Türk tekstilcileri üretimden aldığı gücünü bir kez daha gösterdi. Pandemi sürecinde açıklanan ihracat rakamlarına göre 2021 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %42 artış yakalamış durumda. Pandemi sürecinde sıkıntılar yaşayan bir çok ülkenin aksine Türkiye Makine ithalatında ve ihracatında hız kesmeden yoluna devam ediyor. Süreci tarihi bir fırsata çeviren Türk tekstil sektörü Uzakdoğu ve Asya’dan kayan siparişleri alarak üretimlerini arttırdı. Türk tekstilcilerinin yeni makine yatırımları bir önceki yıla göre %34 artarak 1.5 milyar dolar seviyesini geçti.
Tekstil Sektörünün Buluşma Noktası İstanbul Tekstil Makineleri Fuarı TME
İstanbul Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı TME 8-11 Eylül tarihleri arasında 250.000m2 alanı ve 11 salonu Türkiye’nin en büyük fuar merkezi İFM de Dünya Tekstil sektörünü bir araya getirmeye hazırlanıyor. Tekstil makine üreticisi firmalar başta Türkiye olmak üzere, Özbekistan, Bangladeş, Mısır, Pakistan, Endonozya ve Hindistan gibi Tekstil üretiminin yoğun olduğu ülkelerden gelecek ziyaretçileri ile buluşacak.
Geniş Katılımcı Konsepti İle İlgi Çekecek
Türkiye tekstil üreticilerinin yeni yatırım ve kapasite arttırma yönündeki kuvvetli eğilimleri pandemi döneminde hem yerli hem de yabancı tekstil makine üreticilerinin en iyi pazarlarından biri olmasına neden oldu. Pazar hakimiyetini sürdürmek isteyen bir çok firma ön rezervasyon yolu ile fuar alanındaki yerlerini şimdiden ayırtmış durumdalar. TME İstanbul, Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarının katılımcı konseptini aşağıda belirtilen ürün grupları oluşturuyor:
İplik ve İplik hazırlama Makinaları, yardımcı makinalar ve aksesuarları,Büküm ve Bobin makinaları, yardımcı makinalar ve aksesuarları, Teknik tekstil ve Nonwoven Makinaları, yedek parça ve aksamları, Dokuma hazırlık ve dokuma makinaları, yardımcı makinaları ve aksesuarları, Örme Makinaları (Düz ve Yuvarlak), Atkılı, Çözgülü örme makinaları ve aksesuarları, Nakış Makinaları, yardımcı makinalar ve aksesuarları, Boya, terbiye makinaları Tekstil kimyasalları ,laboratuvar cihazları ve aksesuarları, Dijital baskı makinaları ve aksesuarları, Konfeksiyon makinaları ve aksesuarları
Eş Zamanlı İplik ve Kumaş Fuarı Texstart2021
Fuarla eş zamanlı olarak Texstart iplik ve kumaş fuarıda yapılacak. Gerçekleştirilecek olan konsept dahilinde makine üreticileri, İplik ve Kumaş üreticileri ile Moda endüstriside dahil olmak üzere sektörün tüm seğmenleri bir araya getirilerek oluşturulan sinerji ve ticaret hacminin genişletilmesi hedeflenmekte. Tekstilcilerin ipliklerini, hazır giyimcilerin kumaşlarını tedarik edebilecekleri bir hub olarak planlanan konsep yeni sezona başlangıç noktası olarak planlanıyor. Trend alanları ve panelleri ile moda endüstrisine ilham kaynağı olacak etkinlik markaların koleksiyonlarını uluslararası alanda paylaşabileceği önemli bir platform olacak.
Yeni Trendler Belirlenecek
Sektör profesyonellerinden oluşan bir seçim komitesi aracılığıyla belirlenen uluslararası katılımcıların yer alacağı Texstart 2021’de sergilenecek ürün grupları trendleri yeniden belirleyecek. Texstart İplik ve Kumaş Fuarı İplik bölümün katılımcı profili : Pamuk ve Pamuk Karışımlı İplikleri, Polyester ve Polyester Karışımlı İplikler, Akrilik ve Akrilik Karışımlı İplikler, Yün ve Yün Karışımlı İplikler, Elastan İplikler, Viskon ve Viskon Karışımlı İplikler, Fantezi İplikler, İpek ve İpek Karışımlı İplikler, Polipropilen İplikler, Polyamid İplikler, Keten ve Keten Karışımlı İplikler, Naturel İplikler, Rejenere İplikler, Metalik İplikler,Teknik İplikler, Dikiş İplikleri, Nakış İplikleri, Naylon İplikler, El Örgü İplikleri, Tekstüre İplikleri ğreticilerinden oluşturulmuş.Kumaş bölümünün katılımcı profili ise : pamuklu, yün, ipek, keten, rami, sentetik, örme, kaplamalı kumaş, iç giyim ve plaj giyim kumaşı, fonksiyonel kumaşlar ve teknik tekstil ürünleri bulunuyor. Bunun yanı sıra; elyaf, iplik, nakış, dantel ürünleri, hazır giyim aksesuar üreticilerinden oluşmakta.