Türkiye’nin dünya tekstilinde ağırlığını arttırması ve üretim potansiyeline katkı sağlanması açısından büyük önem kazanan tekstil yan sanayi, gerek kalitesi gerekse gerekse yarattığı katma değerle, her geçen gün önemini daha çok anlaşılıyor. tekstil yan sanayi üreticilerinin 1995’te bir araya gelerek kurdukları Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği’nin (KYSD) gücü, her geçen yıl daha da büyüyor. Yapılan yatırımlarla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan dernek üyelerinin ürünleri ve verdiği hizmetlerle uluslararası platformlarda aranılan ürünler arasında yer alıyor.
Türk Konfeksiyon Yan Sanayii'nin ülke içinde oluşan gücünü uluslararası platformlarda gösterme çalışmalarını başarıyla sürdüren Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği’nin ve Şimşek Ege Etiket’in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ege, Yayın Grubumuzun sorularını yanıtladı. Hazır giyim ürününde kullanılan tüm yan sanayi ürünlerinin, işlevsel ve estetiksel yönü açısından çok önemli olduğunu belirten Osman Ege, “Bir fermuarın, düğmenin kullanımdaki önemi, telanın, vatkanın, dar dokumanın üretimdeki önemi, etiketin satış ve reklamda ki önemi, askının sunumdaki önemi toplam üründeki parasal değerinden çok daha yüksektir. Bu ürünlerin kalitesiz ve yanlış kullanılması tüm ürünün kalitesiz ve hatalı durumuna düşmesine sebep olur. Ayrıca kalite ve yenilikler özellikle aksesuar ürünleri ile sağlanabilmektedir” dedi.
Yan Sanayi Ürünlerinin Katkısı Çok Büyük
Bu açıdan da yan sanayi ürünlerinin satışa ve ihracata katkısı parasal büyüklüğünden çok daha fazla olduğunu belirten Ege, 50 milyar dolarlık bir tekstil sektörü büyüklüğünden bahsedilen Türkiye’de tekstil yan sanayinin aldığı payın sürekli olarak arttığını belirtti. Türkiye konfeksiyon yan sanayisinin tüm dünya ile rekabet edebilir durumda olduğunu belirten Ege, “Üreticilerimiz tüm yan sanayi ihtiyaçlarını yurt içinden karşılayabilirler. Ayrıca sektörümüz yakın coğrafyadaki tüm hazır giyim sektörü olan ülkelere de hitap edecek düzeydedir” diyerek, sektör olarak sadece pazarlama tanıtım ve yeni tasarım ve Ür-Ge konularında kendilerini geliştirme ihtiyaçlarının bulunduğunu sözlerine ekledi.
Konfeksiyon yan sanayi ürünlerinin yerli sanayi tarafından karşılanması, hem daha fazla katma değer yaratılması hem de tekstil ve hazır giyim sanayi açısından önemli olduğunu belirten Ege, “Batı Avrupa ve Amerika’ya üretim yapan veya bizim büyük kurumsal hazır giyim markalarımız zaten ucuz, sağlıksız, kalitesiz uzak doğu yan sanayi ürünlerini kullanmamaktadır. Çünkü taraf oldukları anlaşmalar, sorumlu oldukları kurallar dolayısı ile ya yerli kaliteli ürünleri veya uluslar arası büyük yan sanayi tedarikçilerini tercih etmektedirler. Ne yazık ki bu ucuz ve kalitesiz ürünler, iç piyasa üretilen ucuz ürünlerde veya bu konuda gereken hassasiyeti göstermeyen ülkelere yapılan ihraç ürünlerinde kullanılmaktadır. Devletin bu kalitesiz ve sağlığa aykırı yan sanayi ürünlerinin ithalatını önlemek için gereken tedbirleri almasını bekliyoruz” dedi.
2014 Sıkıntılı Geçti
Bunların ışığında, 2014 yılının Türkiye yan sanayi sektörü açısından olumlu geçtiğini belirten Ege, geçtiğimiz yılın 2014 iç piyasa ve Rusya, Arap ülkeleri gibi pazarlara yönelik çalışan üyelerimiz için düşüşle kapanan bir yıl olduğunu sözlerine ekledi. “Karlılık ve yatırım açısından kötü bir yıl geçirdik” diyen Ege, sözlerine şu şekilde devam etti “Verimlilik artışı sağlayan yatırımlar dışında kapasite arttırımına yönelik pek bir yatırım olmadı.” 2015 yılı beklentilerine de değinen Ege, “2015 de hem çevre ülkeler, hem Avrupa’daki yavaşlık, hem de iç piyasada seçim yılı olmasının verdiği tedirginlikle çok daha iyi bir yıl olmasını beklemiyoruz. Ancak Uzakdoğu’da yaşanan sıkıntılar, doların değer kazanması, Türkiye ve Akdeniz çanağına daha fazla sipariş gelmesine sebep olacak gibi görünüyor. Bu yıl olmasa da orta vadede işlerin artacağını umut ediyorum. Türkiye de tekstil ve ilgili tüm sektörler gelecekte büyüyecek ve dünya ticaretinden daha fazla pay alacaktır. Daha çok alternatif pazarlara yönelmemiz ve Ür-Ge’ye önem vermemiz gerekiyor. Ayrıca esnekliği kaybetmeden kurumsallık ve verimlilik tüm imalat sektörleri için yaşamsal öneme sahip” dedi.
Devletin Sektörü Desteklemesi Gerekiyor
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün daha iyi olabilmesi için devletin, bazı yan sanayi ürünlerinin getirilen ek vergiler dışında ben özendirici bir tedbir göremediğini söyleyen Ege, yerli sanayinin özendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, üreticilerin enerji, işçilik, vergiler, yatırım gibi maliyetler konusunda desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak uluslararası düzeyde rekabet edebilir hale gelebilmesi gerektiğini söyledi. Sözlerine “Ne yazık ki imalat sanayinin toplam ekonomideki oranı düşmektedir. Yine buna en çok direnen ve sürdürülebilir büyüme sağlayanı, tekstil ,konfeksiyon ve onun yan sanayisidir” diye devam eden Ege, KYSD olarak, bu konuda çalışmalar içinde bulunduklarını belirtti.
KYSD’nin yan sanayi sektörünü her platformda temsil ettiğini ifade eden Ege “İSO, İTO, ihracatçılar birlikleri, federasyon ve benzeri tüm kurumlarda ilgili komitelerde ve yönetim kurullarında görev alan üyelerimiz derneğimizle koordinasyon içinde sektörümüzü ilgilendiren her konuda taraf olmaktadır. İSO’daki komitemiz önderliğinde üyelerimizin oluşturduğu 17 firma ile Ür-Ge projesi yürütmektedir. Sektörümüzün faydasına diğer derneklerle veya fuar firmaları ile fuarlar düzenlemekte veya ilgili fuarlara destek vermekte, üyelerimize katılım avantajları sağlamaktadır. Ayrıca yurt içinde ve yurt dışında ticari heyet ve ziyaretler düzenlemektedir” dedi.
Nitelikli İş Gücüne İhtiyacımız Var
Tekstil sektörünün en büyük sorunlarından birisi nitelikli işgücü bulma konusunda “Nitelikli iş gücü bizim sektörümüzün de sorunudur. Bu konuda ihtiyaçlarımızı belirleyip İşkur’a bildirdik, ve ihtiyaç doğrultusunda eğitimler hazırlanmasını talep ettik” diyen Ege, tekstil ve konfeksiyon ile ilgili lise, yüksek okul ve üniversitelere giderek zaman zaman seminerler verdiklerini belirterek, “Federasyonumuz ile işbirliği içinde bir çok eğitim kurumu ile yapılan protokollere katkı sağlayarak, sektöre işgücü sağlamaya çalıştık” dedi.
Bunun dışında Premier Vision İstanbul’a dernek olarak destek verdiklerini söyleyen Ege, “Dernek olarak bu fuara destek vererek üyelerimizin daha fazla katılımını sağlamasına çalışıyoruz. Fuarda yer alacağımız Modaks’ı başka uygun fuarlarla eşzamanlı yapmak adına araştırma faaliyetlerimiz sürüyor” dedi.