Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
2018 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşarak dış ticaret hacmi ile üretim ve ihracatta dikkat çeken şehirlerimizin başında gelen Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisinin önemli kilometre taşlarından biri olduğunu söyleyen KMTSO Başkanı Zabun şunları söyledi:
“Kahramanmaraş, sanayileşme hamleleriyle ekonomik kalkınmada da adeta bir kahramanlık örneği sergiliyor. 40 milyar liralık ekonomisiyle Türkiye’nin en kalkınmış kentlerinden biri olmayı başaran Kahramanmaraş, 150 bin kişilik dev istihdamıyla dikkat çekiyor. 300 ihracatçısıyla 125 ülkeye ihracat yapan kentin en büyük pazarını tekstil sanayisi oluşturuyor. Ekonomik pastanın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan tekstil sanayisi, Kahramanmaraş’ın ekonomisine güç katıyor.”
“Kahramanmaraş’ın Ekonomisini Tekstil Sanayisi Belirliyor”
Kahramanmaraş ihracatının yüzde 61'ini tekstil ürünlerinin oluşturduğunu hatırlatan Zabun, Kahramanmaraş’ın ekonomisini tekstil sanayisinin belirlediğini söyleyerek; “Aldığı teşviki son kuruşuna kadar Türkiye’ye yatırım için harcayan Kahramanmaraş, girişimcileri sayesinde başta tekstilde olmak üzere, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kağıt sanayisinde ve çimento sektöründe yüksek kapasiteli işlere imza atıyor. Kahramanmaraş’ın ekonomisine en büyük destek tekstil sanayisinden geliyor.” dedi.
“Türkiye’nin tekstil yatırımlarının yüzde 15’ini tek başına yapan Kahramanmaraş, üretimde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı yapısı ile tekstil sektörü ihracatının yüzde 8’ini, istihdamının yüzde 7’sini, pamuk ipliği üretiminin yüzde 35’ini, dokuma mensucat üretiminin yüzde 13’ünü, örme mensucat üretiminin yüzde 12’sini karşılıyor.” diyen Zabun sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buna ilave olarak, son yıllarda denim üretimindeki yatırımlarla, katma değerli ürün bakımından önemli gelişmeler yaşanıyor. Kahramanmaraş bu yatırımlarla yılda 60 milyon metrekare denim üretimi gerçekleştiriyor. Bu rakam Türkiye üretiminin 4’te 1’ine tekabül ediyor. Denim, kilogram başına 10 dolar ile ihracatta da stratejik bir sektör.”
“KTM Yeni Pazarların Kapısını Aralıyor”
Kahramanmaraş’ta bu yıl beşinci kez düzenlenecek olan, Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nın (KTM 2019) bölgeye katkısını da değerlendiren KMTSO Başkanı Zabun; “Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’na ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, bu alanda dünya teknoloji devlerini ağırlıyor. Bu organizasyon, Kahramanmaraş’ın bu sektördeki küresel konumunu gözler önüne sermek bakımından çok önemli.” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Kahramanmaraş’ın tekstil ihracatını artırmak bakımından KTM yeni pazarların kapısını aralıyor. Her geçen gün kalite bakımından öne çıkan Kahramanmaraş, İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine üretim ve ihracat yapmaktadır. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yönü ile milli hedeflere ulaşmada bu kadar önemli bir sektörün ilimizdeki tek fuarı KTM’dir.”
KTM Fuarı ile tüm dünyadan tekstil teknoloji üreticilerini Kahramanmaraş’ta ağırlamanın kentin ticari faaliyetlerine olan desteğine de değinen Zabun; “KTM, Kahramanmaraş’ın üretim için sergilediği performansa ilave olarak, ar-ge, moda ve tasarım konusunda da başarılı bir grafikle küresel ticarette daha güçlü bir aktör haline gelmesi bakımından önemli fırsatlar sunuyor.” dedi.
“Bununla birlikte, şehrin ticaretteki rekabetçiliğini geliştirirken aynı zamanda, teknoloji devlerini şehre getirmek suretiyle teknolojiye hızlı erişimi de sağlıyor.” diyen Serdar Zabun; “İhracatta pazar ve ürün çeşitliliğinin sağlanması için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıları, makine ve teknoloji üreticilerini buluşturan bu ölçekte bir fuara, Kahramanmaraş’ın ev sahipliği yapması iş dünyamız adına çok önemli.” açıklamasında bulundu.
“Kahramanmaraş, Yeni Başarı Hikâyeleri Yazacak”
Yeni organize sanayi bölgelerinin Kahramanmaraş ve bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan Zabun; “Yeni organize sanayi bölgelerimiz tamamlandığında Kahramanmaraş yeni başarı hikâyeleri yazacak.” dedi. KMTSO Başkanı, ihtisaslaşma konusunda önemli bir altyapı oluşturulacağının altını çizerek şunları söyledi: “Tekstil, metal, gıda, hayvancılık ve sera organize sanayi bölgelerinin çalışmaları devam ediyor. Bu bölgeler üretime, istihdama ve ihracata çok önemli bir destek sağlayacak. Türkoğlu Lojistik Merkezimizi de faaliyete açtık. Organize sanayi bölgelerinde üretilen ürünlerimiz, Lojistik Merkezimizden dünyaya yayılacak. Kahramanmaraş, bu yatırımlarla üretim ve lojistik alanında çok önemli avantaj sağlayacak.”
“KMTSO Bugün Tam 90 Yaşında Bir Çınar”
KMTSO olarak 2019 yılında Kahramanmaraş sanayicileri ve ticaret hacminin artırılmasına yönelik belirledikleri strateji konusunda da bilgiler aktaran KMTSO Başkanı Zabun, özel sektörün ekonomide küresel rekabet koşullarına uyumunu güçlendirmeyi hedeflediklerine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
“Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, bugün, 10 bin üyesi ve dev sanayi tesislerinden en küçük işletmelere kadar ulaşan hizmet yelpazesi ile ekonomik kalkınmanın anahtarı rolünü başarıyla sürdürüyor. Kahramanmaraş’ın kentsel marka ve rekabet gücünü artırmak, ekonomik performansını sürdürülebilir kılmak, sanayiden turizme, enerjiden tarıma, her sektörde mevcut potansiyeli Türkiye ekonomisine kazandırmak ve Kahramanmaraş’ın daha modern altyapı ile güçlü şirketlerle küresel ticaretten daha fazla pay alması için projeler üreten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, bugün tam 90 yaşında bir çınar.”