Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinden biri olarak Tekstil, Enerji, Hızlı Tüketim ve Kâğıt Üretim olmak üzere 4 farklı alanda faaliyet gösteren Lila Group Yönetim kurulu üyesi Aydın Öğücü ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Yeni yatırımları ile tekstil sektöründe adından sıkça söz ettiren Lila Group’un merak edilenlerini sorduk ve Aydın beyden samimi cevaplar aldık. Keyifli okumalar…
S. Lila Group’u okuyucularımıza tanıtır mısınız?
C. Grubumuzun kökleri yaklaşık 100 yıl öncesine kadar uzanıyor. Şirketimizin temelleri ilk olarak Hasan Öğücü ve oğulları tarafından 1930 senesinde kurulan ilk ‘Çırçır ve Dokumacılık’ şirketi ile atılıp; Türkiye’de 1950’den itibaren başlayan sanayileşme hareketine paralel olarak gelişim ve ilerleme amaçları doğrultusunda, 1964 yılında Abdullah Öğücü önderliğinde ‘Güneydoğu İplik Sanayi’ şirketiyle devam etmiştir. 1984 yılında yine Abdullah Öğücü önderliğinde Marmara Pamuklu Mensucat ismi ile kurulan şirketimiz 90’lı yıllarda ‘Türkiye’nin en büyük entegre pamuklu iplik ve boyama’ tesisi haline gelmiştir. Boyahane faaliyetlerimiz Lila Group’un bugünlere ulaşmasında kritik rol oynadı. Alanımızda yurt içi liderliğimizi, yurt dışı pazarlara da yayarak tekstil alanındaki yoğun ve istikrarlı ihracatımız sayesinde şirketimiz, İstanbul İhracatçı Birlikleri ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları birliği tarafından 90’lı ve 2000’li yıllarda defalarca ödüle layık görüldü. 2003 yılında tekstil sektörünün tamamlayıcı iş alanı olan boyahane alanına yatırım yaptık ve döneminin son teknolojisine sahip bir tesis kurduk.
2000’li yıllardan itibaren ülkemizin ihtiyaçlarını değerlendirerek tekstil dışında, yüksek katma değerli, ileri teknoloji gerektiren alanlara yönelerek 2005 yılında enerji sektörüne giriş yaptık.
2006 yılında yatırım kararı almamızla beraber genel merkezimiz İstanbul’da olan Lila Kâğıt’ı yüzde yüz yerli sermaye ile Çorlu’da kurduk. Dünya standartlarında temizlik kağıtları üretme vizyonuyla üretime başladığımız günden bu yana yeni yatırımlar yaparak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
S. Tekstil Sektörüne ilişkin Ürünleriniz ve ürün kaliteniz hakkında bilgi verir misiniz?
C. Lila Group bünyesindeki boyahanemiz kurulduğu ilk günden itibaren çevreye zarar vermeyen boya ve kimyasallar kullanarak üretim yapmaktadır. Son yıllarda artan geri dönüşüm özelliği taşıyan iplikleri, organik iplikler, antibakteriyel, organik, boyama yapıyoruz. Ayrıca pamuk, viskon, polyester, poliamid, bambu, modal, geri dönüşümlü polyester ve karışımları da boyahanemizde tek ve çift kat boyanmaktadır.
S. Üretimlerinizde nelere dikkat ediyorsunuz? Olmazsa olmaz dediğiniz çalışma kurallarınız var mı?
C. Lila Group olarak, kurulduğumuz günden bu yana topluma, doğaya, çevreye ve insanlığa yararlı olmak, değer katmak için çaba gösteriyoruz. Tüm ticari beklentiler bir yana; kendimizi ülkemizin değerlerini yükseltmek ve toplumumuza fayda sağlamaktan sorumlu görüyoruz.
‘Sürdürülebilirlik’ kavramının kaynakların bilinçli bir şekilde tüketilmesi ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanması yani bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarının da sağlanması anlamına geldiğine inanıyoruz. Sürdürülebilirliğin üç ana başlığı olan çevresel, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik konularında adımlar atmaya devam ediyoruz.
2021 yılı mayıs ayı itibariyle modernize ettiğimiz tesisimizde çevre konusunda gösterdiğimiz hassasiyet kaynaklı olarak %25 su, %30 enerji tasarrufu sağlayan bir altyapıyla güncelledik. Ek olarak kalite verimlilik odaklı otomasyon yatırımlarımızı da eş zamanlı hayata geçirdik.
S. Lila Group’u rakiplerinden hangi yönleriyle ayrılıyor, sizi farklı kılan nedir? Müşterileriniz Lila Group’u neden tercih etsin?C. 2014 yılında “Gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanılabilir bir dünya bırakma bilinci ile, en yüksek kalitede ürün sunan, işinde uzman, sorumluluk sahibi ve doğal marka olma” amacıyla yola çıkmıştık.
Türkiye’nin bugünkü koşul ve imkânlarına uygun bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bu işi yaparken doğru teknolojiyi kullanıp, sektörel inovasyonların gerçekleştiği bir dönemde yatırımlarımızı gerçekleştirdik. İnsan ve sermaye başta olmak üzere tüm kaynaklarımızla güvenilir bir şekilde iş yapıyoruz. Bu sektörde genç bir firma olarak yeni ürünler ve çok daha fazla inovasyon olması taraftarıyız. Şirket olarak, ana farklılığımızın ölçeğimiz, entegrasyonumuz, müşteri odaklılığımız ve özgürlüğümüz olduğunu söyleyebilirim.
S. Lila Group Türkiye'nin büyük şirketleri arasında yer alıyor. Yeni ürün geliştirmekle ilgili AR-GE çalışmalarına ne ölçüde önem veriyorsunuz?C. Lila Group olarak, Araştırma Geliştirme çalışmalarından ziyade temizlik kağıdı sektörü özelinde Ür-Ge adını verdiğimiz Ürün Geliştirme çalışmaları yapıyor, sektörümüze hem ürün hem süreç olarak yenilikler kazandırma misyonumuz gereği her yıl bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Temizlik kağıdı pazarımızın sağlıklı büyüyebilmesi için ürün çeşitliliğinin mutlaka artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle tüketicilere daha pratik, ekonomik ve çevreci ürünler sunabilmek için yeni yatırımlar yapıyoruz. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar; şirketlerin inovasyona verdiği değer sektörümüz için çok büyük bir önem taşıyor.
Benzer şekilde gerek müşteri odaklı üretim anlayışımız gerekse kalite odaklılığımız vasıtasıyla tekstil iş alanında da müşterilerimizin taleplerini en hızlı şekilde cevaplamaya ve beklentilerini karşılamaya odaklıyız.
Bugün faaliyet alanlarımızın tümünü değerlendirdiğimizde üretimimizin %65’ini ihraç ediyor, %35’ini yurtiçi pazarda tüketicilerimizle buluşturuyoruz.
S. Makineleriniz, sahip olduğunuz kalite belgeleri ve sertifikalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
C. Mevcut durumda 15 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 20 bin metrekarelik boyahane tesisimizle Çorlu’daki üretim kampüsümüzde 4 farklı alandan biri olarak tekstil alanında da faaliyet gösteriyoruz. Doğrudan ve dolaylı olarak dünyanın önde gelen neredeyse tüm konfeksiyon alıcılarının tedarikçisiyiz. Tesisimizde ZDHC, Detox, Gots Organic, Repreve, Ekotex 100 Class 1, BSCI, ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001, ISO 45001, ISO 50001 belgeli yüksek kalitede üretim yapıyoruz. Artan rekabet şartlarında hatalı üretim yapmanın maliyeti kârlılığı etkiliyor. Biz, müşterilerimize yüksek verimlilikle üretim yaparak boyalı iplik tedarik ediyoruz. Boyahane tesisimiz günlük 25-30 ton kapasiteye sahip. Tekstil iş alanımızda da 55 milyon TL değerindeki yeni yatırımımız ve modernizasyon çalışmalarımızla verimliliğimizi %100 artırmayı hedefliyoruz. Yapılacak modernizasyon çalışmalarını çok önemsiyoruz; çünkü kalite odaklı ihracat hedefimize hizmet edecek bu çalışma ile tüm makinelerin merkezi ve gerçek zamanlı kalite kontrolünü tam otomatik ERP entegrasyonlu MillMaster TOP adı verilen bir sistem ile sağlayacağız. Yani kaliteden ödün vermeden verimli bir üretim ortamı oluşturacağız. Ayrıca kurulduğumuz günden beri hassasiyet gösterdiğimiz çevre ve sürdürülebilirlik konularında da bize önemli değerler katacak bu yatırım ve modernizasyon ile toplamda yılda yüzde 30 enerji tasarrufu ve yüzde 25 su tasarrufu sağlayacağız. Mayıs başında faaliyete geçirdiğimiz ek yatırımımızla tekstil sektöründe de ülkemiz ekonomisi ve istihdamına katkı sağlayacak olmak bizleri gururlandırıyor.
Tüm bunların yanı sıra geçtiğimiz ay Lila Group olarak, ‘Önce Sağlık’ anlayışı ile pandemi sürecinde çalışanlarımızın sağlığını korumak amacıyla yetkili mercilerin ve Türk Standartları Enstitüsü’nün Sanayi Kuruluşları için yayınladığı Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu'nun rehberliğinde üretim tesisimizde her türlü önlemi alarak ‘TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ almaya hak kazandık.
S. Lila Group olarak 2020 yılını nasıl geçirdiniz? 2021’daki hedef, beklenti ve öngörülerinizi alabilir miyiz?
Tekstil iş alanı için baktığımızda 2020 yılı sektörümüzü zorlamış olsa da biz yatırım kararımızı bu zorlu yılda aldık yani sektörümüze dair halen yapacaklarımız olduğunun farkındayız. Dolayısıyla Lila Group açısından 2020 yılı tüm iş alanlarımızdaki yatırımlarımız kaynaklı büyüme yılı olarak tanımlanabilir. 2021 yılı bu yatırımların etkisi ve yeni yatırımlarımızın da faaliyete geçmesinin etkisi ile büyüme yılı olacaktır. Lila Group için 2021 yılı büyümesinin hem iç pazarda hem de yeni müşteriler/ülkeler kaynaklı dış pazar kaynaklı gerçekleştiğini düşünüyoruz.
Her zaman yenilikçi bir bakış açısını benimsedik ve pazarda kullanıcılarımızın taleplerine uygun, farklılık yaratacak ürünler ile yer almayı tercih ettik. Türkiye’de mümkün olduğu kadar yapılmamış yeni ürünlerle hem ekonomi yaratan hem de sosyal sorumluluk alanında bilinç oluşturabileceğimiz ürünlerimizle yer almaya devam etmeyi hedefliyoruz.
2021 yılında var olduğumuz alanlarda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla ihracat ve yeni pazarlar odaklı, katma değeri yüksek olacak faaliyetlere odaklanacağız.
S. Aydın bey, son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?C. Yatırımlar, üretim yapan tüm işletmeler için güncellenmek ve yenilenmektir. Bu yatırımlarımızla sektörümüzün en güncel versiyonuna ulaştığımız için uzun bir süre teknoloji yenileme ihtiyacımız olmayacaktır.