Avrupalı Nonwoven üreticilerinin çatı örgütü EDANA yayınladığı 2011 yılı Nonwoven Üretimi ve Teslimatı raporu ile geçen yıl sektörde üretimin arttığına dikkati çekti. 2011 yılında uluslararası pazarda nonwoven üretimi yüzde 5.7’lik artış kaydetti. Birçok pazarda görülen bu büyümede bebek bezleri, medikal ve kişisel temizlik tek kullanımlık mendiller, mühendislik, otomotiv ve tarım amaçlı nonwovenler öne çıktı.
2011 yılında küresel çapta toplam nonwoven teslimatı 1.897.748 tona ve 55.740 milyon metrekareye ulaştı. 2011 yılındaki genişleme miktarında, 2010 yılında gözlemlenen 10.9 oranındaki artışa göre bir yavaşlama olsa da EDANA verilerine göre, sektör ekonomik kriz sonrasındaki büyümesini devam ettirdi.
EDANA Pazar Analizi ve Ekonomik İşler Direktörü Jacques Pigneaux, ürün gamları bazında da olumlu işaretlerin alındığına dikkati çekti. Spunmelt üretim 2010 ve 2011 yıllarında üst üste yüzde 9’dan fazla artış gösterirken, thermo-bonded nonwoven üretimi son 2 yıldan sonra düz bir seyir izledi. Sektörün en önemli üretimi olan Spunlace ise bir toparlanma gösterirdi. Bu küresel üretimin yüzde 25’ten fazlası Avrupa kıtasında gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği bölgesinin nonwoven ihracatında hem miktar hem de değer olarak yükseldiği bir dönem kaydedildi. İthalat açısından ise Çin yüzde 24’lük artış yakalayarak, AB’nin 27 nonwoven ürün başlığındaki en önemli tedarikçisi oldu.
Son 30 yıldır nonwoven ve tek kullanımlık ürünler konusunda veri ve istatistikleri oluşturarak sektöre önemli bir bilgi katkısı sunan EDANA, küresel çapta nonwoven sektörünün yön çizmesinde etkili bir güce sahip. Belçika –Brüksel merkezli EDANA üyesi 100 civarında önemli nonwoven üreticisinin üyesinin yüzde 85’ten fazlası Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında benzer bir güce sahip bulunuyor.
INDA Büyüme Rakamları Açıkladı
Amerikalı nonwoven üreticilerinin temsilcisi INDA ise 2011 yılı istatistik rakamlarında önemli gelişmeleri gösterdi. Temmuz ayında düzenlenen INDA Dünya Tek Kullanımlık Mendiller Konferansı’nda INDA Başkanı Rory Holmes tarafından açıklanan veriler şöyle sıralanıyor; Toplam 764 bin ton (23.3 milyar metrekare)büyüklüğündeki tek kullanımlık (disposables) nonwoven ürünler segmentinde, mendiller (wipes) 292bin ton (4.7 milyar metrekare) büyüklüğe sahip oldu. Nonwoven mendillerin yüzde 38’i (111 bin ton) sanayi ve kurumsal mendiller olarak yer aldı. Endüstriyel ürün değeri 289 milyon Dolar olurken, kullanıcı mendilleri pazarı 465 milyon Dolar rakamına ulaştı.
Endüstriyel mendil sektöründe; yüzde 39’luk alan sağlık ve tıbbı kullanım için, yüzde 26’sı genel endüstriyel kullanım için, yüzde 13’ü yemek servisi ve yüzde 12’si de özel sanayi çalışmaları içinde görülüyor. Sırasıyla bu pazarlar yüzde 45, yüzde 32, yüzde 12 ve yüzde 11 tona sahip. 4.1 milyar Dolar değerindeki tüketici mendil kullanım pazarına karşın endüstriyel mendil sektörünün değeri 1.3 milyar Dolar’a denk geliyor. INDA verilerine göre 2010 yılında 730 milyon nanwoven havlu ithal edildi. Bu havluların yüzde 74’ü Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve Mısır’dan geldi. İthalatta Çin’in payı ise yüzde 1’de kaldı.
Türk Nonwoven Sektörü Hızla Büyüyor
Küresel pazarda Avrupa ve Amerika esas nonwoven merkezleri olarak öne çıkarken, Çin ve Asya bölgesi de artan bir üretim ve talep gücüne sahip. Türkiye’yi ele alan veriler ise yıllar itibariyle temkinli bir büyümeyi gözler önüne seriyor. Tek kullanımlık hijyen ürünlere olan talebin hızla arttığı Türkiye’de üretim de aynı oranda artış kaydetti. 2010 yılında sadece 25 nonwoven üreticisi yer alırken, 2012 yılının ilk yarısı itibariyle Türkiye’de üretim gerçekleştiren 65 nonwoven firmasına ulaşıldı. 2011 yılı itibariyle, son 5 yılda Türk nonwoven üretimi 89 bin ton dan 167 bin tona çıktı. Türkiye’de bebek bezleri 2010 yılında 4 milyar miktarında olurken, buna ek olarak 4 milyar da ihracat ürünü gerçekleştirildi. Bu ihracat Avrupa ülkelerine olduğu gibi, İran, Irak, Kuzey Afrika ülkeleri ve Suriye ağırlıklı olarak yapıldı. Dünya ihtiyacının yüzde 6’sını Türkiye’nin karşıladığı belirtiliyor.
4.1 milyon bebeğin bulunduğu ülkede, bunun bebek bezi pazarına etkisi ise yüzde 66 olarak gerçekleştiği belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre yatırım arttığı bebek bezinin yanı sıra hijyen pazarının farklı segmentlerde potansiyele sahip olduğu vurgulanıyor. 15-42 yaş arasında 18 milyon kadının yaşadığı Türkiye, aynı zamanda kadın hijyen ürünleri ve pedleri konusunda da önemli bir potansiyel taşıyor. Bu nüfusun pazara yaptığı etki ise yüzde 52. Yaşlı nüfusunun düşük olduğu Türkiye’de, yetişkin bezleri pazarı görece düşük kalırken, bu yönde de yatırımlar dikkat çekiyor.
Kapasite ve ürün çeşitliliği sürekli artan Türk nonwoven sektörü sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya değil, Avrupa, Orta Asya ve Rusya’ya da ihracat gerçekleştirme gücüne sahip bulunuyor.