Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı kapsamında asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesinin ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu işverene yönelik maliyetin yüzde 40'ına destek vereceklerini söyledi. Yeni asgari ücret düzenlemesiyle bir işçinin işverene toplam maliyeti 1.933 lirayı buluyor. Buna göre ilave maliyetin yüzde 25'ine tekabül eden 110 lirayı hazine karşılayacak. Düzenleme yaklaşık 12,5 milyon sigortalıdan 8,5 milyonunu kapsıyor. İşverenin alacağı destek, SGK'ya ödeyeceği primlerden düşülerek toplam destek maliyeti, Hazine'den SGK'ya aktarılacak.
Çağlar, “Teşvik 12,5 Milyon Çalışanın Tamamına Uygulansın”
Asgari ücret konusunda işverene yapılacak devlet desteği konusunda iş dünyasından da çeşitli öneriler sunuldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, asgari ücret artışı ile ilgili yükü paylaşma adına iktidarın brüt maaşı 2 bin 250 liraya varan çalışanlarda 100 lira teşvik uygulayacağını hatırlatarak “Buna rağmen bir asgari ücretli çalışanın ek maliyetinin yüzde 65’i hala patronda. Hem kayıt dışılığın artmaması, hem istihdamın azalmaması hem de rekabet gücümüzü koruyabilmek için asgari ücrette uygulanan bu teşvikin 12,5 milyon çalışanın tamamı için istiyoruz." sözlerine yer verdi.
Tanrıverdi; “İşverene Maliyeti Ciddi Sıkıntılar Getirebilir”
Hazır giyim sektörünün 2016 yılındaki performansına yönelik açıklamasında, asgari ücret konusunda da değerlendirmelerde bulunan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, şu sözlere yer verdi; “Hazır giyim sektörünün 2016 yılındaki performansını etkilemesi beklenen diğer önemli bir faktör de asgari ücret. Hükümetin 2016 dönemi için programında yer alan net asgari ücretin yüzde 30’luk artışla 1300 TL’ye yükseltilmesi işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarında iyileştirilmesini sağlayarak onların motivasyonunu yükseltebilir ancak işveren açısından bu durumun ciddi sıkıntılara yol açacağını düşünüyorum. Asgari ücretin 1300 TL’ye çıkması ile işveren için kişi başı maliyeti yaklaşık 1950 TL’ye çıkacak. Bunun yanında asgari ücretin üzerinde kazanan çalışanlar da maaşlarında artış talep edecekler. Bu iki durumun işveren açısından aşırı bir maliyet baskısı getireceği fikrindeyim.”
İşletmeler için sorun yaratacak bir diğer bir konunun da asgari ücrete ve diğer ücretlere yapılacak zamlarla firmaların kıdem tazminatı giderlerinin artmasını örnek gösteren Tanrıverdi, “Hâlihazırda zaten işletmeler için ciddi sıkıntılardan biri olan kıdem tazminatı ödemeleri. Ücretlerdeki artışlarla beraber özellikle KOBİ niteliğindeki firmalarımız için daha ağır bir yük haline gelecek.” dedi.