Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İş Adamları Derneği (BATİAD), Bayrampaşa’yı bir tekstil ve moda merkezi haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 10 binlerce kişiye istihdam sağlayan BATİAD, Bayrampaşa tekstil piyasasının marka değerini her geçen gün arttırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıllarda Dev Kazak Projesi ile Guinness rekorlar kitabına giren BATİAD, Türkiye’nin önde gelen modacılarından Hakan Akkaya ile gerçekleştirecekleri proje ile Bayrampaşa’ya hareket katacak.
“Hakan Akkaya Tasarlıyor, Bayrampaşalı Tekstilciler Üretiyor” projesi ile ilgili Yayın Grubumuza özel açıklamalarda bulunan BATİAD Başkanı Aydın Erten, değişime ve yeniliğe ayak uydurmak bilinci ile yola çıktıklarını ve günümüzün moda çizgilerini üretim ile birleştirerek bu çok özel proje için Hakan Akkaya ile bir araya geldiklerini belirtti. BATİAD olarak sektöre sürekli yenilik katma amacında olduklarını söyleyen Erten, “Artık tekstil üreticilerinin sadece temel işlerini yaparak, para kazandıkları günler artık geride kaldı. İçinde bulunduğumuz acımasız rekabet ortamında, yeniliğe açık, tasarıma önem veren, müşteri odaklı olan, kendini rakiplerinden farklı kılan, işbirlikçi firmaların başarılı olduğunu gözlemlemekteyiz. Biz de bu sebeple Türkiye’nin en önde gelen modacılarından Hakan Akkaya ile bir iş birliğine imza attık. Bu işbirliği ile işadamlarımızın, tasarıma gereken önemi göstererek, katma değeri yüksek ürünler üretmelerini sağlamayı amaçladık “dedi.
Türkiye’nin Triko Merkezi Bayrampaşa
BATİAD olarak, başta Bayrampaşa tekstil piyasası olmak üzere Türk tekstilinin marka değerini artırmak, tanıtmak ve temsil edilmesini sağlamak amacıyla hareket ettiklerini söyleyen Erten, dernek olarak kaliteli üretimden taviz vermeyen üye firmalarımızın tasarım kimliğine katkı sağlamak ve yaratıcılıklarını güçlendirmek için kolları sıvadıklarını belirterek, “Projelerimizde Bayrampaşa tekstil piyasasını tanıtırken aynı zamanda sosyal sorumluluk görevimizi de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Örneğin geçen seneki organizasyonumuzda kimsesiz çocuklarımız için 10 bin adet giyim ürünü gönderdik. Bu seneki organizasyonumuzda ise Suriyeli kardeşlerimiz için çalışma başlattık” dedi.
Bayrampaşa Türkiye’nin, sahip olduğu kapasite ve üretim ile dünyanın en büyük tekstil ve triko üreticileri arasında yer aldığını ifade eden Erten, “Bayrampaşa’da üretim yapan yaklaşık 3 bine yakın firmanın yarısından fazlası triko üretimi yapıyor. Bayrampaşa bu özelliği ile Türkiye’nin triko merkezi olarak adlandırılsa da tekstil ürünlerinin her branşı yapılmaktadır. Sektörde ülkenin vazgeçilmeziyiz” dedi.
“Hedefimiz 6 Milyar Dolar”
Geçtiğimiz yıl, tüm piyasalarda olduğu gibi özellikle ihracat yapılan ülkelerde yaşanan olumsuzluklar Bayrampaşa’yı da olumsuz etkilediğini belirten Erten, “Bu olumsuzlukların çözüleceğine inancımız tam. Bizler üretici olarak sağlam durmak zorundayız” diyerek sözlerine şunları ekledi “Bayrampaşa bölgesinde faaliyet gösteren tekstil ve hazır giyim firmalarının 2,5 milyar dolar düzeyinde ihracat yapıyor. Bayrampaşalı iş adamları olarak bu rakamı önümüzdeki yıllarda 6 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. BATİAD üyelerinin hedeflediği bu 6 milyar dolarlık ihracat hedefinin 80 milyar dolar olan 2023 tekstil ve hazır giyim hedefleri ile paralellik gösteriyor, Sektör inovasyon, tasarım ve özellikle ürün ve modaya odaklanarak bu hedefleri yakalayacaktır. Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektörünün sahip olduğu başlıca avantajlar hızlı teslimat, hedef pazarlara olan yakınlık, teknik, sosyal ve idari bilgi birikimi, tecrübe, geniş ürün yelpazesi ve tasarım kapasitesi. Hazır giyim sektöründeki büyük firmalar, son yıllarda yurt içinde ve yurt dışında mağazalaşmaya da yoğun olarak eğiliyor. Türk hazır giyim sanayisi esnek üretim yapısına sahip olup, değişen moda eğilimlerine de uyum sağlayarak, yüksek katma değere sahip, trend üretir konuma geldi. Dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde çevre, kalite, sağlık gibi alanlarda yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak, bu konularla ilgili çeşitli düzenlemelere ve uygulamalara da gidildiği bilinen bir gerçek.
Hazır giyimin Türkiye ihracatındaki yerini herkes biliyor. Uzun yıllar ihracatın lokomotifi olan sektör, geçmişten günümüze sağladığı istihdam ile ekonomiye dinamizm kazandırıyor. Sektörün başarısını, hedef odaklı girişimciler, iş insanları ile birlikte kalifiye iş gücünün ve nitelikli tasarımcıların oluşturduğu sinerjide yatıyor. Bayrampaşa’da tahmini olarak 5 binin üzerinde triko makinesinin olduğunu tahmin ediyoruz. Bayrampaşa’da üretim yapan firmaların yarısından fazlası triko üretimi yapıyor. Bayrampaşa’da kayıtlı 2 bin 500 tekstil firması bulunuyor, bunlardan bin firma triko üretiminde yer alıyor. Bayrampaşa’da günde 90 bin parça triko ürünü üretiyor, bu rakam aylık 2 milyon triko ürününe denk geliyor. Üretilen triko ürünlerinin yarısı doğrudan veya dolaylı olarak ihraç ediliyor. Triko ihracatında doğrudan kendi mağazalarında sattıklarında daha kârlı oluyor. BATİAD üyeleri ürünlerini Fransa, Almanya, Ukrayna, Rusya, Kazakistan, Makedonya, Macaristan, Arnavutluk, İran, Irak, Lübnan, Libya, Cezayir, Ürdün, Irak, Tunus ve Fas’a ihraç ediyor. Bunların dışında 60'a yakın ülkeye ihracat yapan Bayrampaşa’nın hedef pazarları arasında Uzakdoğu, Çin, Latin Amerika ve Danimarka var. “