Messe Frankfurt tarafından organize edilen ve dünyanın en geniş katılımlı ev tekstili ürünleri fuarı olan Heimtextil Frankfurt, 8 -11 Ocak 2014 tarihleri arasında düzenlenecek. Heimtextil Frankfurt, her zaman olduğu gibi yılın ilk sektör fuarı olacak. Mobilya kumaşlarından perdeye, nakış tasarımlarından termal baskılara, yastıktan, yatak takımına, duvar kağıdından halıya, mutfaktan banyo tekstili ürünlerine kadar ev tekstilinin bütün yönlerinin yansıtıldığı Heimtextil fuarı, kaçırılmaması gereken bir sektör randevusu. Fuar ev tekstilinin, en yeni ürünlerini ve konseptleri sergilemekle kalmıyor, bir sonraki sezonun trendlerini de sunuyor.
Geçtiğimiz yıl, 62 ülkeden gelen 2.658 firmanın katıldığı fuara, bu sene de yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Yurtdışından gelen katılımcıların yüzde 67 oranında olduğu fuara, bu sene Türkiye’den 160 katılımcı ve 2.500’ün üzerinde ziyaretçi katılması bekleniyor.
Heimtextil Frankfurt Fuarı’nın Türkiye basın toplantısında Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Aleksandar Medjedovic, Messe Frankfurt Tekstil Fuarları Başkanı Olaf Schmidt, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi, Denizli İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Kocasert bir araya geldi.
“Değişime adapte oluyoruz”
Messe Frankfurt Tekstil Fuarları Başkanı Olaf Schmidt, basın toplantısı sonrasında, Tekstil Dünyası Dergisi’ne özel açıklamalarda bulundu. Tekstilin dünyanın en hızlı gelişen ve değişen sektörü olduğunu ifade eden Schmidt, düzenledikleri fuarları bu gelişim ve değişime adapte ettiklerini belirtti.
Bugüne kadar farklı segmentte 40’ın üzerinde fuar düzenlediklerini ve fuarlarında yeni gelişmelere yer verdiklerini anlatan Schmidt, bu konuya örnek olarak, son dönemde ev tekstilinde yeni kullanılmaya başlanan dijital baskıyı ve sürdürülebilirliğin ön plana çıkmasıyla beraber gelişen tasarım ve materyalleri verebileceğini söyledi. “Dijital baskıyı, yaratıcı üretim yapabilmek için üreticilere fırsatlar sunan bir teknoloji olduğundan dolayı çok önemsiyoruz” diyen Schmidt, tekstilde dijital baskının kısa bir süre sonra büyük gelişim göstereceğini ifade etti.
“E-pazarlamaya yer vereceğiz”
Heimtextil’in bir sonraki edisyonunun, 2013 yılında yapılan edisyondan daha geniş olacağını söyleyen Schmidt, Heimtextil 2014’te yüksek nitelikli katılımcıları hedeflediklerini ifade etti. Schmidt, “Tekstilde tanıtım araçlarının en önemlilerinden olan fuarlar müşteri ile ürünlerin kesiştiği nokta olarak biliniyor. Bunun için doğru atılımları yapmalı ve piyasayı doğru olarak analiz edebilmeliyiz” dedi. Bu konudaki çalışmalarına interneti örnek gösteren Schmidt, “İnternet kullanımında da çok ciddi çalışmalarımız var. Biliyorsunuz internet tüm dünya için çok önemli. Bizim hedefimiz şu anda interneti çok fazla kullanmayan perakendecileri mağazacılığın yanı sıra interneti de bir satış kanalı olarak nasıl kullanabilecekleri konusunda bilgilendirmek. Bununla ilgili olarak seminerler ve eğitim veriyoruz. Çünkü gelecekte internetin perakendeciler için daha da önem arz edeceğini düşünüyoruz, bu yüzden Heimtextil 2014’te e-pazarlamaya özel bir yer ayıracağız.”
Heimtextil’in katılımcılara yönelik bir kota uygulamadığını, bunun devletlerin kendi aralarındaki anlaşmalara bağlı olduğunu söyleyen Schmidt, Heimtextil’nin ev tekstili pazarı açısından çok önemli olduğunu belirterek, her yıl artan katılımcı sayısının kendilerini memnun ettiğini belirtti. Özellikle son dönemdeki ekonomik durum nedeniyle birçok Avrupalı tekstil üreticisinin Çin, Ortadoğu ve Amerika pazarında iş bağlantıları kurabilmek için, fuarlara katıldıklarını söyleyen Schmidt, bu noktada Heimtextil’in öne çıktığını ve bunun da kendi başarılarını göstermek açısından önemli bir kriter olduğunu söyledi.
Hindistan’a Türkiye ile çıkarma yapacağız
Geçtiğimiz yıl fuara 70’e yakın firma ile katılan ve tekstil sektöründe özellikle son yıllarda dünyanın önemli ülkelerinden biri olma yönünde ilerleyen Türkiye’nin, Heimtextil fuarında da pazarının önemli oyuncularından biri olarak yer alacağını belirten Schmidt, Türkiye’nin katılımını çok önemsediklerini belirterek, bu yıl Hindistan’da da aynı fuarı düzenleyeceklerini söyledi. Olaf Schmidt, “Dünya pazarında Hindistan çok önemli bir konuma geldi. Önümüzdeki yıl Haziran ayında Türkiye’nin de katılımıyla birlikte Hindistan’a çıkarma yapacağız. Hindistan şu anda çok hızlı büyüyen bir pazar. Sadece üretim olarak değil, satın alma ve talep anlamında da oldukça hızlı büyüyor. Biz de endüstride bu alanda bir aktivite yapma ile ilgili bir talep aldık. Haziran 2014’te ilk Heimtextil Fuarımızı organize edeceğiz. Bu fuara, Türkiye’den de geniş bir katılım olacak. Hindistan pazarı yüzde 8 oranında büyüme kaydetti ve Türkiye için de önemli bir pazar. Ayrıca Hindistan’da gözle görünür bir şekilde inşaat ve ofis ve otel alanında gelişme ve inşaat devam ediyor. Bizim için önemli bir gelişme” olduğunu ifade etti.
İki yılda bir yapılan Texprocess’in, bu seneki edisyonunun çok başarılı geçtiğini söyleyen Schmidt, “Texprocess’de inanılmaz bir ziyaretçi artışı söz konusu olduğu için çok başarılı geçti.” Katılımcılardan da aynı yönde tepkiler aldıklarını ifade eden Schmidt, bu fuarı daha da geliştirmek üzere stratejiler üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Türkiye ile iyi ticari ilişkilerinin olduğunu ifade eden Schmidt, Türkiye’ye özel bir fuar çalışmalarının olup olmadığına ilişkin sorumuza “Tekstil fuarı organizatörleri ve tekstilcileriyle, Türk tekstil sektöründe ne olup bittiğini öğrenmek için sürekli iletişim halindeyiz. Eğer sektör bizden bir şey talep ediyorsa, mutlaka o konuda bir çözüm bulmalıyız” dedi.