İş güvenliği denince sektörün önde gelen firmalarından biri olan Omega İş Güvenliği Danışmanlık Ltd. Şti, şirketlerin bünyelerinde ilk yardım ekibi bulundurma zorunluluğuna destek verdi. Yan kuruluşu Omega Akademi Mühendislik ve Danışmanlık firması ile sektör için bir ilk yardım seferberliği başlatan firma, uzman ekibi ile bu alanda şirketlere profesyonel hizmet sunuyor.
Omega Akademi, ilkyardım eğitimlerinin yanı sıra Kaynes Kariyer ile yapmış olduğu iş ortaklığı kapsamında İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi kayıt toplama ofisi olarak da hizmet veriyor. Ayrıca, iş güvenliği malzemeleri satışı ve mobil sağlık hizmetleri de sağlayan şirket, iş güvenliği konusunda uzman bir tedarikçi olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Sundukları hizmetlerle ilgili bilgiler paylaşan Omega İş Güvenliği Genel Müdürü Özlem Kutbay, şirketlerin iş sağlığı konusunda daha bilinçli hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekti.
6331 sayısı İş Güvenliği Yasası - İlkyardım Yönetmeliği – İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereği işyerlerinin risk oranına göre bünyelerinde bir ilk yardım ekibi bulundurmaları zorunlu hale geldi. Omega Akademi olarak bu konuda müşterilerine önemli bir destek sunduklarını kaydeden Özlem Kutbay, “İnsan sağlığının ne kadar önemli olduğunun sorumluluğuyla işlerimizi yerine getiriyoruz” dedi.
Kutbay, Omega Akademi olarak sundukları hizmetleri şu sözlerle anlattı; “Omega Akademi olarak biz ilk yardım eğitimini bir paket sunumuyla yapıyoruz. Bu paketimizde nefes kontrolü içeren temel yaşam desteği, kanama, yaralanma, kırık ve çıkıklar ile ilgili bilgiler yer alıyor. İlk yardım eğitimi; yanlış müdahaleyi önleyen ‘Koru, 112’yi aramayı gerektiren bildir ve kurtar’ başlıklarından oluşan üç ana uygulamadan oluşuyor. Yasa gereği, az tehlikeli sınıflardan çok tehlikeli sınıflara kadar, her işyerinin ilkyardım eğitimi alması zorunlu hale geldi. İşyerindeki çalışanların yüzde 10’unun ilkyardım konusunda bilgi alması şart.”
Omega Akademi’den İlkyardım Seferberliği
“Biz sadece eğitim vermek değil, aynı zamanda yanlış uygulamalar ve süregelen mevcut bakış açısını değiştirmek amacıyla seferberlik başlatıyoruz” diyen Kutbay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Eğitimler, aynı anda yedi kişiye veriliyor. Örneğin, her yüksekten düşme vakası, bir beyin travması olarak değerlendirilmeli ve buna göre Koru-Bildir-Kurtar sistemi uygulanmalı. Kalıcı ilkyardımın amacı, doğru ve erken bir zamanlamayla mağdur kişinin yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirip, kötüleşmeyi önleyerek iyileşmeyi sağlamaktır.”
İş güvenliği alanında tekstil sektörünün yaklaşımını da değerlendiren Kutbay, “Birkaç alt dalı dışında, genel olarak tekstil sektörü az tehlikeli sınıfta yer aldığı için, iş güvenliği açısından sektöre gereken önem verilmiyor. Tehlike sınıfları NACE kodlarına göre belirleniyor. Fermuar, metal aksesuar ve nakış üretimi tehlikeli sınıfta yer alıyor. Elyaf ve lastik kullanılan alanlar tehlikeli sınıfa giriyor. Kısacası, tekstil sektörünün bütünü aynı sınıftan oluşmuyor. Eleman sayısı 50’yi geçtiği zaman mutlaka İş Güvenliği Kurulu’nun faaliyete geçmesi gerekiyor.” dedi.
Fason imalat yapan bazı ihracatçı firmaların formalite gereği bu prosedürü uyguladığını da sözlerine ekleyen Özlem Kutbay, “Tekstil sektöründe bir iğne batması bile hayati tehlike taşıyabilir. Bu nedenle ilkyardım ciddiye alınmalı.” sözlerine yer verdi. Omega Akademi olarak firmaların isteğine göre yerinde ilkyardım eğitimi verdiklerini kaydeden Kutbay, istenildiği takdirde ilkyardım malzemeleri tedariği de gerçekleştirdiklerini belirtti.