Üretim hayatına 1990 yılında başlayan Mert düğme, ithalat ve ihracat faaliyetleri ile göz dolduruyor. İki adet plastik düğme makinesi ile sektöre giren firma, 1994 yılında İstanbul Laleli’de açtığı mağaza ile sektöre hizmet vermeye devam etti. 2007 yılından beri Çin’den taş ithalatı yapan Mert Düğme, ihracat anlamında da sektörün önde gelen firmaları arasında yer alıyor. Ürün portföyünde plastik düğme, polyester düğme, zamak ve taş imalatı bulunan firma, çalışmaları ile ürün çeşitliliğini artırıyor.
Tekstil Dünyası Yayın Grubu olarak röportaj gerçekleştirdiğimiz Mert Düğme Genel Müdürü Yusuf Demir, firma ve tekstil sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 1990 yılında sadece üretim yapan bir firma olduklarını belirten Demir, günümüzde Çin’den ütü ile yapıştırılan taşların ithalatını yaptıklarını söyledi. İthalat-İhracat anlamında dengeli bir tablo çizdiklerini dile getiren Demir; “Biz Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin ithalatını yapıyoruz. Bununla bağlantılı olarak Türkiye’de ürettiğimiz ürünlerin de ihracatını yapıyoruz. Yani denklem kuruyoruz. Taş anlamında hemen hemen ne kadar ithalat yaptıysak yine o kadar veya daha fazlasını düğme anlamında ihracat yapıyoruz” dedi.
Tekstil sektörü ve tekstil yan ürünleri sanayisinde son on yıldaki ekonomik duruma ilişkin açıklamalar yapan Demir, piyasada global anlamda bir çöküş olduğunu söyleyerek; “1990 yılından 2000 yılına kadar tekstil sektöründe büyüme trendi vardı. Söz konusu zaman dilimine kadar firmalardan kendini yenileyebilenler yeniledi. Daha sonra son on yıla girdiğimizde piyasalar gerçek yerine oturmaya başladı. Eskiden müşterimiz olan ülkeler, günümüzde rakiplerimiz olmaya başladı. Hal böyle olunca piyasada global anlamda bir gerileme başladı. Örnek verecek olursak eskiden müşterimiz olan Polonya, Macaristan, Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya günümüzde ciddi anlamda üretim yapmaya başladı. Buna bağlı olarak da tekstil sektöründe yavaş yavaş düşüşler başladı” ifadesini kullandı.
‘Düğmeler, Aksesuar Olarak Kullanılıyor’
Üretilen düğmelerin artık eskisi gibi kapanma amacının dışında da kullanıldığını hatırlatan Yusuf Demir, düğmelerin aksesuar olarak ürünün satışını artıran ögeler olduklarına dikkat çekti. Bu konuda İtalyanların yerini almaya başladıklarını söyleyen Demir; “ İtalyanlar tamamen butikvari üretim yapmaya başladı. Yani özel koleksiyonlar üretip, az sayıda üretim sağlıyorlar. Türkiye olarak biz de, İtalya’dan daha ucuz, Çin’e çok daha yakın fiyatlarla ürün satışı gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Teknik olarak kuruluş dönemlerinde fazla model yapmadıklarını ancak günümüzde çok daha hızlı ve sistematik bir şekilde günde bir model çıkarttıklarını ifade eden Demir, 2012 -2013 dönemindeki sektörün mali durumu ile ilgili olarak şöyle konuştu; “Biz asıl krizi 2011-2012 yıllarında kimsenin krizden bahsetmediği dönemde yaşadık. 2013’te de kimse kriz var demiyor ancak biz kendi içimizde krizi son noktasına kadar yaşıyoruz. Bu durum sadece Türkiye’ye özgü olmayıp global anlamda da sürüyor. Sonuç olarak bu krizin kayıpsız şekilde atlatılması için hep birlikte yatırım yapmak, sermaye yaratmak, ekibi güçlendirmek ve reklam faaliyetlerini hızlandırmak gerekiyor.”
‘Sektörün Geleceği; Anti-Damping’
Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası’nda Tekstil Yan Ürünlerini kapsayan 42. Komitenin Üyesi olan Mert Düğme Genel Müdürü Yusuf Demir, sektörün geleceği açısından yurtdışından gelen malların belirli bir fiyatın altına gelmemesi anlamına gelen anti-damping konusuna önem verdiklerini belirtti. Konu ile ilgili İTO’da yapılan toplantıda karar aldıklarını sözlerine ekleyen Demir, sözlerini şöyle noktaladı; “ Biz İstanbul Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda anti-damping ile ilgili bir karar aldık ve bu kararımızı yetkililere ilettik. Bu konunun yasalaşması için elimizden geleni yapacağız. Çünkü anti-damping, sektör oyuncuları için önem teşkil ediyor. Herkesin yetki sınırları dahilinde değiştirebileceği konular vardır. Komite üyesinin yetkileri sınırlı ancak destek olduğu sürece yetkimizi sonuna kadar kullanacağız. Bu tarz konularda sanayi odası, ticaret odası, İTHİB, İTKİB gibi kurumlar ortak hareket edip, çözümler oluşturmalı.”