Monforts’ un Yeni Bir Sahibi Var

Monforts, ITMA ASYA’da sürpriz gelişmelerle dikkatleri üzerine çekti. Önceki firma sahibi Possehl (Almanya), hisselerini Hongkong merkezli Fong’s Group’a transfer etti.

  20 Mart 2013 00:10 Çarşamba
Monforts’ un Yeni Bir Sahibi Var

Tekstil terbiye segmentinin küresel üreticilerinden Monforts, 12-16 Haziran tarihleri arasında Şanghay’da düzenlenen ITMA ASYA CITME fuarında hem teknolojileri ile hem de FONGS ile yürüttüğü işbirliğinde geldiği son nokta ile en çok konuşulan markalardan oldu. Monforts’un hisselerinin tümü Hong Kong merkezli Fong’ s Sanayi tarafından devralındı. Firmanın yeni dönemdeki yeni sahibi ve pazar beklentileri konusunda A. Monforts  Textilmaschinen GmbH& Co. KG Pazarlama Başkan Yardımcısı Klaus A. Heinrichs, Textil Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.

Uzun Vadeli İşbirliği Ortak Teşebbüse Dönüştü

Monforts fuar döneminde tekstil terbiye süreçlerine dönük çözümleriyle olduğu kadar Fong’s ile uzun dönemdir yürütülen işbirliğinin ortak teşebbüs şekline gelmesiyle de konuşuldu.  Hong Kong merkezli Fong’s Industries Co. Ltd’nin Monforts hisselerinin yüzde 100’ünü devralması konusu hakkında Monforts  Textilmaschinen GmbH& Co. KG Pazarlama Başkan Yardımcısı Klaus A. Heinrichs önemli açıklamalarda bulundu.

Monforts ve Fongs arasında 13 yıla dayanan köklü bir işbirliği olduğunu vurgulayan Heinrichs, 1998 yılında bu iki firmanın ortak bir teşebbüse girmeye karar verdiğini hatırlattı. Heinrichs; “ Oluşturulan Monfongs’ un yüzde 50’si Fongs’un yüzde 50’si de Possehl’ in idi. İki grup arasındaki ilişkiler sürekli gelişerek devam etti. İşbirliğinin bir sonraki aşamasında bütünleşme oldu. Monforts’un şimdi yeni bir sahibi var. Fong’s Industries Co. Ltd. Monforts’un sahibi oldu” dedi. Heinrichs yeniden yapılanmanın 2013’ün ilk çeyreğinde tamamlanacağını da belirtti.

Bu satın alma sürecinde küresel piyasalarda yaşanan krizin herhangi bir etkisi olmadığının altını çizen Heinrichs, Monforts firmasının daha önce bir Alman firması olduğuna ve el değiştirdiğine değindi. Önceki sahip olan Possehl’ in birçok farklı sektörde yer aldığını kaydeden Heinrichs, bu nedenle şirket yönetiminin “en iyi sahip prensibi” nin ellerine teslim edildiğini belirtti. Günümüzde Fongs’un Çin Hi-Tech Grubu’na ait olduğunu açıklayan Heinrichs sözlerine şöyle devam etti; “Çok profesyonel, çok hızlı hareket eden, çok büyük uluslararası bir partner olan Hi-Tech Grubu ile firmamızın geleceği çok pozitif görünüyor. 1884 yılından bu yana olduğu gibi, genel merkez Mönchengladbach’ta olmaya devam edecek.  Monforts firmasının organizasyonunda bir değişiklik olmadı, aynı şekilde Avusturya’da üretim sürdürdüğümüz Montex tesisimiz 31 yıldır küresel pazarda yer alıyor.”

Dokuma ve örgü kumaşlar için klasik terbiye makinalarının yanı sıra teknik tekstil makineleri de ürettiklerini belirten Heinrichs, ram ve boya makinalarının yanı sıra, yeni enerji ve çevre odaklı makinalarında olduğunu dile getirdi. Çin’deki yeni yatırımla birlikte üretim için daha fazla esnekliğe ve kapasiteye ulaşacaklarını savunan Heinrichs, hedef bölgeleri açısından Çin ve Asya bölgesinin öne çıktığını da yineledi.

Monforts Markası Devam Edecek

Geçmişten bugüne kadar Monforts’un ‘kalite, dayanıklılık ve mükemmellik’ simgesi olarak sektörde değer gördüğünü belirten Klaus A. Heinrichs, Fong’ s tarafından firmanın satın alınmasından sonra da Monforts markasının devam edeceğini açıkladı. Avusturya’daki üretimin Çin gibi başka bir yer ile değiştirilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Heinrichs; “Monforts’un mükemmel hizmeti hali hazırda piyasadaki konumu ve hizmet tesisleri de devam edecek” dedi. Avusturya’daki Montex makinalarının üretiminin de süreceğini yineleyen Heinrichs, üretimin herhangi bir değişiklik olmayacağı gibi, Monforts yönetiminin Asya’ya transfer edilmesinin de söz konusu olmadığını açıkladı. Heinrichs, Monforts İdari Müdürü Roland Hampel’in önceden olduğu gibi yine görevine devam edeceğini sözlerine ekledi.

Monforts için Asya’nın en önemli pazarların başında geldiğini dile getiren Heinrichs; “Bunun dışında, yüksek hacme sahip olduğumuz bölge pazarları var. Örneğin, Pakistan, Bangladeş, Endonezya ve yakın gelecekte diğer pek çok pazar. Bu nedenle, tekstil makinaları işinden geleceğin Asya bölgesinde olduğunu düşünüyorum.” dedi. Türkiye pazarına da değinen Heinrichs, bu pazarda yüksek bir pazar payına sahip olduklarının altını çizdi.

Çin’in Zhongshan şehrinde birkaç ay içinde açılacak olan üretim tesisinin şu ana kadar yapılmış en modern üretim tesisi olacağını söyleyen Klaus Heinrichs, Almanya Mönchengladbach’ta yeni bir showroom inşa ettiklerini de aktardı. Bu showroomda müşterilerinin teknik tekstiller için geliştirilen terbiye makinalarının A’dan Z’ye tümünün en son modellerini görebileceklerini belirten Heinrichs, bu yapının eskisinin 3 katı büyüklükte olduğunu vurguladı.

Türkiye pazarındaki profesyoneller tekstil konusunda en iyi bilgiye sahip, çok iyi bir eğitim söz konusu” diyen Heinrichs, bu nedenle bütün üretimlerinin Asya’ya gitmediğini sürekli büyüyen Türk pazarına da tedariğin devam ettiğini ifade etti. Türkiye’de teknik tekstillere yönelik bir trendin olduğunu söyleyen Heinrichs, Kasım 2012’de VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep teknik tekstiller konusunda büyük bir sunum yapacağını belirtti. Heinrichs; “Türk tekstil sektörü, teknik tekstil terbiyesindeki gelişmesinde bizlerin sunacağı yeni teknolojilerle rekabette büyük bir avantaj elde edecektir” diye konuştu.

Jürgen Hanel: Teknik Tekstil Segmentimiz Genişliyor

Monforts’un ITMA ASYA fuarında öne çıkardığı yeni Thermex MXL hotflue/dryer makinası hakkında bilgi veren Monforts Teknik Tekstiller İş Geliştirme Müdürü Jürgen Hanel, kırışıksız gömleklik kumaşların, çarşaf ve yastık kılıflarının ıslak çaprak bağlanması için bu makinanın geliştirildiğini söyledi. Hanel, bu sistemin yanı sıra, su geçirmez/subağdaşık (hidrofobik/ hidrofilik) uygulamalar için teknik imkanlar sunan, yüzde 40’e kadar enerji tasarrufu sağlayan ve çift yönlü vatka uygulamaları için Matex Eco Aplikatörü’nü sunduklarını açıkladı.

Her iki teknolojinin de fuar döneminde yoğun ilgi ve talep gördüğünü belirten veren Monforts Teknik Tekstiller İş Geliştirme Müdürü Jürgen Hanel; “Bu talebi sadece Asya ile sınırlı kalmadı. Birçok müşterimizle sipariş görüşmeleri gerçekleştirdik” dedi. Hanel, MXL prosesinin sahip olduğu yenilikleri şöyle belirtti; “Thermex MXL, ağırlıklı olarak gömleklik kumaşlarda kullanılıyor, 24 saatten fazla olan süreci 5 dakikadan daha aza indiriyor. Mükemmel oranda ‘buruşmaz’ etkisi vermek için gerekli olan kimyasalların miktarını azaltıyor ve enerji kullanımını da en az yüzde 20 oranında düşürüyor”.

Monforts’un son dönemde özellikle teknik tekstillere dönük çözümlere ağırlık verdiğini, bu bağlamda bu segment için hangi çözümleri sunduklarını sorduğumuz Jürgen Hanel şunları söyledi; “Yeni teknik tekstil portfolyomuzda, örneğin organik solventler, PVC bakım ve 300 derece ısıya kadar köpürebilen maddelerin kullanıldığı teknik tekstillere dönük yeni bir stenterimiz var. Halı hazırda tüm teknik tekstil türleri için kaplama hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Giyim, koruyucu giyim, ev tekstilleri, endüstriyel giyim, otomotiv, inşaat, jeolojik çalışmalar ve medikal (clothtech, protech, hometech, indutech, mobiltech, buildtech, geotech, medtech) alanlara dönük teknik tekstil çözümlerimizi internet sitemizden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.”

Küresel pazardaki teknik tekstillere yaşanan değişmeleri gördüklerini ve daha önceden tahmin ettikleri bazı gelişmelerin çoktan gerçekleştiğini söyleyen Hanel, teknik tekstil alanındaki büyümenin tüm dünyada görülen bir gelişme olduğunun altını çizdi. Hanel, bu bağlamda ürün gamlarını, yeni teknolojilerin taleplerine uygun yenilikler aracıyla genişleterek takip ettiklerini vurguladı.  Teknik tekstil konusunda yeni alanlara açılarak kendilerini güçlendirdiklerini dile getiren Hanel, bugünlerde Almanya’daki araştırma merkezinin inşaatına devam edildiğini, burası bittiğinde, teknik tekstiller alanındaki araştırma ve denemelerin burada gerçekleşeceğini açıkladı. Hunel; “Örneğin organik solvent tabanlı kaplama ve işleme, Matex Eco Aplikatörü ile çift yönlü etki ve enerji tasarrufu, ham elyaflar için yeni kaplamalar gibi örneklerin hepsi gerçek üretim şartlarında, geniş enli makinalarda yapılabiliyor” dedi. Hunel, detayları gizli olmakla birlikte önümüzdeki dönemde çok fonksiyonlu bir kaplama başlığı ve bu çok ileri teknoloji ile birlikte yürüyen Pazar için bazı özel kurutma fırınları geliştireceklerini de açıkladı.

Teknik tekstiller konusundaki teknolojik çalışmalar için üniversitelerle yakın işbirliği içinde olduklarını belirten Hunel, firma bünyesinde master yapan öğrencilerin de desteklendiğini söyledi. Hunel, ayrıca müşterilerle yakın diyalog ile kişiye özel çözümler sağlayan AR-GE faaliyetlerinin de çalışmalarını sağlamlaştırdığını kaydetti.

Türkiye 480 Monforts Makinası Çalışıyor

Monforts’un Türkiye pazarındaki konumunu da değerlendiren Jürgen Hünel, Türk pazarında Monforts’un, terbiye ve boya gamı, stenter makinası, denim makinaları, sanforizasyon ve Ekontrol boyama alanlarında Pazar lideri olduğunu belirtti. Hünel; “Türkiye’de 480 Monforts makinasının hemen hemen tamamı ihracata yönelik tekstil firmaları tarafından kullanılıyor ve yüksek kaliteli tekstil üretimlerini Monforts ile garanti altına alıyorlar” diye konuştu.

Türk pazarına yönelik tüm makinalarının, kumaşların en yüksek kalitede olması ve yeniden üretebilirlik bağlamında PLC-control ile donatıldığını hatırlatan Hünel, bütün makinaların ayrıca hızlı hizmet, anında hata saptama ve an az arıza süresi için Teleservice online ile donatıldığının altını çizdi . Türk tekstilcilerin enerji tasarruflu ekolojik üretime olan talebinin sürekli arttığını dile getiren Hünel, bu nedenle, Matex Eco Aplikatörü, Thermex MXL ve Econtrol boyamaya olan talebin de sürekli arttığını sözlerine ekledi.

Terbiye MXL İle Farklılaştı

Teknik tekstillerle ilgili çalışmalarına ağırlık veren bu segment için geliştirdiği teknolojilere ürün gamında daha çok yer vermeye başlayan Monforts, Çin’de beklediği ilgiyi bulmanın mutluluğunu yaşadı. ITMA ASYA CITME fuarında MXL(nemli çapraz bağlama) prosesi için geliştirdiği teknolojileri yakından tanıttı. Ütü ve kuru temizleme gerektirmeyen bu prosess Thermex 8000 kontinü boyama ünitesi ile fuarda tanıtıldı.

Monforts ile birlikte Ciba Özel Kimyasallar firması tarafından geliştirilen MXL prosesi, pamuk malzemelerde kısa zaman içinde işlemeyi garanti ediyor. MXL® serisi, işlem sürecini 20 saatten 3 dakika gibi bir noktaya düşürüyor. Seri, geleneksel sistemlere göre daha fazla esneklik ve yüksek işlem güvenliğini de sunuyor. Uluslararası ilk sunumunu yapan MXL® prosesinde yer alan The Thermex Hotflue odası paslanmaz çelikten imal edildi ve işlemde kullanılan asitlere karşı dayanıklı bir yapıya sahip.

Monfort fuarda ayrıca, ekonomik ve ekolojik çözümler sağlamak için proses kontrol teknolojilerine dönük son yazılımlarını da sergiledi. Teknik tekstil uygulamaları için Referanslar görüntülenebiliyor. Monforts teknolojisi ayrıca, klasik tekstil ve teknik tekstil işleme teknikleri için tavsiyeler sunuyor.

Terbiye sürecinde ütüleme ihtiyacını ortadan kaldıran, buruşukluk gideren Monftort MXL sürecine yakından bakıldığında; yüzde 70-80 daha hızlı ilerleme, 110 derece sıcaklık, reaksiyon zamanı 3 dakika, kalan nem yüzde 7-8. Sürecin formülasyonuna bakıldığında ise, sentetik reçine, katalizör, silikon makro emülsiyon, poliüretan emülsiyon ve ıslatıcılar yer alıyor. Süreçte katalizör yüksek asitli olduğu için, Monforts ekipman yelpazesi özellikle yüksek kaliteli paslanmaz çelik bileşenleri ile korozyona karşı korumaya sahip bulunuyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.