2015 yılındaki ekonomik daralma sebebiyle sektörde yeni stratejiler geliştirmenin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş, özellikle ihracatçıların yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini dile getirdi. Karataş, 2016 sektör hedefi konusunda; “Bu yıl, sektörün hedefi belli. İran, Türkî Cumhuriyetleri, Afrika ülkeleri ve biraz daha çabayla Avrupa ülkeleri ve Amerika. Bu arada tabii ki ne Rusya’dan ne de Irak’tan vazgeçeceğiz.” sözlerine yer verdi.
Türkiye ve dünya ölçeğinde tekstil sektörü değerlendirmelerini paylaşan Karataş, küresel pazarda bir daralmanın var olduğunu ve mevcut pazarlarda büyük değişimlerin söz konusu olduğunu söyledi. Tekstil potansiyelinin daima Türkiye’de olacağını ifade eden İlker Karataş Osmanbey ile ilgili; “Birçok kriz ve darboğazdan geçerek bugünlere gelen Osmanbey’in bu sıkıntılı dönemi atlatacak çözümler üreteceğine de inancım tam. Çünkü artık oyunun kuralını biliyoruz, yaptığımız işin tüm detaylarına hâkimiz ve bizim için bütün dünyanın tek ve büyük bir pazar olduğunun farkındayız. Toptan ihracatçı kimliği ile tekstil ve hazır giyim sektöründe önemli bir yere sahip Osmanbey’i temsilen, işlerimize dört kolla sarılıp değişen dengelere göre pozisyonumuzu almalıyız.” dedi.
Sektör Firmaları, Gelişen Teknolojiye Ayak Uydurmalı
Tekstil firmalarının gelişen teknolojiye ayak uydurması gerektiğine işaret eden OTİAD Başkanı Karataş, “Son birkaç yıldır Ekonomi Bakanlığı çatı örgütler aracılığı ile birçok sektörde ‘inovatif ürünler’, ‘tasarım yönü güçlü katma değeri yüksek ürünler’, ‘yeni pazarlar’ ve ‘markalaşma’ konusunda adeta savaş veriyor. Sektörü bu konuda bilinçlendirmek, cesaretlendirmek için çabalıyor; çok cazip destekler ve teşvikler devreye sokuyor. Bunlardan bizi ilgilendiren kısımları mümkün olduğu kadar sektöre aktarmaya çalışıyoruz. Fakat genel anlamda tekstil sektörünün bu konulara yeterli ilgiyi göstermediğini veya gelişmeleri firma sahiplerine tam manası ile anlatamadığımızı düşünüyorum. ‘Tasarım Desteği’ ve ‘UR-GE Kümelenme Projesi’ bu anlamda firmalarımıza çok güzel fırsatlar sunuyor.” şeklinde konuştu. Değişen konjonktürde yeni pazarlara doğru ürünlerle ulaşmanın tek başına hareket eden bir firma için her anlamda maliyetli ve zor bir süreç olduğunu belirten Karataş, “Birlikte bir yol haritası çizerek, profesyonel danışmanlar gözetiminde hazırlanan koleksiyonlar ile belirlenen pazarlara gidiyor olmak, bu süreci bir firma için değil; çok sayıda firma için daha kolay ve daha düşük maliyetli hale getirecektir.” şeklinde konuştu.
4.000'i aşkın işletmenin faaliyet gösterdiği Osmanbey bölgesinde; 800'e yakın üyesinden aldığı güç ve sinerji ile OTİAD, moda ve hazır giyim sektöründeki potansiyel gücünün ulusal ve uluslararası tüm mecralarda göstermeyi hedefliyor. Tüm aktivite ve çalışmalarıyla daima sektörün destekçesi olmayı amaç edinen OTİAD, sektör fuarlarına üyelerinin katılımını destekliyor. Ulusal ve uluslararası markaları satın alma profesyonelleri ile Fashionist Abiye Gelinlik Damatlık Fuarı’nda buluşturan OTİAD, Türkiye tekstil sektörü ve Osmanbey için yeni pazar yaratma hedefindeki çalışmalarını sürdürüyor.