Mennan Usta, Avrupalı Makinacılara Meydan Okuyor

Tekstil üretiminin en yoğun olduğu bölgelerden Gaziantep’te ‘Mennan Usta’ olarak tanınan Mennan Aksoy, tekstil sektörünün milyarlarca dolar harcayarak ithal ettiği iplik makinelerini üretiyor

  19 Mart 2013 04:15 Salı
Mennan Usta, Avrupalı Makinacılara Meydan Okuyor

Avrupalı makine üreticilerinin yakın takibe aldığı Mennan Aksoy, yıllar önce küçük bir atölyede üretime başlamasına rağmen, sektörde edindiği bilgi ve deneyimle bölgenin en önemli isimlerinden biri haline geldi. Gaziantep imalat sanayinde pek çok alanda ilk olma başarısı gösteren Mennan Usta, birçok Avrupalı markaya eşdeğer nitelikte ürettiği iplik makinesi ile onların korkulu rüyası oldu. Yerli bir üreticinin bu makine parklarını üretmeye başlaması ile geçmişte çok yüksek fiyatlardan satılan bu makinaların fiyatlarında neredeyse yüzde 50 civarında düşmeler yaşandı. Mennan Aksoy, Türkler’in makine üretebileceğinin ve bunu en uygun fiyatla da satabileceğinin bir örneği olarak bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.

1996 yılında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) projesi kapsamında ilk iplik makinası olan BCF4'ü üreterek tekstil makinaları üretimine başlayan Aksoy, yeni makina imalatına hız vererek BCF4, BCF6, BCF8, CF8, CF16, CF32, FDY, Triko, Kesik Elyaf, Polyester kurutucu ve sarıcı makinalarının üretimi ile makina sektöründe Türkiye'de bir ilk olmayı başardı. Mennan Aksoy sahibi olduğu Özçelik firmasının adını 2008 yılında  markalaşma süreciyle bağlantılı bir şekilde Polyspin olarak değiştirdi. 1996 yılında TTGV ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile Doç. Dr. Yusuf Uskaner 'in sorumluluğunda yürütülen AR-GE projesi ile başlayan tekstil makineleri imalatı, Özçelik'e bu alanda Türkiye'nin ilk ve tek olma sıfatını kazandırdı. İlk projenin ürünü olan POLYSPIN BCF4, polipropilen iplik üretim makinesine TÜBİTAK, TİDEB ve TÜSİAD tarafından Teknoloji Başarı Ödülü verildi. Ciddi zorluklarla imal edilen makinanın üretim alanında elde ettiği başarı ise kısa sürede geniş yankı uyandırdı.

AR-GE çalışmaları ve yeni model makinalarıyla sektörde önemli bir rol oynamayı sürdüren Polyspin firması, sadece Türk pazarına değil, ihraç pazarlarına yaptığı satışlarla da Avrupalı ve Uzak Asyalı rakipleriyle sıkı bir yarış sürdürüyor.

Sektörde Yetişti, Devlere Kafa Tutuyor

Türk tekstil sektörünün yükselen şehirlerinden Gaziantep ve çevresinde ‘Mennan Usta’ lakabıyla bilinen Mennan Aksoy’un hikayesi 13 yaşında başlıyor. Yıllar boyunca sanayi alanında çalışan Aksoy çırak olarak başladığı sanayicilik hayatına firma sahibi olarak devam ediyor. 70’lı yılların başında ortağı ile Özçelik firmasını kurdu ve küçük bir imalathanede, kısıtlı koşullarda üretim yapmaya başlayan Aksoy, yıllar içinde sektörün bildiği ve güvendiği bir teknoloji ustasına dönüştü. Aksoy, bu bilgi ve deneyimleri, tamamen yerli bilgi ve elemanlarla ortaya çıkardığı, Türkiye’nin ilk iplik makinası BCF4 ile taçlandırılıyor.

Firma, 1973 yılından 1996 yılına kadar geçen zamanda kasa menteşesi ve otomotiv yan sanayi de dahil olmak üzere tam 2.000 adet yedek parça üretimi gerçekleştirdi. Mennan Usta’nın bu rutin sayılabilecek hayatındaki dönüm noktası iplik üretim makinesi yapmaya karar vermesi ile yaşanıyor. Her şeyiyle yerli olan bir makine yapma fikriyle yola çıkan Aksoy, 8 milyon Euro değerindeki iplik makinesini maliyeti nedeniyle devletten destek almak için başvurmuş. O dönem, Küçük Sanayici Geliştirme Teşkilatı (KÜSGET), TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’ndan (TTGV) destek alır.  Üniversiteden danışman ve bir tane de hakemin verilmesiyle çalışmalara devam eden Mennan Usta, teknik ve pratik bilgiyi birleştirerek çalışmalarını yoğunlaştırmış.

Dünyadaki iplik teknolojileri konusundaki gelişim yakından takip edilip, İstanbul ve yurtdışına ve İstanbul’a gerçekleştirilen gezilerle bu süreç birebir yerinde gözlemlenmiş. Makinenin boyutunun belirlenmesiyle başlayan süreç,  hazır alınan yedek parçalar ve kendi ürettikleri malzemelerle devam eder. Yaşanan bazı zorluklar ise çeşitli yardımlar ve pratik uygulamalarla aşılarak makinenin prototipi oluşturulur. Üniversiteden gelen heyetle makinanın onayı alınır ancak iplik kalitesi ve üretim kapasitesinin belirlenmesi amacıyla ikinci makineyi üretmeden denemelere başlanır. 6 ay süren bu denemelerden sonra Mennan Usta ve ekibinin amacı dakikada 2200 metre iplik üreten Avrupalı makineleri geçmek. Ancak ilk deneme de dakikada üretilen iplik 1600 metre de kalıyor. Çalışma ve kendilerinin yaptığı güçlü motorlarla bu üretim yaklaşık 2000 metreye kadar çıkarılıyor.

Makine üretimi 1.5 yılın sonunda gerçekleşirken, heyet makineye tam not veriyor ve ikinci makinenin üretimine başlanıyor. İlk makine ile 600 tona yakın numune halı ipliği üretimi gerçekleştiren ve bu ipliği piyasaya satan ekip, ikinci makine de ise hız ve dizayn konusuna daha fazla eğilmiş. 1.5 senede tamamlanan makine yapım süreci, bilgi birikimi ve pratik ile 20 güne kadar düşürülmüş. Yaşanan birçok sıkıntıya rağmen Mennan Usta ve ekibi maliyeti az, daha tasarruflu makine üretmeyi başarıyor. Mennan Usta, aradan geçen zaman içinde iplik makinelerini, başta Orta Doğu olmak üzere dünyanın birçok noktasına satıyor.

Üretim Hızlı Bir Şekilde Devam Ediyor

Yerli makinelerin alımında tekstilcilere kredi imkanının olmamasına rağmen, yerli üreticilere makine satmayı başaran Mennan Usta, sektörde ilk olarak Flament Tekstil’e iki hat sattı. Yerli üreticileri desteklemek adına bu adımı atan Flament Tekstil’in sahibi Metin Özkeçeci’den sonra makine, İran, Suriye, Mısır, Özbekistan, Suudi Arabistan ve Kazablanka’ya da satıldı.

Makine üretmeye devam eden Mennan Usta ürün portföyünü genişletti. Yıllar içinde 15 çeşit iplik üretim makinesi yapmayı başaran Mennan Aksoy, Avrupalı büyük makine üreticilerinin takip ettiği bir sanayici olarak öne çıkıyor. Firma 1996 yılına kadar yaptığı üretimle 3 kat büyürken, son yıllarda aldığı destek ve başarılı çalışmalar sonucu, tam 150 kat büyümeyi başardı. Polyspin’in makina üretiminde Bcf, Cf, Fdy iplik makinalarının yanı sıra, kesik elyaf, cam elyafı makinaları, elyaf kurutma fırını, kurutucu, sarıcı, Split Jet, çamur kurutma, ekstruder, Godets, Spinnerette ile laboratuvar ve otomasyon makinaları da bulunuyor.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.