Türkiye’deki çalışmalarına aracısız devam eden GROSSE, satışlarından yakaladığı başarı ile ne kadar doğru bir adım attığını kanıtladı. Firmanın Türkiye’de Tuncar Çelikbaş ile yürüttüğü çalışma 2013 yılında meyvelerini vermeye başladı. GROSSE 2013 yılının ilk çeyreğinde, 2012 yılının tamamında yaptığı satıştan daha fazla satış yaptı. Firmanın yılsonu hedefi ise yüzde 45-50 oranında satış artışı yakalamak.
Jakarlı dokuma makinaları alanında 130 yıldan fazla bir süredir sektörde yer alan GROSSE’nin Türkiye faaliyetleri, genel ve teknik tekstil alanlarında tecrübeye sahip Bölge Satış Yöneticisi Tuncar Çelikbaş tarafından yürütülüyor. ITM Hightex Texpo Eurasia fuarında Tekstil Dünyası Yayın Grubu’nun sorularını yanıtlayan Tuncar Çelikbaş, firmanın çalışmaları ve satışları hakkında önemli bilgileri paylaştı.
GROSSE firması adına Türk müşterilerle direkt iletişim kurmanın önemli bir adım olduğunu ifade eden Çelikbaş, üreticiler tarafından gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını açıkladı. GROSSE olarak Türk pazarında her zaman önemli pay aldıklarını kaydeden Çelikbaş, özellikle son dönemde ciddi oranda satış artışı sağladıklarına değindi. Çelikbaş; “Türkiye’nin özellikle Çin’e karşı uyguladığı kota pazarın canlanmasını sağladı. Bizlerde doğru zamanda doğru adımlar atarak müşterilerimizle birebir ilişkiler kurduk. Bunun soncunda daha önce müşterimiz olan firmaların geri dönmesini sağladık. Buda satışlarımıza direkt olarak yansıdı” dedi.
“Türk Pazarı İle Direkt Olarak Ben İlgileniyorum”
Geçen yıldan bu yana aracısız olarak yürütülen Türkiye pazarındaki çalışmaların markaya olan güveni daha da artırdığına vurgu yapan Çelikbaş, son dönemde özellikle Denizli bölgesindeki üreticiler ile önemli iş ortaklıkları kurduklarının altını çizdi. Önümüzdeki dönemde Bursa ve Çerkezköy’de yer alan üreticilerin alımlara başlamasını beklediklerini kaydeden Çelikbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Umuyorum ki beklentilerimizin karşılandığı bir dönem geçireceğiz. Döşemelik, tül perde gibi sektörlerden de talepler olmaya başladı. Bu alanlarda da büyümeyi hedefliyoruz. 2012 yılında satışlarımız yüzde 20-30 oranında arttı. 2013 yılında da yüzde 40-45 oranında artış yaşamayı bekliyoruz. Pazara tekrar güçlü bir giriş yapmamız bizlerin gücünü de artırdı. Ayrıca yapılan teşvikler sonucunda firmalar yatırım kararları almaya devam ediyor. Bu nedenle bizde başarılı bir dönem yakaladık. Bunun devam etmesi içinde gereken ne ise yapacağız.”
Başarılı Bir Mümessil İle Çalışabiliriz
Tüm pazarlarda GROSSE markasının gücünü hissettirdiğini kaydeden Çelikbaş, son dönemde en çok öne çıkan pazarlarının Türkiye ve Hindistan olduğunu belirtti. Özellikle Uzak Asya’da ortaklık kurarak çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Çelikbaş; “Birçok bölgede mümessiller aracılığıyla faaliyet gösteriyoruz. Ancak sadece Türk pazarına özgü olarak bizzat ben özel çalışmalar yapıyorum. Başarılı sonuçlar aldığımız bu uygulama, beklentileri karşıladı ancak bizlerin de oldukça yoğun bir dönem geçirmesine sebep oldu. Bu nedenle yakaladığımız başarıya yakışır bir biçimde bir partner bizimle çalışmak isterse, bunu geri çevirmeyiz. Türkiye’de bir mümessilin olması işlerimizi daha da hızlandırabilir” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin dışında küresel alanda da önemli satış oranları yakaladıklarına değinen Çelikbaş, GROSSE’nin bu sene tüm dünyada büyük bir atılım gerçekleştirdiğine değindi. Global alanda üreticilerden çok sayıda geri dönüş aldıklarına işaret eden Çelikbaş şöyle devam etti; “2013 yılında Türkiye dışında Hindistan, Endonezya, Pakistan gibi ülkelerde de başarımız tartışılmaz. Bu alanlarda daha çok yüksek platinli (high hook) makineler satma imkanımız oldu. Önümüzdeki dönemde de bu satışların hız kesmeden devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle Hindistan ve Pakistan gibi alanlarda yakaladığımız başarının Çin’de de yakalanacağı kanaatindeyim.”
Yeni Ürünü Değil Doğru Olanı Getirdik
ITM Texpo Eurasia Fuarı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çelikbaş, özellikle Ortadoğu’dan misafirleri ile başarılı iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerine değindi. Fuara katılmadan önce müşterileriyle kurdukları iş bağlantılarını tamamlama fırsatı yakaladıklarını anlatan Çelikbaş, Suriye, İran ve Mısır bölgelerinden ciddi talep aldıklarının altını çizdi. Çelikbaş şunları dile getirdi; “Suriye’de yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı firmalar, yatırımlarını Mısır ya da Türkiye’ye kaydırıyor. Özellikle Türkiye’nin batı bölgelerine yönelik atılımlar yapmayı planlayan firmalar var. Denizli, Bursa gibi alanlara firmaların yeni yatırım planları konuşuluyor. Bu doğrultuda üreticilerin bizleri yakından takip etmesi ve teknolojilerimizi kullanması satışlarımızı önemli oranda artırıyor.”
ITM’de özellikle Türkiye’de talep gören havlu imalatına yönelik makineler üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Çelikbaş, son teknolojik ürünlerle fuarda yer almaktan ziyade, pazarın doğru analiz edilerek, faydalı ürün getirmenin daha büyük bir avantaj olduğunu kaydetti. Çelikbaş, pazarda başarılı olmanın tek yolu beklentileri karşılamaktır. Bizlerde bu fikre uygun olarak, en çok talep gören makinemiz ile burada olmayı doğru bulduk. Aldığımız kararın da doğru olduğu kanıtlandığı için çok mutluyum. Üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Unished makine serimizin başarılı uygulamalarda kullanıldığı önemli bir gerçektir. Ancak pazarda talebi olmayan bir ürünü buraya getirmek yanlış bir davranış olurdu. Biz de bu hataya düşmedik” dedi.
Önümüzdeki dönem Türk pazarındaki hedefleri ile ilgili sözlerini noktalayan Çelikbaş şu konulara değindi; “ITM Türkiye’de müşterilerimizle ortaklıklarımızın ilerlemesini sağladı. Türkiye pazarı çok geniş bir pazar olduğu için bu tarz organizasyonlar birçok bölgeden müşterilerimizle yakın iletişim kurmamızı sağlıyor. Fuar dışı zamanlarda kısıtlı imkanlarla yapılan müşteri ziyaretlerinden farklı olarak bu tarz organizasyonlar alıcı ile olan bağlarımızı kuvvetlendiriyor. Kısa zaman içinde çok fazla müşteriyi ağırlayabiliyoruz. Bu da şirketin hem satışına hem de projelerine olumlu katkı sağlıyor.”