Intertextile Shanghai Apparel fuarına katılan Karsu Tekstil, 1970’lı yıllarda başladığı sektörel yolculuğunda birçok başarıya imza attı. 1973 yılında Kayseri’de pamuk ipliği üretimine başlayan firma, günümüzde 6 farklı iplik üretim teknolojisi ve özel elyaflarla ürün segmentini genişletti. 1994 yılından bu yana hisseleri İMKB’de (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) işlem gören öncü tekstil firmalarından olan Karsu Tekstil, rejenere selülozik, havajetli (low –pill), anti-bakteriyel, anti-UV, termal, aleve dayanıklı (FR) ipliklerle müşterilerine özel üretim gerçekleştiriyor.
Intertextile Shanghai Apparel fuarında standını ziyaret ettiğimiz firmanın çalışmaları hakkında Karsu Tekstil Pazarlama ve Satış Direktörü Ferda Akkan’dan bilgi aldık. İplik numaraları, karışımları ve elyaf türleri ile 1000’in üzerinde farklı kalite sunduklarını söyleyen Akkan, sahip oldukları yenilikçi bakış açısıyla rekabetçi konumlarını sürdürdüklerini söyledi. Karsu Tekstil’in, Türkiye’de Lenzing Modal® ve Tencel® ipliklerini üreten ilk firma olduğunu hatırlatan Akkan, Avrupa ve dünyada büyük ilgi gören rejenere selüloz iplik işleme konusunda da öncü bir firma olduklarını kaydetti.
Air-jet (Vorteks) teknolojisinin geleceğine inandık
Yıllık 14.000 ton iplik üretim kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Akkan, basic değil, katma değerli özel iplikleri ürün gamlarına kattıklarını belirtti. Akkan; “Karsu markası ile örme ve dokuma olarak ürettiğimiz ipliklerle iç ve dış giyimden ev tekstiline, spor giyimden teknik kullanım alanlarına kadar pek çok segmente hitap ediyoruz. Ayrıca özellikle teknik ürünlerde mamul kumaş üretimi de gerçekleştiriyoruz.” dedi.
2003 yılında Murata Vorteks iplik yatırımıyla düşük pilling sağlayan Karvis® ipliklerinin üretimine başladıklarını açıklayan Akkan, sözlerine şöyle devam etti: “ Vortekse yatırım yapan ilk firmalardanız ve airjet teknolojisinin tanıtımında ve pazarının oluşmasında ciddi katkılarımız oldu. Şöyle ki; Karvis® iplikler için ilk düşüncemiz Türkiye pazarında satıştı ancak yeterince ilgi görmedi. Bunun üzerine yurtdışı pazarlarda Karvis® markamızla tanıtımına ağırlık verdik. Her ne kadar inovasyonun öneminden bahsetsek de alışkanlıkları değiştirmek ve firmaları yeniliğe ikna etmek her zaman kolay olmuyor. Ancak Vorteks teknolojisinin geleceğine hep inandık, ihracatla büyüdük ve halen airjet yatırımı yapmaya devam ediyoruz. Zara, Massimo Dutti gibi markaların yer aldığı Inditex grubu Karvis® ipliğimizi ürünlerinde kullanan ilk firma oldu diyebilirim. Bu ve benzer markaların ülkemizden tedarik talebiyle birlikte iç pazarda da yoğun bir kullanım oluştu. Sektör olarak rekabetçi olabilmek için talep edilince üreten, takipçi değil ama talep yaratan, yenilikçi ürünler geliştirmemiz gerekiyor.”
Basic Üretim Konusunda Rekabet Şansı Çok Zor
İç piyasa talepleri yanında ihracat için hedef ülkeye uygun ürünle gitmek zorunda olduklarını açıklayan Akkan, Çin, Hindistan, Bangladeş gibi ülkelerde basic ürünlerle rekabet şansının olmadığının altını çizdi. Bu nedenle katma değeri yüksek üretim yapmaya ve yeni ürün geliştirmeye odaklandıklarını söyleyen Akkan sözlerini şöyle sürdürdü; “ Biz firma olarak 1000’den fazla kalite üretiyoruz. Ürünlerimizi Moda, Fonksiyonel ve Teknik olarak 3 temel grupta toplayabiliriz. Talebe ve pazara göre sunabileceğimiz çok farklı ürün ve karışımlarımız var ve esnek davranabiliyoruz. Yıllardır güçlü bir pozisyonda katma değeri yüksek üretime odaklanmış durumdayız.”
Çin’in artık ucuz üretim yapan ve ithalat ülkesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğine değinen Akkan, bu ülkede yaşayan 250 milyon zengin olduğunu onların lüks tüketim alışkanları ve kaliteli ürün talebi nedeniyle ciddi bir pazar alanı oluşturduğunu savundu. Özellikle nihai mal üreticilerinin bu kesimden satış anlamında yararlandıklarını ifade eden Akkan; “Bizim gibi ara malı üreten firmalar için de ihracat potansiyeli var” dedi.
Tanıtım Fuar Katılımını Gerektiriyor
Firmaların ürünlerini fuar alanlarında sergileme şansı bulduğunu anlatan Akkan; “Biz de hedef pazarlarımıza uygun olan fuarlara katılıyoruz” ifadesini kullandı. Paris’teki Expofil Fuarı’nda daima yer aldıklarını aktaran Akkan sözlerini şöyle tamamladı; “ Çin’deki ilk fuar katılımı için Intertextile Shanghai fuarını seçtik. Genel anlamda bakıldığında oturmuş ve yoğun uluslararası ziyaretçi trafiği olan bir fuar. Nitekim standımıza oldukça yoğun bir ilgi vardı. Güney Afrika, Hindistan, Finlandiya gibi ülkelerden misafirlerimizi ağırladık. Türkiye’den de konuklarımız oldu. Çin’de artan yaşam standardı, talep edilen ürünlerin kalitesinde de doğru orantılı bir artış meydana getiriyor ve bu durum tüm dünyanın gözünü buraya dikmesine neden oluyor.”