Elyaftan kumaşa kadar kalite kontrol süreçlerinin küresel markası USTER, yaptığı yerel satışlar ve Andreas Tanner’ın öncülük ettiği ve özellikle Satış ve Servis Başkanı Harold Hoke gibi firmanın İsviçre’de yer alan merkezinden gelen üst düzey yöneticileri tarafından desteklenen hizmet ekibi ile birlikte ITM 2012’ye konuk oldu. Pamuk sınıflandırma ve işletmede kalite güvencesi konusunda küresel bir referans olan USTER® HVI 1000, bakım süreçlerinin ve makine ayarlarının kontrolü gibi eğirme hazırlık proseslerinde (ör. materyalin, harman hallaç dairesi, taraklama ve büküm teçhizatları boyunca her aşamada test edilmesi) kullanılan kritik elyaf hammadde parametreleri test ve analiz aleti USTER® AFIS PRO 2, özel laboratuar test ekipmanı USTER® ZWEIGLE, ve en yeni edisyonu olan, tüylülük uzunluğu test cihazı USTER® HL400, müşterilerden yoğun ilgi gördü. USTER® TESTER 5, düzgünlük testi sürecinin küresel standardı olarak ve denim üretiminde kullanılan fantezi ipliklerde tercih edilen özellikleri ile tekstil pazarında kabul görmektedir. USTER® TESTER 5 de fuarda Türk denim üreticileri tarafından yakından takip edilen ürünler arasında yer aldı ve her zaman olduğu gibi firma USTER® QUANTUM 3 iplik temizleme makinesini de fuarda sergiledi.
Firmanın pazardaki konumu ve yeni teknolojileri hakkında Uster Technologies AG Pazarlama ve İş Bölümü Başkan Yardımcısı (Executive Vice President - Marketing and Business Development) Reine Wasner ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Wasner, hem markanın kalite algısına olan katkısını değerlendirdi hem de küresel ve Türk pamuk ve iplik piyasalarındaki gelişmeler konusundaki fikirlerini paylaştı. ITM fuarında gördükleri ilgiden ve aldıkları olumlu sonuçlardan memnun olduklarını söyleyen Reine Wasner, fuarın ilk iki gününde yoğun bir talep gördüklerini belirtti. Wasner; “Geçmiş yıllara oranla, ziyaretçi sayısının az da olsa düşmüş olduğunu düşünüyoruz, ancak kaliteli ziyaretçi sayısı fazlaydı ve fuarda en önemli müşterilerimizle buluşma fırsatı yakaladık,” diye konuştu.
2011 Başarılı Bir Yıl Oldu
USTER’in başarısını değerlendiren Reine Wasner, 2011’in, ayrı bir şirket olduktan sonra ve tüm ürün segmentlerinin ve yer aldıkları tüm pazarların da katkısıyla, USTER için en başarılı yıllardan biri olduğunu belirtti. 2011 yılında da market liderliği konumunu koruduklarını belirten Wasner, 2012 hakkında temkinli konuştu. Bu yılın kendileri ve tüm sektör için bir önceki yıldan daha zorlu geçeceğini belirtti. Wasner sözlerine şöyle devam etti; “Halihazırda fiyatlarda bazı belirsizlikler söz konusu. Bir de Hindistan’ın uyguladığı ihracat-ithalat kısıtlamaları ile ilgili problemler söz konusu. Bunlar küresel pazarlarda belirsizliklere yol açıyor. Toptancılardan gelen talepler henüz o kadar yoğunlaşmadı. Toptancılar, pamuk fiyatlarındaki düşmenin iplik ve kumaş fiyatlarına da yansıyacağı için beklemedeler.”
Wasner, diğer yandan 2012 yılının ikinci yarısının daha iyi olacağını ve yıl geneli itibariyle bir iyileşme olacağını düşündüklerini belirtti. Wasner; “Yılın ikinci yarısı daha pozitif olacak. İplik üreticileri ellerindeki pahalı pamukları tüketiyor ve şimdi daha ucuz fiyatlı pamuğu kullanmaya başladılar ve marketteki talebi karşılamak için toptancılar stoklarını doldurmak zorundalar,” diye konuştu.
Türkiye En İyi Uyum Sağlayan Pazar
Türkiye’nin USTER’e çok iyi uyum sağlayan bir pazar olduğunu açıklayan Reine Wasner, Türk iplikçilerin kalite konusunda sınırları zorladığını belirtti. Bölgesel satış birimi başkanı Andreas Tanner’ın verdiği dönütten de anlaşılacağı gibi, Türk iplikçileri ile çalışmak firmanın değer verdiği bir husus. “Türk iplikçileri, iplik üretimi konusunda çok şey biliyorlar. Bu nedenle USTER’in cihazlarından tam olarak faydalanabiliyorlar. Örneğin, Uster Tester 5 bizim en fonksiyonel cihazlarımızdan birisi. Bu cihaz ile, ürünlerinizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda birçok şey söyleyen farklı ölçümlere sahip olabiliyorsunuz. Ancak bu test sonuçlarının size nasıl yardım edeceğini de anlamak zorundasınız. Türk iplikçiler bu konuda oldukça iyi. Hepsi iyi eğitimli ve ne istediklerini, ne yapacaklarını gayet iyi biliyorlar. Biz de Türk iplikçilerle olan ilişkimizi devam ettirmek, korumak ve geliştirmek için çok çalışıyoruz. Bunun için attığımız adımlardan biri, müşterilerimizde daha yakın olmak adına, ofislerimizi Istanbul’dan Adana’ya taşımak oldu.”
USTER Kalite Algısını Değiştiriyor
USTER, iplik kalitesindeki rakipsiz duyarlılığı, güvenilirliği ve konuya hakimiyeti ile biliniyor. “Müşterilerimiz USTER’den her zaman iyiyi talep ediyor ve bunun karşılığını verebilmek için çok çalışıyoruz. ITMA’da sunduğumuz kalite yönetimi konusundaki yeni yaklaşımımız olan Total Testing ile müşterilerimize yeni bir bakış açısı sunuyoruz. Eskiden USTER’i sadece en yüksek kalitedeki üretimde kullanabilirsiniz gibi bir algı vardı. Yeni iplik temizleme makinelerimiz sayesinde, odak noktası fiyat ve yeteri kadar kalite olan müşterilerimize ulaştık. Total Testing’in arkasında yatan fikir, tüm iplik eğirme tesislerine, mümkün olan en yüksek verimlilik ve en düşük maliyetle, istenen ve amaçlanan kalite seviyesine ulaşmaları hususunda yardım etmek.”
Wasner, ürettikleri teknolojilerin müşterilerine, talep ettikleri kalite çerçevesinde üretim sürecini tam olarak kontrol etmelerine yardımcı olduğunun altını çizdi. Temel nokta, laboratuar testleri ile online testleri birleştirmek ve üretim aşamasındaki problemleri ve meydana gelen atıkları tespit etmek için her iki testi karşılaştırmak. Örneğin;
Wasner, online iplik görüntüleme sistemi sayesinde temizleme işlemlerinde büyük başarı yakaladıklarını ve böylece dokuma aşamasında yaşanabilecek hataların da görülebildiğini dile getirdi. Wasner; “Eğer iplikte çok zayıf noktalar varsa - örneğin, dokuma ve örme işlemleri sırasında iplikte incelmeler ve uçlarda kopmalar meydana gelebiliyor- bu da daha üretimin daha fazla durdurulması ve dolayısıyla verimliliğin düşmesi anlamına geliyor. Bu nedenle ilk adım, iplik temizleyici tarafından sarma aşamasında gözetilen bu zayıf noktaları tespit etmektir. İkinci olarak, bir “tedavi” ya da çözüm oluşturmak için asıl nedenin tespit edilmesidir. Bu da USTER® AFIS PRO 2 (elyaflar için) ve USTER® TESTER 5 (iplikler için) gibi laboratuar ekipmanları ile yapılmaktadır. Son olarak, sahip olduğumuz know-how ve sunduğumuz hizmet, müşterilerimize, makine ayarlarını değiştirme ve üretim aşamasını geliştirerek atıkları azaltma ve aynı zamanda müşterilerin beklentilerini karşılama konularında yardımcı olmaktadır,” diye konuştu.
Teknolojilerimiz Az Enerji Tüketiyor, Atık Üretmiyor
AR-GE çalışmalarının ve teknoloji geliştirme süreçlerinin, daha sürdürülebilir bir tekstil zinciri oluşturulmasına nasıl katkı sağladığı ile ilgili fikirlerini paylaşan Reine Wasner, temel stratejilerini, müşterilerine, talep edilen doğru (en yüksek olmak zorunda değil!) kaliteyi, mümkün olan en düşük atık seviyesi ve enerji tüketimi ile üretmelerine yardımcı olacak teknolojiler geliştirmek olarak tanımladı. Wasner, odak noktalarının çevre ve sürdürülebilirlik adına özel bir makine geliştirmek olmadığını, ancak mümkün olan en yüksek verimi sağlamak ve aynı zamanda kabul edilebilir bir kalite seviyesi garantilemek – aksi taktirde üretilen şey atık olmakta - için son teknolojiden faydalanmak olduğunu belirtti. Çevre ve sürdürülebilirlik konusunda teknolojilerinden kaynaklanabilecek olası sorunları erken teşhis ederek ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Wasner; “Harman hallaç dairesinde kalite görüntülemeye başlayarak ve atık haline gelen düşük kaliteli iplikler üretmekten kaçınarak, müşterilerimize ve çevreye, enerji, su ve değerli hammadde tasarrufu konusunda da yardımcı olmaya başladık,” dedi.
Müşterilerinin doğru karar vermesine yardımcı olduklarını dile getiren Wasner, bunun için şirket bünyesinde know-how teknolojilerine odaklanan bir departmana sahip olduklarını açıkladı. Wasner bu konuda şunları söyledi; “Bu bölüm, müşterilerimize verileri ve bilgileri nasıl kullanacakları konusunda yardımcı olurken, süreçte nerelerde değişiklikler yapacaklarını anlamalarını sağlıyor. Bu, bizim cihazlarımızda kurmaya çalıştığımız bir nokta. USTER cihazlarını kullanarak test sonuçlarına göre olası problemleri öngörebiliyoruz.. Böyle bir durumda müşterilerimize öneriler yapıyoruz. Bizim dışımızda, bunu yapabilen pek az firma var ve bu, müşterilerimizle olan uzun soluklu ilişkilerimiz süresince bize oldukça fayda sağlıyor.”