Geleneksel tekstil ve halı üretiminin yanında son dönemdeki nonwoven yatırımlarıyla da adından söz ettiren Gaziantepli firmalar, tekstil sektörünün birçok alanında büyük yatırımlara hazırlanıyor. Resmi gazetede yayınlanan verilere göre Gaziantepli 130’dan fazla firma, çeşitli tekstil teşvik belgelerinden yararlanarak üretim alanlarını genişletecek. Çoğunluğu genişletme ve modernizasyon bağlamında alınan teşvik belgelerinin bir kısmı da komple yeniden yatırımları kapsıyor. Firmalar bu adımlarıyla gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, Vergi indirimi, Faiz ve çalışan sigorta desteği gibi imkanlardan yararlanma şansı yakalıyor. Haberimize konu olan teşvik belgesi alan firmaların listesini Gaziantep genel panoromasının ardından tablo halinde inceleyebilirsiniz.
5. OSB’de Arsa Metrekare Fiyatı 45-50 Dolar
Türkiye’nin en önemli tekstil merkezlerinden birisi olan Gaziantep, Türkiye toplam tekstil ihracatına yaptığı katı ile öne çıkıyor. Hem nüfus anlamında hem de yatırımlar bağlamında hızla büyüyen Gaziantep tekstil ve halı üretiminin yanı sıra son dönemde özellikle nonwoven ürünleri bakımından da öncü şehirlerden birisi olmayı sürdürüyor. Coğrafi bölge olarak ta GAP’ın (Güney Doğu Anadolu Projesi) giriş noktasında yer alan Gaziantep sanayi ve ticari hacminin gücüyle, GAP projesinin gelişimine temel oluşturuyor. Ayrıca kentin birçok sanayi üretim alanına olan yakınlığı önemini daha da artırıyor.
Ticari anlamda lider kentlerden birisi olan Gaziantep’te 5 organize sanayi bölgesi yer alıyor. İlki 1986 yılında kurulan sanayi bölgelerinde 2012 yılı verilerine göre toplamda 778 firma faaliyet gösteriyor. Gaziantep Sanayi Odası’nın 2012 yılı verilerine göre ise toplamda 100.000 kişiden fazla bir istihdam söz konusu. Bunun yanında tekstil sektöründeki iş gücü toplam sanayi iş gücünün yüzde 52’sini oluşturuyor. Bölgenin en son inşa edilen sanayi alanlarından olan 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde 2012 yılı verilerine göre 75 ile 80 civarında firma faaliyet gösteriyor. 1200 hektar alanı bulunan 4. OSB, aynı zamanda 15.000 kişinin istihdam edildiği bir bölge olarak öne çıkıyor. Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan 5. OSB’nde ise hala arsa tahsislerine devam ediliyor. Altyapı çalışmalarının da sürdüğü Organize Sanayi Bölgesi’nde arsa metrekare fiyatları 45-50 dolar arasında değişiyor. Bölgede ayrıca K.S.S Yapı Kooperatifi, Gaziantep 25 Aralık, Gaziantep Ayakkabıcılar, Islahiye, Nizip 1 ve 2. Kısım ve Oğuzeli olmak üzere farklı alanlarda faaliyet gösteren üretim sahaları da yer alıyor.
Türkiye’de Üretimin Yüzde 5’i Gaziantep’te Yapılıyor
TÜİK verilerinden yola çıkılarak yapılan tahminlere göre, 2020 yılına kadar 2.000.000 nüfusa yaklaşması beklenen kentte, buna paralel olarak yatırımların da artması bekleniyor. Bölgenin ekonomik olarak gelişimine bakıldığında ise sanayi sektörüne bağlı olarak, tanımlanan tekstil sektörü en başta gelen üretim segmenti olarak öne çıkıyor. Ayrıca tekstil sektöründeki iş gücü, sanayi iş gücünün yüzde 52’sini oluşturuyor. Gaziantep Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri baz alındığında, tekstil sektöründe, “doğal ve sentetik ipliklerin hazırlanması ve eğirmesi”, “halı ve kilim üretimi”, “kıyafet hariç hazır tekstil ürünleri” en önemli sektörler olarak sıralanıyor. Tekstil alt segmentlerine bakıldığında halı, akrilik iplik ve son dönemde nonwoven kumaş ürünleri Gaziantep bölgesinin en çok üretilen ürünleri olarak tanımlanıyor. Bölgede faaliyet gösteren toplam fabrikaların yüzde 43’ü tekstil sektöründe etkinliğini sürdürüyor.
Gaziantep Bölgesi’nin ihracat anlamında da Türk ekonomisine önemli katkıları bulunuyor. Türkiye’nin toplam üretiminde yüzde 5’lik bir paya sahip olan Gaziantep, aynı zamanda Türkiye toplam ihracatınında yaklaşık yüzde 4’lük kısmını elinde bulunduruyor. TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) rakamlarına göre 2012 yılı tamamında yapılan ihracat da Gaziantep’in 1.451.663.000 Dolar halı ihracatı yaptığı görülüyor. Öte yandan 98.196.000 Dolar hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapan Gaziantep, 932.480.000 tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirmiş. Ayrıca 2011 yılında toplamda yapılan 7.953.651 milyar dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatının, 954.840 milyon dolarlık kısmı da Gaziantep’den yapılması, bölgenin gücünün kanıtlıyor .
En Önemli Pazar Olarak Irak Öne Çıkıyor
Gaziantep’in ihracat gerçekleştirdiği ülkeler incelendiğinde, ilk sırayı coğrafi olarak yakın olan ülkelerin oluşturduğu görülüyor. Güçlü bir piyasa hacmine sahip olan Avrupa ülkeleri ve Birleşik Devletler de listenin üst sıralarında yer alıyor. Geçmiş yıllara bakıldığında ise, 2009 yılında ihracat oranı bir önceki yıla nazaran yüzde 33’ten yüzde 39’a yükselirken, Avrupa’daki pay da bununla bağlantılı bir şekilde 2 puan artmış. Bunun dışında Orta Doğu ve Afrika ülkeleri de kendi paylarını korumuş. 2010 yılı rakamları incelendiğinde ise, Gaziantep’in Irak’la gerçekleştirdiği toplam ihracat değerinin 1 milyar 528 milyon doları bulduğu ifade ediliyor. Bu bağlamda, Irak, Gaziantep’in en büyük ihracat payını oluştururken, bu ülkeyi yüzde 26’lık pay ile Avrupa ülkeleri takip ediyor. Ayrıca bölgenin ihracat alanlarında Birleşik Devletler piyasası yüzde 4’lük, Okyanusya ise sadece yüzde 3’lük bir paya sahip bulunuyor. Gaziantep’in ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında öne çıkanlar ise Irak, Suudi Arabistan ve Suriye, Almanya, İtalya, ABD, Birleşik Krallık, Polonya ve İsrail olarak tanımlanıyor. Gaziantep’in ihraç ettiği ürünler incelendiğinde, sanayi ürünlerinin yüzde 92,8’lik bir paya sahip olduğu, bu ürünlerin de genellikle tekstil, gıda ve tarım ürünleri olduğu görülüyor. Bu noktada, Gaziantep’in en önemli ihracat kaynağının imalat sanayi olduğu ifade ediliyor.
Gaziantep sanayi ve ticaret altyapısı ile Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynarken aynı zamanda coğrafi konumu sayesinde önemli bölgeleri birbirine bağlayan bir köprü konumunda yer alıyor. Bölgede yer alan tekstil sektörünün gücüne bakıldığında ise son dönemde artan nonwoven yatırımlarının yanında genellikle iplik ve halı imalatına yoğunlaşıldığı görülüyor. Gaziantep’te yer alan tekstil sektörü üretimlerinden bazıları, makine halısı, pamuk iplik, akrilik ve polipropilen (PP) iplik, fantezi iplik, kadife iplik, triko malzemeleri, PP çuval ve büyük çanta, dokunmamış teknik tekstil şeklinde sıralanıyor. 2010 verilerine göre Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 300’den fazla tekstil fabrikası bulunduğu ifade edilirken, bu rakamın da imalatçı şirketlerin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğu vurgulanıyor. Ayrıca yine 2010 verilerine göre Gaziantep’te 250 makine halısı üreten şirket yer alırken, Türkiye’de ihraç edilen makine halıları toplamının yüzde 80’lik kısmının bu bölgeden çıktığı belirtiliyor. Gaziantep’te ayrıca makine ve metal sektörü, gıda, tekstil ve plastik sektörü vasıtasıyla gelişim gösteriyor. Organize Sanayi Bölgesinde 30 makine ve metal sektöründe faaliyet gösteren şirket bulunurken, hazırlık, dokuma, triko ve halı makineleri, ambalajlama makineleri en çok öne çıkan üretimler arasında yer alıyor.
Nonwoven Üretimi Artıyor Ancak Net Bilgi Yok
1977 yılında Gaziantep’te tek bir firma ile başlayan dokunmamış kumaş üretimi, günümüzde çok sayıda büyük ölçekli firmanın da dahil olmasıyla önemli satış rakamlarına ulaşmış bulunuyor. Üretim anlamında bakıldığında ise genelde nonwoven konusunda spunbond, meltblown ve spunlace segmentlerinin yoğun olduğu gözleniyor. Üretimde kullanılan hammaddeler açısından ise polyester olarak, polipropilen, tencel, sentetik kumaş ve pamuk kullanılıyor. Gaziantep’te üretilen dokunmamış kumaşlar genel olarak, tıbbi, sağlık ve temizlik amaçlarına yönelik kullanılıyor. Bölgede dikkat çeken en önemli unsurlardan birisi ise üretim yapan nonwoven firmalarının çetin rekabet koşullarında etkinliğini sürdürmesi olarak açıklanıyor. Üretimleri ile ilgili net bilgi vermekten kaçınan geniş ölçekli fabrikalar, ürünlerinin önemli bir kısmını ihraç ediyor. Orta ölçekli fabrikalar ise ürünlerinin yüzde 60-70’lik kısmını iç piyasaya sunuyor. Gaziantep’te üretilen dokunmamış kumaşlar, çocuk bezi, kadın bağı, tıbbi tekstil ürünleri ve bunların donanımları ile ambalajlama malzemelerinde (halı, gıda ve tekstil ürünleri için) kullanılıyor. Ayrıca 2006 yılında 53,6 milyon dolar olan dokunmamış kumaş ihracatının 2012 yılında 80 milyon dolar civarında gerçekleştiği ifade ediliyor.
2012 Ocak Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Şubat Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Mart Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Nisan Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Mayıs Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Haziran Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Temmuz Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Ağustos Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Eylül Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Ekim Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Kasım Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.
2012 Aralık Ayı Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firma Listesidir.