İran’ın ihracata yüzde 8-10 oranında katkı sağlayacağını öngördüklerini belirten Büyükekşi, herkesten önce davranıp karşılıklı ticaret anlaşması yapıldığını kaydetti. Büyükekşi, Tahran’da temsilcilik için de yer baktıklarını vurgulayarak, otomotivden kimyaya, hazır giyimden mobilyaya birçok sektör temsilcisine fırsat sunacaklarını dile getirdi.
İran, En Önemli Hedef Pazarı
Bu yıl 155 milyar dolarlık ihracat için İran’ın en önemli hedef pazarlardan biri olduğunu belirten Büyükekşi, “Cumhurbaşkanı, başbakan ve birçok bakan ile İran’da temaslar gerçekleştirip, karşılıklı ticaret anlaşmaları imzalayarak ticarette avantaj sağladık. Vize muafiyeti de iş dünyasına fırsatlar sağlayacak. İran ihracatının uzun vadede daha da artacağına inanıyorum. Hareketli bir yılı, birçok zorluğu geride bıraktık. Umuyoruz ki 2016 yılı her açıdan ülkemiz, ekonomimiz ve ihracatımız için daha güzel bir yıl olacak.” dedi.
İran’da Temsilcilik Açılacak
2016’da fırsatlara odaklı ilerlemenin önemini vurgulayan Büyükekşi, hedefteki ihracat rakamına ulaşabilmek için en önemli fırsat olarak İran’ı işaret etti. İran’a yönelik ambargonun kalkmasının ardından bu ülkenin dış ticarete etkilerini araştırdıklarını ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti; “İran’da daimi temsilcilik için Tahran’da yer bakıyoruz. Bu şekilde rakip ülkelerin önüne geçeceğiz. İran 404 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) olan ve 40 milyarlık ithalat yapan bir ülke. Ambargonun kalkmasıyla da para transferinde iyileşmeler elimizi güçlendiriyor. Rusya’dan yılda 4 milyon turist geliyordu, İran’dan 1.5 milyon geliyor. Turist sayısında artış sağlayarak bu alanda avantaj elde edebiliriz. Ayrıca birçok yabancı firma İran’a Türk firmalarla işbirliği yaparak girmek isteyeceklerdir. İran’ın büyük avantajlar sunacağına inanıyoruz.”
Yeni Pazarlar
İhracatı artırmak için yeni pazar arayışlarının sürekli gündemde olduğunu hatırlatan Büyükekşi, AB ülkelerinin hedeflendiğine de değindi. Büyüme eğilimine giren AB’ye yüzde 46 seviyesinde olan ihracat payını yüzde 50 seviyesine yükseltmeyi istediklerini belirten Büyükekşi, “10 milyarın üzerinde en fazla ihracat yaptığımız AB ülkelerinden Almanya, İngiltere, İtalya, gibi ülkelere yüzde 10 ihracat artışı bir milyar dolar artış sağlıyor. Ancak 1 milyar dolar ihracat yaptığınız ülkeye yüzde 10 artışın böyle etkisi olmuyor. Yeni pazar olarak bunların dışında İsrail ve Mısır ile ticarette tekrar düzelme olmasını bekliyoruz. Buralarda da arayışlarımız var” dedi. Asgari ücretteki artışın ihracatta rekabet etkisini de değerlendiren Büyükekşi, kurların artışı ve devletin verdiği destek ile birlikte bunu telafi edeceklerini düşündüklerini dile getirdi.