Sahip olduğu güçlü altyapı ve kapasite açısından tekstil sektöründe üst sıralara tırmanın İskur’un Fabrika Müdürü İbrahim Seçil Aydın, KTM 2014’ün Kahramanmaraşta düzenlenmesi hem bölge hemde Kahramanmaraş için büyük kazanım olarak görüyor.
1990 yılında, pamuk ticareti ve çırçırcılıkla faaliyetlerine başlayan İskur, iplikten örme ve dokuma kumaşa, boya apreden hazır giyime, tekstil sektörü ve enerji alanında faaliyet gösteriyor. İplik-kumaş üretiminde Türkiye’nin sayılı firmaları arasında yer alan İskur, 30’un üstünde ülkeye ürünlerini pazarlıyor.Ring, open-end, yuvarlak örme, boya-apre, hazır giyim, dokuma kumaş üretimi yapan İskur, Türkiye’nin en büyük pamuk iplik üretim merkezi olan Kahramanmaraş’ta 500 bin metrekaresi açık, 150 bin metrekaresi kapalı bir alanda 55 ton/gün ring iplik, 60 ton/gün open-end iplik, 10 ton/gün vortex(airjet),50 ton/gün örme kumaş, 40.000 metre/gün dokuma kumaş, 15.000 adet/gün hazır giyim iç ve dış giyim, 50 ton/gün boya-apre kapasitesiyle üretim yapıyor.
Geniş seçenekler sunuyoruz
İbrahim Seçil Aydın, üç ayrı open-end iplik işletmesi ve bir adet ring iplik işletmesinde çeşitli numaralarda ve elyaflarla üretim yaparak müşterilerine geniş bir seçenek sunduklarını ifade etti. Toplam 11.500 rotorluk open-end iplik kapasiteleriyle pamuk, polyester, ekru, melanj ve viskon olmak üzere günde 60 ton iplik ürettiklerini belirten Aydın, ring iplikçiliğinde sahip oldukları tesislerle (50.000 iğ mevcut + 50.000 iğ Diyarbakır) önde gelen üreticiler arasına girdiklerini söylerken, bu tesislerde core-yarn, şantuk, karde iplik, penye iplik, supima, viskon, tencel, bambu, beter cotton ve organik pamuk iplik üretildiğini belirtti.(Pamuk, viskon, PES melanj iplikler) Diyarbakır’da inşaatı bitmek üzere bir üretim tesislerinin olduğunu söyleyen Aydın, bu tesisin makinelerinin de yılbaşından sonra kurulacağını da sözlerine ekledi. (50.000 iğ)
Vortex Air-Jet, üzerine yatırımlarının olduğunu söyleyen, Aydın, open-end işletmesinin yanına açtıklarını Air-Jet için; “Bu konu bizim için çok yeni, o yüzden piyasayı anlayabilmek için sekiz makinelik küçük bir yatırım yaptık. İlk etapta çok fazla talep olmadı fakat ilerleyen zamanda bunun artacağına inanıyoruz” dedi. Air-Jet’in, open-end maliyetinde ve ring kalitesine yakın iplik üretebildiği için geleceğe yönelik bir yatırım olduğuna dikkat çeken Aydın, üretilen ipliğin ring kalitesini yakalayamadığını ama gayet başarılı olduğunu belirtti.
Geniş ürün yelpazesi
Sahip oldukları güçlü altyapı ve kapasite açısından tekstil sektöründe sürekli olarak üst sıralara tırmandıklarını ifade eden Aydın, yatırımlarına dokuma kumaş üretim tesisini de ekleyerek tekstil sektöründe daha güçlü bir konuma gelen İskur’un, entegre bir fabrika olmanın avantajlarını kullanarak, dokuma kumaş sektöründe de mükemmel servis ve kalite anlayışını sürdürdüğünü anlattı.
Pamuğun, mamul kumaşa kadar uzayan maceralı yolcuğunun, İskur’un modern tesislerinde ve üst düzey kalitede gerçekleştiğini ifade eden Aydın, son teknoloji ile donatılmış dokuma işletmeleriyle, geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını belirterek, pamuktan polyestere, bambudan tencele kadar çok çeşitli iplik türlerini kullanarak, saten, gabardin, poplin tipi gibi dokuma kumaşlar ile müşteri isteğine özel desenler ve iplik boyalı kumaşlar ürettiklerini söyledi.
Cotton USA sertifikalı pamukların yanı sıra titizlikle seçilen yerli pamuklardan üretim yaptıklarını belirten Aydın, bununla beraber, farklı müşteri taleplerini karşılayabilecek ve yüksek kalitedeki iplikleri kumaşa dönüştürecek modern bir yuvarlak örme tesislerine sahip olduklarını ifade eden İbrahim Seçil Aydın, single jersey, ribana, lacoste, strech gibi kumaş tiplerini yurtiçi ve yurtdışındaki hazır giyim üreticilerine sunduklarını belirtti.
Kahramanmaraş tekstilin zirvesinde olacak
İskur için Ar-Ge ve yeni yatırımların çok önemli olduğunu belirten Aydın, bunun en güzel örneğinin denim sektörü için yaptıkları çalışmaları örnek gösterdi. Denim sektöründe sahip oldukları altyapıyı ve tecrübelerine rağmen şu an fizibilite çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Aydın, bir sene içinde beş yüz tezgahla, aylık iki milyon metre hedefiyle üretime geçeceklerini belirtti.
Son olarak, KTM 2014 tekstil makineleri fuarının Kahramanmaraş’ta yapılmasının hem bölge hem de şehir için büyük kazanım olduğunu söyleyen Aydın, “Kahramanmaraş, bölge içinde ve ulusal düzeyde tekstil sektöründe son dönemde büyük bir atılım içinde. İplikçilik başta olmak üzere dokuma ve hazır giyim sektörü hızla büyüyor.” Bunun sebebinin de Kahramanmaraş’ın konumundan kaynaklandığını belirten İbrahim Seçil Aydın, “Tekstil alanında yapılan etkinliklerin Kahramanmaraş için büyük kazanımdır. Bugünden baktığımız zaman Kahramanmaraş, gelecekte tekstilin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Artık bölgede yatırımın çoğunu Kahramanmaraş çekiyor. Ve bu tip etkinliklerin bugüne kadar yapılmaması aslında büyük eksikliktir” diyerek sözlerini noktaladı.