Kipaş Yatırımda Cesur Davranıyor

Tekstil sektörünün en büyük entegre işletmelerinden Kipaş, yatırımlarla büyüyor. Önemli İtalyan makine üreticisinden Marzoli’den ITM fuarında ‘yakın işbirliği’ dolayısıyla ödül alan firma

  19 Mart 2013 18:56 Salı
Kipaş Yatırımda Cesur Davranıyor
Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarından birisi olan Kipaş Holding, yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Özellikle tekstildeki entegre yapısı ile öne çıkan firma, kriz dönemlerinde yaptığı yatırımlarla fark yaratıyor. Sahip olduğu makine parkı ve üretim kapasitesi ile ihracat odaklı faaliyetlerini sürdüren Kipaş, tekstildeki büyümesini diğer alanlara da yayıyor. Holding, son olarak Türkiye’nin en büyük ithalat kalemlerinden birisi olan kağıt sanayisinde 350 milyon Dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Textil Dünyası olarak, yatırımları ile adından söz ettiren Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz ile bir röportaj gerçekleştirdik. ITM Fuarı sırasında sorularımızı yanıtlayan Hanefi Öksüz hem yatırımlar hem de üretim anlamında önemli bilgiler verdi. Öksüz, ITM fuarına katılan önemli İtalyan makine üreticisi Marzoli’nin Kipaş’la yürütülen güçlü ve sağlam işbirliği için verdiği ödülü aldı. Ödül törenine Kipaş ve Marzoli’nin üst düzey yetkilileri katıldı.

Kipaş Holding’in 1985 yılında iplik üretimine başladığını ifade eden Hanefi Öksüz, geçen süre içerisinde tam entegre bir yapıya ulaştıklarını dile getirdi. 2012 yılı itibariyle Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından birisi olduklarını vurgulayan Öksüz şöyle devam etti; “İplik üretiminden, konfeksiyona kadar devam eden bir üretim sürecimiz var. Dokuma ürün gamımız da aynı şekilde çok geniş. Spor giyimden denim kumaşına kadar çok çeşitli üretim yapma gücümüz ve kapasitemiz var. Bu duruma gelene kadar oldukça fazla yatırım yaptık. Sadece iplik üretimiyle kalmadık. Sonucunda da başarılı neticeler almaya devam ediyoruz.”

Kipaş Holding’in tekstil üretimini piramide benzeten Öksüz; “İplik kapasitesi en yüksek üretimimizi oluşturuyor. Bu süreçten sonra sırasıyla konfeksiyona uzanan bir yapıya sahibiz. Ancak konfeksiyona gelince, iplik üretimine göre, daha az bir kapasitemiz var” dedi. Tekstil ürünlerindeki son üretimi Bozkurt Konfeksiyon ile yaptıklarını da dile getiren Öksüz, bu segmentte yurt içi ve yurt dışında önemli satışlar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Yatırımı Uzun Vadeli Düşünmek Gerekiyor

Türkiye’de bazı dönemler de sıkıntılı süreçlerden geçildiğini söyleyen Öksüz, şirket olarak bu olumsuzluklardan sıyrılmayı öğrendiklerini açıkladı. Şirket olarak ani krizlerden etkilenmek istemediklerini anlatan Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Kriz dönemlerinde firmalar yatırım yapmayı bırakıyor. Yapılan yatırımlardan da hemen geri dönüş bekliyorlar. Bu çok yanlış bir strateji, yapılan yatırımların büyüklüğüne göre en az 1-2 yıl beklenilmesi gerekiyor. En ufak krizlerde bile moral bozanlar daha kötü sonuçlar alıyorlar. Sektörde 3-4 senede bir yaşanan sıkıntılar oluyor. Ancak müşterilerin istedikleri şey hap aynı kalıyor.

Müşteri her zaman yeni ve teknolojik ürünler talep ediyor. Üretici olarak sizde, en ucuz ve kaliteli ürünü sunmak zorundasınız. Kalite algısı önemli bir konudur. Teknolojiyi yakından takip etmek, bilgi birikimi, tecrübe, kaliteyi getiren unsurların başında gelir. Bu anlamda kriz dönemlerinde başarılı olmak istiyorsanız hammadde temininden, son üretime kadar kalite çizgisini bozmadan üretim yapmak zorundasınız.”

2012 Yılında Yatırımlar Devam Edecek

İplik üretimi konusunda başarılı sonucalar aldıklarını dile getiren Öksüz, sektörün talep ettiği her çeşit iplik üretimini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Dokuma bölümü ile piyasadaki eğilimleri takip ettiklerini vurgulayan Öksüz şöyle devam etti; “ Sektördeki beklentileri takip ediyoruz ve ona göre üretim yapıyoruz. Geçen yıl başarılı bir sürecin içinden geçtik. İplik üretimimizin yüzde 30’luk kısmını ihraç ediyoruz. 2011 yılında üretim kapasitemiz grup olarak 300 bin iğ ring, 20 bin rotor open –end sayısına ulaştı. Geçen yıl 75.000 ton karde, penye, sentetik, compact üretimi; 40.000 ton open-end ipliği üretimini yakaladık. Türkiye iplik üretiminin %10’luk kısmı grubumuzca sağlanıyor. Bu kazanımların hepsi piyasadaki eğilimleri yakından takip ederek elde ettiğimiz sonuçlardır.”

Yatırımlarını teknolojik yenilikler ve doğrudan üretim alanı şekline yaptıklarını da ifade eden Öksüz; “ İlk etapta eskiyen bir makine parkımız var. Onu elden çıkarmayı düşünüyoruz. Yeni makinelerle üretimimizi güçlendireceğiz. Bunu dışında 100.000 iğ kapasiteli yeni yatırımımızı tamamlayacağız” dedi. Tekstilde tüm üretim süreçleriyle söz sahibi olduklarını hatırlatan Öksüz, Lee Cooper ile de perakendeciliğe adım attıklarını söyledi. Yeni bir alana girmekten asla çekinmediklerini açıklayan Öksüz şunları dile getirdi; “Yeni adım attığımız perakende sektöründe, sanayici olmanın verdiği avantajları kullanıyoruz. Hem ihracatta hem de ithalatta avantaj sağlıyoruz. Lee Cooper’ın yurtdışı mağazalarına da üretim yapıyoruz. Bu alanda yapılacak yenilikleri çok fazla umuyorum ki bu segmentte de başarılar kazanmaya devam edeceğiz.”

Kipaş Holding'ten 350 Milyon Euro'luk Yatırım

Tekstil sektöründe küresel çapta önemli bir kuruma dönüşen Kipaş Holding, bu sektörden elde ettiği gücü diğer alanlara da yaymayı hedefliyor. Kahramanmaraş ın Türkoğlu ilçesinde, Kipaş Holding'in bünyesindeki Kipaş Kağıt Fabrikası’nın temeli atıldı. Kipaş Holding yapılan yatırım ile ilk etapta 500, daha sonraki süreçte 1000 kişiye istihdam sağlayacak ve yılda 470 bin ton kağıt üretimi sağlayacak. 60 bin metrekare kapalı alan ve toplamda 300 bin metrekareye kurulacak olan Kipaş Kağıt Sanayi İşletmesinin, 2013 Yılı Eylül ayında üretime geçmesi planlanıyor.

Hatırlanacağı gibi KİPAŞ, Eylül 2011’de gerçekleştirilen ITMA Barselona fuarında da hem Bracker’den hem de Savio’dan birer ödül almıştı. İsviçreli ring eğirme makine komponentleri üreticisi Bracker, 30 milyonuncu Titan Eğirme Bileziği’ni KİPAŞ Holding’e verdiği için bu ödülü sunmuştu. İtalya merkezli Savio ise, 15 yıllık Savio-Kipaş işbirliği adına bir plaket takdim etmişti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.