Hammadde olarak pamuk kullanıyorsanız, pamuk piyasası sürekli dalgalanma halindeyken ciddi takip gerektiren bir iştir.”
“Pamuk İpliğinde Standardı Korumak Zor”
Pamukta değişen standartların ipliğin üretim sürecine ve kalitesine de yansıdığını belirten Fatih Pakdamar, “Pamuk her seferinde değişen bir hammadde olduğundan pamuk ipliği üretmek de oldukça zordur. Pamuğun rengi, ipliğin inceliği, kalınlığı ve kirliliği genelde en çok dikkat edilen özelliklerin başında gelir. Belirli bir standartta üretim yapan bir firmaysanız, o standardı korumak gerçekten zordur. Bizler müşterilerimizin beklentilerini en doğru ürünle karşılamak için tüm bu zorlu süreci profesyonel şekilde yönetiyor ve kalite standartlarımızı her zaman en üst düzeyde tutmaya özen gösteriyoruz.” dedi.
İplik sektöründeki gelişmelerin pamuk ipliği üretimine de yansıdığını dile getiren Pakdamar, “Biz daha klasik alanda hizmet verdiğimiz için sattığımız ürün gamı geleneksel ürünlerden oluşuyor fakat, iplik sektöründe yeni teknoloji ve hammaddelerin kullanılmasıyla yeni nesil iplik türleri de ortaya çıkıyor. Örneğin, antibakteriyel, yanmaz, kolay ütülenir, geç aşınır, terletmez, üşütmez özelliklere sahip kumaşların üretiminde iplikteki gelişmelerden yararlanılmaktadır.” sözlerine yer verdi.
Son olarak firma hedefleri konusunda da sorularımızı yanıtlayan Fatih Pakdamar, 2017 yılının daha verimli geçtiğine vurgu yaparak şu açıklamaları paylaştı; “Tekstil için zor geçen 2015 yılı ve darbe teşebbüsü ile zor günler yaşatan 2016 yılının ardından 2017 yılının daha verimli ve tatmin edici geçtiğini söyleyebiliriz. 2018’de ise seçim beklentileri gölgesinde dalgalı bir yıl olacağını düşünüyoruz.”
“Kaybedilen Pazarları Tekrar Kazanmalıyız”
2018 yılında, ülke olarak geçmişte kaybedilen pazarlara yeniden odaklanılması gerektiğine vurgu yapan Pakdamar, “Geçmiş yıllarda ülke olarak etrafımızdaki ülkelere ciddi oranda tekstil ürünü satmaktaydık. İran, Irak, Kuzey Irak, Suriye, Gürcistan Yunanistan ve Libya gibi ülkelere orta ve ucuz segment ürünler satıyorduk. Son beş yıldaki gelişmeler bu pazarların hepsini kaybetmemize sebep oldu, umarız önümüzdeki yıllarda bu pazarları tekrar kazanırız.” sözlerine yer verdi.