Tüm tekstil sektörünün merakla beklediği ve sektörünün en büyük etkinliği olan ITMA 2015, 12-19 Kasım tarihleri arasında İtalya’nın Milano şehrinde Fiera Milano Rho fuar alanında, sayısız inovasyon ve lansmana ev sahipliği yaptı. Sektörün nabzını tutan Yayın Grubumuzun da stant açarak katıldığı ITMA’da 1691 katılımcının yeni geliştirdiği teknolojileri ve inovasyonlarını sergiledi. 2011 yılında Barselona’da düzenlenen ITMA’ya göre katılımcı sayısında yüzde 20’lik bir artış görüldü.
Katılımcı rekorunun kırıldığı fuara Türkiye’den de aralarında önemli firmaların bulunduğu 140 şirket katıldı. 108 bin metrekarelik bir alana yayılan fuarda en büyük alanı ev sahibi İtalyan şirketler 32.540 metrekare ile doldururken, onu 21.380 metrekare ile Almanya takip etti. Fuarda en fazla yere sahip olan üçüncü ülke olan Türkiye 7.590 metrekarelik alanı ile 5.88 metrekarelik Çin, 5.530 metrekarelik İsviçre ve 4.870 metrekarelik Hindistan’ı geride bıraktı.
ITMA’nın bu edisyonunda 147 ülkeden 123 binin üzerinde ziyaretçi ve sektör temsilcisi ziyaret etti. En fazla ziyaretçi, katılımcı sayısında olduğu gibi ev sahibi İtalya’dan oldu. Ziyaretçi sayısında İtalya’yı geçtiğimiz edisyona göre ziyaretçi sayısını yüzde 9 arttıran Hindistan ve yüzde sekiz artışla Türkiye takip etti. Ziyaretçi sayısında Türkiye’yi sırası ile Almanya, Fransa, ABD, İran, Brezilya, Pakistan ve İspanya takip etti.
ITMA’ya Terbiye Sektörü Damgasını Vurdu
Elyaf işleme sürecinden, eğirmeye, dokumaya, örmeden terbiyeye ve boyadan baskı süreçlerine kadar bütün üretim proseslerinin yer aldığı ITMA’da terbiye sektöründen 303 katılımcı fuar alanının yüzde 23’ünü kaplarken, iplik teknolojileri alanında 290 katılımcı yer aldı. Dokuma alanından 179 katılımcı fuarda yer alırken örme ve mensucat sektöründen 128 katılımcı ve baskı alanında faaliyet gösteren 113 katılımcı ürünlerini sergiledi.
Türkiye’ye Başarı Ödülü
ITMA 2015’in Türkiye satışlarını üstlenen One Stop Danışmanlık Direktörü Cenk Olcaytu, fuar sırasında Meeting Planners International (MPI) tarafından verilen Başarı Ödülü’nü aldı. Türkiye’nin satışlarda metrekare bazında 3. sırada, firma bazında 2. sırada ve ziyaretçi sayısında da 3. sırada olmasından dolayı ödülü alan Olcaytu, Yayın Grubumuza yaptığı açıklamada aldığı bu ödülün Türk tekstil sektörünün başarısının bir sonucu olduğunu söyleyerek, “Türk tekstil sektörü, gerek katılımcı sayısı gerekse metrekare sıralaması açısından daima ilk 5 ülke arasında yer aldığı ITMA’da gerek Tekstil Dünyası Yayın Grubu olarak gerekse diğer kuruluşlar Türk makine sektörünü, Dünyaya tanıtmak için fuar öncesi ve sonrasında birçok faaliyet gerçekleştirdi” dedi.
ITMA’nın Odak Noktasınını Sürdürülebilirlik Oluşturdu
Bu yılki ITMA’nın odak noktasında yer alan sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda çevreye duyarlı ve enerji kullanımın azaltılmasına yönelik çalışmalarını ziyaretçilere tanıtan firmalar, enerji ve kaynak azaltımı konularındaki son yeniliklerini sergilediler. Sürdürülebilirlik temasına paralel olarak düzenlenen etkinlik ve konferanslar büyük ilgi topladı.
Alanında dünyanın önde gelen isimlerinin katıldığı ITMA ile eşzamanlı olarak 13 Kasım’da Dünya Tekstil Zirvesi, 14 Kasım’da Tekstil Renklendirici ve Kimyasal Liderleri Forumu, 15 Kasım’da Dijital Tekstil ve 16 Kasım’da Nonwoven Konferansı düzenlendi.
Dünya Tekstil Zirvesi
13 Kasım’da düzenlenen olan Dünya Tekstil Zirvesi, tekstil sektörünün dünyadaki en önemli temsilcilerini bir araya getirdi. Tekstil sektörünün yarattığı katma değer ve gelişmekte olan ülkelerdeki yatırım fırsatları çerçevesinde düzenlenen zirveyi organize eden CEMATEX’in Başkanı Charles Beauduin zirvenin açılışında yaptığı konuşmada “Tekstil sektörü giyinme alanına hitap eden bir çatı sektör olarak insanoğlunun bu ihtiyacını karşılıyor ve bundan dolayı da tarihin her döneminde önemli bir yere sahip bir sektör. Aynı zamanda özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde üretime ve istihdama büyük katkılar sağlıyor. Fakat bu katkılarla beraber, üretimin yapıldığı coğrafyalarda çevresel bazlı bazı sıkıntılara da yol açabiliyor. Bu yılki zirvede, tekstil sektörünün yarattığı çevresel sorunları konuşup, çözüm önerileri geliştirmeye çalışacağız” dedi.
Tekstil Renklendirici ve Kimyasal Liderleri Forumu
Dünyanın her yerinden gelen moda ve tekstil boyama sektör temsilcilerinin yoğun ilgisini çeken Tekstil Renklendirici ve Kimyasal Liderleri Forumu’nda boya ve terbiye proseslerinde sürdürülebilirlik ele alındı. Katılımcılarla sektör olanakları ve geliştirilen yeni uygulamalar konusunda en güncel bilgilerin paylaşıldığı forumda, üretimde yaşanan zorluklar, çözümler ve gelecek trendleri gibi geniş çaplı konuları kapsayacak olan forumda kimyasal kirlenme ve çevre sorunlarına bağlı olarak piyasanın nasıl etkilediği, tedarik zincirinin buna nasıl karşılık verdiği ve gelişen trendler tartışıldı.
Forumda konuşmacı olarak Boya ve Renklendiricileri Federasyonu’ndan Andrew Filarowski, Latin Amerika Tekstil Kimyagerleri Federasyonu’ndan Enrique Meltzer, Uluslararası Tekstil Kimyasalları ve Renklendiricileri Federasyonu’ndan Jan Marek, ZDHC Group’tan Alberto Gallina, Unitex Başkanı Prof Marc Vanparys ve tekstil kimyasallarının çevreye verdiği zararlar üzerine yaptığı çalışmalarla dünya çapında tanınan Bergamo Üniversitesinden Prof Guiseppe Rosace yer aldı.
Forum komitesi başkanlığını yürüten İtalyan Tekstil Kimyasal ve Renklendiricileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alessandro Gigli, forum ile ilgili olarak “Forum süresince, kimyasal ve renklendirici tedarikçilerinin mevcut çevresel konulara yaklaşımı, REACH tüzüğündeki güncellemeler, yeni boyama ve baskı teknolojilerinin sürdürülebilir bir tedarik zinciri üzerindeki etkisi üzerinde çok önemli ve yararlı konuşmalar sunumlar gerçekleşti. Tekstil ve hazır giyim sektörünü etkileyen sürdürülebilirlik konularına yoğun bir ilgi olması dolayısı ile birçok makale sunumu aldık. Forumun bu sektördeki gelişmelere katkıda bulunacak anlamlı diyaloglar için bir odak noktası olmasını umuyoruz” dedi.
Nonwoven Forumu
Hızla gelişen nonwoven sektöründe yaşanan sorunlar, zorluklar ve fırsatlar ele alındığı Nonwoven Forumunda sektörel olarak yaşanan sorunlar, zorluklar ve fırsatlar ele alındı. “Nonwovenlar: Büyüme ve Fırsatlar Dünyası” teması çevresinde şekillenen Nonwoven Forumunda Andritz Nonwoven Pazarlama Bölümü Başkanı Laurent Jallat, Oerlikon Neumag Satış Müdürü Martin Mahlmann, Dilo Group Genel Müdürü Johann Phillipp Dilo, Pulpra Chemicals Nonwoven Pazarlama Müdürü Stephan Reil, CHT Beitlich Elyaf Donanımları Teknik Servis Sorumlusu Micahel Bildhauer, CHT Beitlich Elyaf Donanımları Kaplama ve Terbiye Teknik Servis Sorumlusu Robert Zyschka, Clariant Global Elyaf Pazarlama Sorumlusu Francais Baud ve EDANA Piyasa Analiz ve Ekonomik İşler Direktörü Jaques Prigneaux konuşmacı olarak yer aldı.