Kahramanmaraş Uluslararası Tekstil Zirvesi Başarıyla Gerçekleşti

Başarıyla gerçekleşen sempozyumun ikincisi, 23-25 Ekim 2014’te düzenlenecek olan KTM 2014 Tekstil Makineleri Fuarı ile eş zamanlı olarak ikinci kez yapılması planlanıyor.

  01 Ocak 2014 11:07 Çarşamba
Kahramanmaraş Uluslararası Tekstil Zirvesi Başarıyla Gerçekleşti

Kahramanmaraş'ta, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) işbirliğiyle ilk kez düzenlenen ve 21-23 Kasım 2013 tarihleri arasında üç gün süren “Uluslararası Tekstil Zirvesi” gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyadan tekstil sektörünü buluşturan ve başarılı geçen zirveyi, Tekstil Dünyası Yayın Grubu yakından takip etti. Yoğun ilgi ile karşılaşan sempozyumun Kahramanmaraş’ta ilk defa yapılacak olan KTM 2014 tekstil makineleri fuarı ile eş zamanlı olarak ikinci kez düzenlenmesi planlanıyor.

Akademisyenler, sektöre yön veren firma yöneticileri ve kamu temsilcilerini bir araya getiren Zirvenin açılış programı, Kahramanmaraş Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde yapıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, DOĞAKA Genel Sekreteri Vekili Onur Yıldız, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük yaptı.

Açılış konuşmasında tekstil sektöründe Kahramanmaraş’ın lokomotif illerden biri olduğuna değinen Vali Şükrü Kocatepe, “İlimizde bugüne kadar yapılan yatırımlar, alınan teşvikler ve sanayi performansındaki göstergeler ve rakamlar Kahramanmaraş’ımızın her gün daha fazla artan bir ivme ile önemli gelişmeler kaydettiğini gösteriyor. Bu hazırlanan zirvede sektördeki gelişmeler, teknolojik gelişmeler ve bilgi kaynağı olan üniversitemizdeki bilgilerin sanayi işbirliğiyle uygulamaya geçilmesi yöntemlerinin incelenmesi, pazar beklentilerindeki değişikliklerin konuşulacağı bu zirvenin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Kahramanmaraş’ın uluslararası üne sahip olarak tekstil sektöründe öncülük edebilmesi için üniversitenin sanayiciler ile iş birliği içerisinde olması gerektiğini vurgulayarak; “Ülkemizde son zamanlarda güzel gelişmeler olmakta. Bunların başında da devletin yeni fikirler, yeni çözümler bulma ve uygun üretim yapabilme yolunda insanlarımızı alabildiğine teşvik etmesidir. Arzumuz, artık bir tekstil merkezi olan şehrimizin uluslararası üne sahip markalara kavuşmasıdır. Bunun için teknoloji transferi yapması moda ve tasarım faaliyetlerinde gerekli ağırlığı verme zamanı geldi diye düşünüyorum. Bizler üniversite olarak şehrimizde, işadamlarıyla uygun birliği zemini oluşturmak üzere TEK-MER’i kurduk, teknokenti hayata geçirdik, merkezi laboratuvarlarımızı sağlık, çevre, toprak, bitki ve tekstil konularında akredite ettik, hizmete sunduk” diye konuştu.

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de, piyasa ekonomisinin hakim olmaya başladığı 80’li yılların başından itibaren Kahramanmaraş’ın sanayi teşviklerini doğru kullanarak dikey bir büyüme sağladığını söyledi. Kentten sanayinin dokumacılıkla başladığını ifade eden Karaküçük, “Türkiye’de 1980 yılından bu yana yapılan tekstil yatırımlarının yaklaşık yüzde 12’sini Kahramanmaraş gerçekleştirmiş, özellikle Gümrük Birliği ile artan yatırımlar sayesinde, iplik sektöründe Türkiye üretiminin yüzde 35’ini, dokuma kumaş üretiminin yüzde 10’unu karşılar hale gelmiştir. Bugün ülkemizde işsizliğin yüzde 14’lerden yüzde 10 seviyesine gerilemesi, yıllık tekstil ihracatının 14 milyar dolara yaklaşmasında devletin tekstil sektörüne yaklaşımının olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir. 2008 yılından bu yana teşvik belgeli tekstil yatırımlarının 5 kat artarak yıllık 800 milyon dolar seviyesinden yıllık 5 milyar dolar düzeyine çıkması ve 2008-2013 döneminde ilave 100 bin kişilik istihdamla 325 binden 432 bine ulaşması; sektöre stratejik bir anlam yüklemektedir” dedi.

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, tekstil sektörünün teknolojiye dayalı rekabet yapısı itibari ile diğer sektörlere göre daha güçlü bir görünüm sergilediğini ifade etti. Bu rekabet ortamının sektörü daha kırılgan hale getirdiğini vurgulayan Yıldız, “Bölgenin dış ticaret ve istihdamında yüksek değerlere sahip tekstil sektöründe, uluslararası rekabette avantaj sağlamak ve sektörde belirleyici rol oynayabilmek amacıyla, girdi ve enerji maliyetlerini azaltmaya yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ve buna paralel olarak teknolojik ilerleme önemli görülmektedir. Bugüne kadar ilimizde Kahramanmaraş Sanayisinin Üretim ve Teknolojik Altyapısının Araştırılması, Tarımsal Yatırım ve Üretim stratejik planı, Kuyumcukent Fizibilite Çalışması ve Katı Atık Yönetimi gibi birçok proje hayata geçmiştir. Bölge içinden ve dışından gelerek değerli katkılarını bizlerle paylaşan panelistlere teşekkür ediyor ve tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

Tekstile Yön Verenler

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ayşe Okur’un moderatörlüğünde “Tekstile Yön Verenler” paneli gerçekleşti. Panelde konuşmacı olarak yer alan tekstil sektörünün değerli isimlerinden İTHİP Başkanı İsmail Gülle, KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, , Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç katılımcılar ile tecrübelerini paylaştı.

Dünyada etkileri halen devam eden küresel krize rağmen Türk tekstil sektörünün bu dönemi başarılı bir şekilde atlattığının altını çizen İsmail Gülle, “Türkiye’nin 2009 krizinde hızlı bir çıkış yakaladı. Krizler Amerika ve Avrupa Birliği'nin gerçek rengini ortaya çıkardı, düne kadar boyalı makyajlı bir ekonomiyle yaşadıklarını gösterdi. Türkiye, iyi ki bu 2009 krizini yaşamış. Her musibette bir hayır var derler ya bu musibet Türkiye’de üretimin, istihdamın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı” dedi.

Hanefi Öksüz tekstilin önemli bir sektör olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Tekstil Türkiye’nin ana sektörlerinden biridir. Diğer sanayi dallarının her birinin sermaye birikimini bu sektör oluşturmuştur.” ADASO ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç tekstil sektörü için şunları söyledi: “Sektörümüz ölüye de diriyi de lazım. Tekstil, hiçbir zaman için ne devletlerin, ne hükümetlerin ne de vatandaşların vazgeçemeyeceği sektördür.

Ar-Ge ve Teşvikler

Sempozyumun 1. günü Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde yapılan panel ve oturumlarla devam etti. Doç. Dr. Yasemin Korkmaz yönetiminde gerçekleşen Ar-Ge ve Teşvikler ve Türkiye Tekstil Politikası panelinde, Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanı Ç. Emrah Öngüt, 10. Plan Döneminde Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü sunumunu, SUN Tekstil Ar-Ge Merkezi Müdürü Birkan Yurdakul Tekstil Sektörü İçin Ar-Ge Kavramı sunumunu, Bossa Denim Ar-Ge Merkezinden Murat Karataş, Tekstil İçin Ar-Ge Merkezi Kazanımları sunumunu gerçekleştirdi.

Tekstilde Perakende ve Tedarik Yapılanması

Prof. Dr. Fatma Göktepe’nin moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Taha Holding Dokuma İşletme Müdürü Çiğdem Mutlu, tedarik ve organizasyon sistemlerinin yönetimi hakkında bilgiler aktardı. Baltaş Yönetim Eğitim Danışmanı Yasemin Başar, Potansiyeli Performansa Çeviren Liderlik başlıklı sunumu ile oturumda konuşmacı olarak yer aldı.

Sektörde Hammadde ve Yeni Trendler

Sempozyum programında yer alan Tekstil Sektöründe Hammadde ve Yeni Trendler konulu oturumu Doç. Dr. Yasemin Korkmaz yönetti. Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Göktepe, Yapay Kaslar ve Elektrik Üretmek İçin Özel İplikler sunumunu gerçekleştirdi. Ak-Pa Tekstil İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Hakan Sözen, 1970-2050 Yılları İçin Küresel Tekstil Elyaf Üretimi başlıklı sunumunu, Polystar Tekstil Ltd. Şti. Genel Müdürü Önay Yıldız Polyamid Lifler ve Teknik Tekstil Uygulamaları başlıklı sunumunu yaptı.

Tekstilde Sürdürülebilirlik ve Enerji Verimliliği

Mark&Spencer Plan A Türkiye Koordinatörü Mehmet Güner, Mark&Spencer A Planı “Çünkü B Planı Yok” sunumu ile şirketin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını aktardı. Enerji ve İş Geliştirme Profesyoneli Akif Aydoğar enerji verimliliği hakkında ve SASA Teknoloji Müdürü Güven Kaya sürdürülebilirlik hakkında sunumlar gerçekleştirdiler. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdülkadir Bilişik yaptı.

Geleneksellikten Yeniliğe Kahramanmaraş Denim

İlk gün akşamı Kipaş Holding, Şirikçioğlu Mensucat ve D-Plus sponsorluğunda düzenlenen gala yemeğinin ardından “Geleneksellikten Yeniliğe Kahramanmaraş Denim” temalı bir defile ve halk dansları gösterisi sunuldu. Sektördeki yeni denim kumaş ve yıkamalı kumaşlardan hazırlanan kreasyonların tamamı Kahramanmaraş’ta üretilen denim kumaşlar ile hazırlanan gecede, son olarak modacı Ahmet Giray tarafından hazırlanan denim defilesi izleyicilere sunuldu.

Savio, Üniversiteye Tekstil Makinesi Hediye etti

Sempozyumun ikinci günü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Senem Ayşe Konferans Salonunda yapılan oturumlar ile devam etti. Kipaş Holding İplik Grup Müdürü Ahmet Duygal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen iplik makinelerinde son gelişmelerin ele alındığı oturumun öncesinde Savio SPA’nın KSÜ Tekstil Mühendisliği Bölümüne tekstil makinesi hediye ettiği teslim töreni gerçekleştirildi. Törenin ardından, Erciyes Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Gazi Örtlek Hava Jetli İplik Eğirme Sistemlerine Genel Bakış konulu sunumunu gerçekleştirdi. Murata Machinery Şirketinden Sho Kitamura ve Leopfe Brothers Şirketinden Elvio Re Sarto geliştirdikleri teknolojileri ve yenilikleri katılımcılarla paylaştılar.

Terbiye/Boya İşlemlerinde Son Gelişmeler

İkinci gün oturumlarından olan ön terbiye ve boyama işlemlerinde son gelişmelerin konu alındığı oturuma Doç. Dr. Aysun Akşit moderatörlük yaptı. Konuşmacılardan Prof. Dr. E. Perrin A. Kumbasar Tekstil Boyacılığında Yeni Trendler Arasında Yer Alan Fotokromik Boyaların Tekstil Malzemelerine Uygulanabilirliği konulu sunumunu gerçekleştirdi. Brückner&Then Türkiye Temsilcisi İnter Tekstil’den Sami Çakırca Brückner Ram ve Then Airflow boyama makineleri hakkında gelişmeleri anlattığı sunum yaptı. Namık Kemal Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Rıza Atav ise Tekstil Boyacılığında Yeni Teknolojiler konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Dokuma Örgü Sektöründe Son Gelişmeler

Teksel Tekstil’den Yavuz Ağaoğlu, süprem, üç iplik, ribana, interlok örgü makinelerinde yenilikleri anlattığı sunumunu gerçekleştirdi. Oturumda, Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdülkadir Bilişik Dikişli Dokuma Kumaş E-Cam ve Polyester Kompozitlerin Özellikleri hakkında sunum yaptı. Doç. Dr. Levent Önal üç boyutlu spacer kumaş teknolojisi ve uygulama alanları hakkında bilgi verdi. Oturumun moderatörlüğünü Doç. Dr. Pelin Gürkan Ünal yaptı.

Teknik Tekstiller ve Türkiye İçin Gelecek Perspektifi

Teknik Tekstiller ve Türkiye İçin Gelecek Perspektifi paneli Prof. Dr. Ali Kireçci yönetimde yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Merih Sarıışık tıbbi tekstillerde son gelişmeleri aktardığı sunumunu yaptı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yasemin Korkmaz panelde teknik tekstiller hakkında genel bilgiler paylaştı. Konuşmacılar arasında yer alan Dupont Ülke Müdürü Tufan Tiryakioğlu ise teknik tekstiller hakkındaki tecrübelerini ziyaretçilere aktardı.

Bitim ve Kaplama İşlemlerinde Son Gelişmeler

İkinci gün programında yer alan Bitim ve Kaplama İşlemlerinde Son Gelişmeler konulu panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Merih Sarıışık yaptı. Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Cem Güneşoğlu tekstil bitim işlemlerinde mikrokapsül uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Onur Balcı silikon esaslı yumuşatıcılar, karakterizasyon ve nem iletim özellikleri hakkında yaptığı sunumla son gelişmeleri aktardı. Norm Ltd. Ürün Geliştirme Müdürü Aydın Oruç laminasyon teknolojileri ve uygulama alanlarını anlattığı sunumunu gerçekleştirdi.

Tekstilde Nano Teknoloji & Teknik Ürünler ve Gelecek Perspektifi

Doç. Dr. Cem Güneşoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı tekstilde Nano Teknoloji & Teknik Ürünler ve Gelecek Perspektifi oturumunda Prof. Dr. Ali Kireçci anti bakteriyel Gabardin Kumaş Üretiminde Yeni Bir Yöntem Konulu sunumunu gerçekleştirdi. Tepar Tekstil A.Ş. Genel Müdürü Hasan Tepe tekstil sektöründeki tecrübelerini ziyaretçiler ile paylaştı. Dokuz Eylül Üniversitesinden Doç. Dr. Tuba Alpyıldız elektro manyetik alanların etkilerinden korunmada tekstil çözümleri hakkında bilgi verdi.

Türk Tekstil Makine Sektörü ve Geleceği

İlk iki günü oldukça başarılı geçen sempozyumun üçüncü günü Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) başkan ve üyeleri Türk Tekstil Makine Sektörü ve Geleceği konulu bir panel gerçekleştirdi. Verimli geçen panelde, TEMSAD Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Adil Nalbant, tekstil makine sektörü problemleri için çözüm önerilerini sundu. TEMSAD Bşk. Yrd. Mehmet Ağrikli Türk makine üreticilerinin mevcut problemlerine değinerek yapılması gerekenleri ve çözümleri paylaştı. TEMSAD Bşk. Yrd. Numan Gürel, Türk tekstil makine sektörünün durumu değerlendirdiği konuşmasıyla ziyaretçilere sektörün zorluklarını aktardı.

İplik Makinelerinde Son Gelişmeler

Uluslararası Tekstil Zirvesi sempozyumuna iplik makinelerinde son gelişmeler paylaşıldığı dünyaca ünlü iplik makineleri üreticilerinin sunumlarının yer aldığı oturumla sona erdi. Lakshmi İhracat Müdürü C. Arunachalam LMW şirketinin iplik üretiminde değer kazandıran yeniliklerini anlattığı sunumunu gerçekleştirdi. Uster Bölge Satış Müdürü Hilmi Can Gülgör ve Uster Satış ve Teknoloji Müdürü Ahmet Meriç, Uster’in genel olarak tanıtıldığı sunumları ile iplikhanelerde toplam kalite yönetim unsurlarından en önemlisi olan USTER® QUANTUM 3 hakkında geniş bilgi verdiler. Erbel Bölge Satış Müdürü Erman Çoşkun, kalite ve verimlilikte üstün niteliklere sahip R 60 yeni open-end iplik makinesini tanıttı. Savio SPA Satış Müdürü Gabriele Tonin, Polar E Premium bobin makinesi hakkında bilgiler verdi ve bobinleme teknolojisindeki yenilikleri aktardı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.