Tekstil sektörünün nabzını tutan mümessillik firmaları 2014 beklentilerini Tekstil Dünyası Dergisi ile paylaştı.
Süleyman Batur-TEKSEL
Monarch, Biancalani, BTSR, Color Service, MTG, SASPE, FADİS, DyeCoo, Tinarelli ve Matsuya gibi firmaların mümesilliğini yürüten ve Türkiye’nin en güçlü mümessillik firmaları arasında yer alan Teksel Tekstil‘den Süleyman Batur 2014 yılında olumsuz bir beklentilerinin olmadığını söyledi. 30 Mart yerel seçimlerinin ardından çıkacak sonuca göre yine dövizde dalgalanmalar beklediklerini ifade etti. Daha önce Türkiye’nin yaşadığı krizlerden dolayı deneyimli olduğunu ifade eden Batur “Biz de dahil olmak üzere tüm müşterilerimiz tedbirli davranmakta, hesapsız yatırımdan kaçınıyor, herkes geçmişte yapılan hatalardan ders aldığı için kriz dönemlerinde nasıl hareket edeceğini biliyor.
Teksel olarak 2014 yılında tekstil sektöründen ümitliyiz. Müşterilerimiz katma değer yükseltecek makinalar için yatırım yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler. Satılan makinaların özellikleri de bunu doğruluyor” dedi.
Sözlerine “Teksel olarak portföyümüze ilave olan yeni mümessillikler ve 2014 satış bütçemizde öngördüğümüz artış için satış kadrolarımıza yeni arkadaşlar katarak takviye ettik. Ayrıca yeni bayilik anlaşmaları yaparak satış ağımızı genişlettik” diye devam eden Batur son olarak “Netice olarak Türk tekstiline ve tekstilcisine inancımızda bir değişiklik yok, umarım herkes için iyi bir yıl olur” dedi.
Cengiz Kahraman – SPOT LTD
Tekstil boya - apre ve teknik tekstil konularında her biri kendi alanlarında lider makina üreticilerinin temsilciliklerini yürüten Spot Uluslararası Tekstil Sanayi ve Mümessillik Ltd Şti, 1991 yılından beri tekstil sanayisinde anahtar teslimi tesis projelendirme, teknoloji yenileme ve verimlilik arttırmada en ideal çözümleri sunuyor. Spot’un kurucusu Cengiz Kahraman, 2014 için Türk lirasının dolar karşısında yaşadığı değer kaybı sonucunda 2014 yılı ihracat rakamlarında ciddi artışlar beklediklerini söyledi.
“Ülkemizin toplam ihracatında ikinci sırayı koruyan tekstil sektörü geçtiğimiz yıllarda Güney Avrupa coğrafyasında yaşanan ekonomik sıkıntıların özellikle bu bölgelerdeki tekstil üretimini olumsuz etkilemesiyle birlikte sektörümüzü Avrupa’daki en güçlü Tekstil üreticisi konumuna getirdi” diyen Kahraman sözlerine son verirken “Özellikle yüksek kaliteli üretim ve her boyutta hızlı sipariş teslimi ile dünya genelinde de hatırı sayılır ilerleme gösteren sektörümüz Çin ve Hindistan'dan sonraki en güçlü üretici konumuna geldi” dedi.
Sami Çakırca- İNTER TEKSTİL
1984 yılında kurulan İnter Tekstil San ve Tic Ltd Şti, boya-baskı ve terbiye makineleri alanında dünyanın önde gelen tekstil makine üreticilerinin temsilciliğini yapıyor. Satış öncesi müşterilerinin komple yatırımın projelendirilmesi ve makinelerin teknik detaylarının belirlenmesinde destek veren İnter Tekstil’den Sami Çakırca, 2014 yılında genel olarak tekstil sanayinin ama özelliklede tekstil makine sektörünün ve bu kapsamda tekstil terbiye makine satışlarının 2013 yılından daha iyi olacağını ön gördüklerini söyledi. Bunun nedeni olarak da “Özellikle tekstil terbiye makine satışlarının daha iyi olma ihtimalinin nedeni 2012 ve 2013 yıllarında çok sayıda dokuma ve örme makine siparişinin verilmiş olmasıdır. Söz konusu dokuma ve örme makine siparişinin bir kısmı makine yenileme olarak gündeme gelmiş olmakla beraber aynı zamanda bir kapasite artımı da olmuştur. Bunun sonucu olarak terbiye makinelerine olan ihtiyaç da artmış ve artacaktır” diyen Çakırca, “Bazı iplik üreticisi firmalarda dokuma, örme ve terbiye işlemlerini fason olarak yaptırıyorlardı. Kademeli olarak bu işlemleri bünyelerine katmaya başlayarak entegrasyona sürecine yönelmeye başladılar” dedi.
Dinamik bir ülke olan Türkiye’nin daha önceki yıllarda daha zor virajları döndüğünü söyleyen Çakırca, tekstil sektörü için 2014’ün çok iyi geçeceğine inandığını belirtti.