Kullanım alanı sürekli olarak genişleyen teknik tekstiller, tekstil sektörünün en hızlı büyüme gösteren alanlarından birisi olarak gösteriliyor. Bundesverband des Deutschen Textileinzelhandels-BTE’nin (Alman Tekstil Perakendecileri Derneği) verilerine göre teknik tekstillerin en önemli tüketicileri arasında yer alan otomotiv sektörü ürettiği bir araçta ortalama 30 kilograma yakın tekstil ürünü kullanılıyor. Ağırlıkla polipropilen veya polyester liflerinden üretilen şekil verilmiş veya düz formda kullanılan nonwovenlardan oluşan otomotiv tekstillerinin (Mobiltech) en büyük alıcısı Alman otomotiv firmaları olarak öne çıkıyor.
En Yüksek Yüzde Paspas ve Halılarda
Mobiltech ürünleri paspas ve halılarda yüzde 33, döşemelerde yüzde 18, iç komponentlerde yüzde 14, lastiklerde yüzde 12, emniyet kemerlerinde yüzde 8, hava yastıklarında yüzde 3,7 ve diğer yerlerde yüzde 9,4 oranında kullanılıyor. Mobiltech ürünleri arasında en çok payı alan paspas ve halılarda kullanılan poliamid iplikleri sayesinde ışığın yansıtılması ve oluşan kirliliğin gizlenmesi sağlanıyor. İkinci sırada yer alan döşemelerde kullanılan kumaş yüzü, poliüretan köpük ve açık renkli ince dokunmuş astar, köpük ile kaplanarak buruşma ve potluk ortadan kaldırılıyor. Son teknolojik gelişmelerin ışığında döşeme kumaşlarda kullanılan flok iplikler sağladığı termal konfor ve aşınma dayanımı nedeni ile tercih ediliyor.
Sağlamlık ve Kalite
Tavan, bagaj, taban, kapı ve duvar paneli kaplamalarında da kullanılan Mobiltech ürünlerinde kullanılan naylon ve pvc lifleri ile çizgili örme tekniği ürünün kalitesini ve aşınımını arttırıyor. Düz bir görünüm sağlayan kısa havlı kumaşlardan üretilen bagaj kaplamalarında ise esneme ve şekil kaybetmeme özellikleri ön plana çıkıyor. Ayrıca bagaj kaplamalarında kullanılan tekstil ürünlerinin özellikleri arasında sert, aşınmaya dayanıklı, sağlam ve kolay temizlenebilir olması da bulunuyor. Yapımında genelde polyester ve polipropilen liflerinin kullanıldığı bagaj kaplamalarında iğneleme yöntemiyle elde edilmiş nonwovenlar kullanılıyor. Aynı zamanda bu yöntem, otomobillerin zemininde dekoratif ve yalıtım amaçlı olarak kullanılan taban kaplamalarında da belirli bir sertlik ve aşınma dayanımı özelliği kazandırılıyor.
Son dönemde tavan kaplamasında iğneleme yöntemiyle keçeleştirilen polipropilen ürünler yerine günümüzde yüksek ışık haslığına sahip polipropilen kumaşlar tercih edilmeye başalndı. Benzin, yağ, hava, motor ve yakıt filtresi üretiminde de aşınma dayanımı ve hidrofob özelliğinden dolayı polyester, naylon 6 ve naylon 6,6, polipropilen kullanılıyor. Emniyet kemerlerinde de boyanabilirlik ve mukavemet gibi gereksinimleri karşılaması için lint free 1.500 denier PET iplik kullanılıyor, hav oluşmasını engellemek için de tek filament katmanı teknolojisi kullanılıyor.
Mobiltech Araştırmaları
Mobiltech alanında yürütülen araştırmalarda Almanya başı çekiyor. Niederrhein Teknoloji Üniversitesi’nin Tekstil Ve Giyim Teknolojileri Bölümünde yürütülen çalışmalar sonucunda otomotiv döşemelerinde oluşan kalıcı kirlerin önlenmesine yönelik bir uygulama geliştirildi. Kullanılan nano boyuttaki silika bileşenler sayesinde döşemede kirli bir görünüm oluşturan florokarbonların miktarında önemli derece azalma kaydedildi.
Türkiye’de de Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim görevlileri Musa Kılıç ve Özcan Şafak’ın otomotiv sektöründe kullanılan spacer kumaşlar üzerine yaptıkları çalışmada ise, özellikle kendinden ısıtmalı ya da soğutmalı otomobil koltuğu yapılarında kullanılan spacer kumaşların dikey hava geçirgenliği ölçümü için yeni bir test yöntemi geliştirildi. Yeni geliştirilen bu yöntem ile bağlantı monofilamentlerin numarası, sayısı ve dizilişi değiştirilerek kullanıma uygun kombinasyonların geliştirilmesi amaçlanıyor.