Otomotiv endüstrisinde sürekli kaliteyi artırıcı ve ekonomik malzeme kullanımına yönelen üreticiler, otomotiv tekstilleri bazında yeni arayışlara giriyor. Malzemenin yüksek kalitesine, uzun dayanım süresi ve hafifliğine önem veren üreticiler, otomotiv tekstil ürünlerini, halılar, döşemeler, iç komponentler, lastikler, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve diğer bölümlerde kullanıyor.
Her Bir Binek Araçta 20 Kg Tekstil Ürünü
Teknik tekstiller, dekoratif ve güzel görünümden ziyade öncelikli olarak teknik performans ve fonksiyonel özellikleri için üretiliyor. Geniş bir ürün yelpazesine sahip olan teknik tekstiller, içerisinde birçok gruba ayrılıyor. Uygulama alanlarına göre sınıflara ayrılan teknik tekstiller, tıp, ulaşım araçları, inşaat, filtrasyon, ziraat, spor, mobilya, giysi ve ambalaj sektörlerini kapsıyor. Teknik tekstillerin dünya genelinde kullanım miktarına baktığımızda ulaştırma tekstilleri, ambalaj tekstillerinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünya genelinde 2010 yılı itibariyle 23.7 milyon ton olan teknik tekstil tüketimi içerisinde ulaştırma tekstilleri 3.3 milyon ton tüketim rakamı ile dikkat çekiyor. Ulaştırma tekstilleri içerisinde yer alan otomotiv tekstillerinde ise farklı hammadde ve üretim yöntemleriyle üretilmiş birçok tekstil ürünü bulunuyor. Nonwoven ve dokuma kumaşların en çok kullanıldığı otomotiv tekstillerinde, kalite ve dayanıklılık ön planda tutuluyor.
Koltuk dolgu kumaşı, filtre kumaşı, branda ve lastik kord kumaşı olarak ta kullanılabilen otomotiv tekstilleri, bir binek araçta yaklaşık 20 kg miktarında kullanılıyor. Otomotiv sektöründe kullanılan teknik tekstil malzemelerinin kopma mukavemeti, aşınmaya karşı direnç, boncuklanma, ışık haslığı, ter haslığı ve sürtme haslığına karşı testlere tabi tutulması, dayanıklılık ve kalite algısını ön plana çıkarıyor. Otomotiv sektöründe kullanılan tekstil malzemelerinin kullanım dağılımları ise paspaslar ile birlikte halılar yüzde 33,3, döşemeler yüzde 18,0, iç komponentler yüzde 14,0, lastikler yüzde 12,8, emniyet kemerleri yüzde 8,8, hava yastıkları 3,7 ve diğerleri yüzde 9,4 oranında gerçekleşiyor.
Döşeme Kullanımı İkinci Sırada
Sektörde en çok payı alan halılar, otomobilde görünen açık, katı bölgelerin gizlenmesi amacıyla kullanılıyor. Bazı püsküllü halılarda ise poliamid iplikleri kullanılarak ışığın yansıtılması ve oluşan kirliliğin gizlenmesi sağlanıyor. Yüzde 18’lik payları ile otomobillerde kullanılan tekstil malzemeleri içerisinde ikinci sırada yer alan döşemeler, yapısal olarak çeşitlilik gösteriyor. Bunlar düz dokuma kumaşlar (200-400 g/m2), düz dokuma kadife kumaşlar (360-450 g/m2), çözgülü örme kumaşlar (160-340 g/m2), raşel çift iğne barlı örme kumaşlar (280-370 g/m2) ve yuvarlak örme kumaşlar (160-230 g/m2) şeklinde sıralanıyor. Düz dokuma kadife kumaşlar, üretilmesi en maliyetli kumaş olup kalite bakımından en üst seviyede olması ile dikkat çekiyor. Kumaş yüzü, poliüretan köpük ve açık renkli ince dokunmuş astar ile kaplanan kumaşlar, köpük ile kaplanarak buruşma ve şişme yapmıyor. Son dönemde flok iplikler ile üretilmiş olan kumaşlarında otomobillerde koltuk kumaşı olarak kullanıldığı görülüyor. Bu ipliğin en önemli avantajı ise aşınma dayanımının yüksek ve iyi bir termal konfora sahip olması.
Döşemeliklerden ve halılardan farklı olarak otomobil içerisindeki diğer sabit yapılar da tekstil ürünleriyle kaplanıyor. Tavan kaplamaları, bagaj kaplamaları, taban kaplamaları, kapı ve duvar paneli kaplamaları, önceden şekillendirilmiş yapılar adı verilen iç kaplamalar olarak sıralanıyor. Genellikle kalıplandırma ile şekillendirme, güneşlik, lambalar ve giysi askıları oluşturulmasında kullanılan tavan kaplamaları, yıllık yüzde 10 büyüme oranı ile büyüme potansiyeline sahip pazarlar arasında ön plana çıkıyor. Estetiklik, yumuşak dokunuş, boyutsal kararlılık, solmazlık, kir tutmazlık, ses ve titreşim yalıtımı ve ince yapıda olması tavan kaplamasında kullanılan tekstil ürünlerinden beklenen özelliklerin başında geliyor. Tavan döşemelerinde kullanılan naylon ve pvc lifleri ile çizgili örme tekniği, ürüne daha iyi aşınma ve boncuklanma dayanımı kazandırıyor.
Estetik Görünüm, Sağlamlık ve Aşınma Direnci Ön Planda
Düz bir görünüm ve kısa havlardan oluşturulmuş kumaşlardan oluşturulan bagaj kaplamalarında ise yüksek uzama, yüksek geri dönüş ve şekil kaybetmeme özellikleri aranıyor. Görünüm dışında bagaj kaplamalarının sert, aşınmaya dayanıklı, sağlam ve kolay temizlenebilir olması da aranan özellikler arasında dikkat çekiyor. Yapımında genelde polyester ve polipropilen liflerinin kullanıldığı bagaj kaplamalarında en çok iğneleme yöntemiyle elde edilmiş dokusuz kumaşlar kullanılıyor. Aynı zamanda otomobillerin zemininde dekoratif ve yalıtım amaçlı olarak kullanılan taban kaplamalarında da belirli bir sertlik ve aşınma dayanımı özellikleri aranıyor. Taban kaplamasında kullanılan, günümüzde iğneleme yöntemiyle keçeleştirilmiş polipropilen dokusuz yüzey halılar, fiyat performansı açısından artan bir kullanım trendi haline sahip bulunuyor. Otomotiv tekstillerinin bir diğer alt kategorisi olan kapı ve duvar paneli kaplamalarında da estetik görünüm ve ses geçirmezlik faktörü ön planda tutuluyor. Bu kaplamalarda genellikle polyester, poliamid ve polipropilenden yapılmış iğneleme yöntemiyle elde edilmiş dokusuz kumaşlar kullanılıyor. Ancak yüksek ışık haslığına sahip polipropilen kumaşlar daha çok tercih ediliyor.
Otomotiv sektöründe kullanılan filtrelerde de önemli derecede tekstil ürünleri kullanılıyor. Benzin ve yağ filtreleri, hava filtreleri, kabin iç filtresi, krank filtresi, motor yağ filtresi ve yakıt tankı filtresi, tekstil ürünlerinin sıkça kullanıldığı ürünler arasında bulunuyor. Lifler bakımından polyester, naylon 6 ve naylon 6,6, polipropilen ve diğer liflerin kullanıldığı otomotiv tekstilinde, her bir lif farklı özelliklerinden dolayı tercih ediliyor. Polyester, bakım kolaylığı, aşınma dayanımı ve renk haslığı, naylon esneklik ve parlaklık, polipropilen ise maliyet avantajı ve hidrofob özelliğinden dolayı tercih ediliyor.