Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi bugün 5 Bölgesi ve 43 milyon 250 bin metrekare alanı ile Türkiye’nin en büyük OSB’si. Altyapı çalışmaları başlatılan 6. Organize Sanayi Bölgesi ile 12 milyon metrekare alan ilavesi ile birlikte istihdamın 350.000 kişiye çıkması hedefleniyor. Fırat Nehri-OSB arası su isale hattı projesi 2025 yılı başında tamamlanmış olacak. Bu projenin tamamlanması ile birlikte suya ihtiyaç duyan kumaş boyama, iplik boyama ve buna benzer sektörler Gaziantep’te gelişecek ve Tekstil sanayisinde çeşitlilik daha da artacak.
Tekstil sektörüne dair uzun yıllardan bu yana Tekstil Makine fuarları düzenleyen Musa İmdat yeni projeleri Gaziantep Tekstil Makinaları Fuarı GTMF 2025 hakkında yayın grubumuza açıklamalarda bulundu. International Fuar Yapım Organizasyon Ltd. Şti.’nin yanı sıra ECR Fuarcılık Ltd. Şti. ve birçok fuar şirketinin bir araya gelmesiyle bir konsorsiyum olarak kurulan Birleşik Fuar Yapım A.Ş.’nin de Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi olan İmdat aynı zamanda Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği’nin kurucularından ve halen denetleme kurulu başkanlığını yürütüyor.
Gaziantep Tekstil Makinaları Fuarı GTMF 2025 ile ilgili merak edilenleri fuarın organizatörü International Fuarcılık Genel Müdürü Musa İmdat’a sorduk.
Neden Gaziantep’te bir fuar düzenleme gereği duydunuz?
Gaziantep Tekstil Üretim Kapasiteleri ile birçok kalemde lider. Gaziantep’in gerçekleştirdiği Tekstil üretiminin yanında, etrafında yer alan komşu şehirlerde kümelenmiş olan tekstil sektörü ile Türk tekstil üretiminin merkezi konumunda.
Tekstil Üretim Kümelenmesi
Türkiye Tekstil üretimin %75’ini yapan bölge; Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kayseri, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa kümelenme bölgesidir. Bu kümelenmenin doğal sonucu olarak hem yerli hem de yabancı tekstil makine üreticileri için Türkiye pazarı bir anlamda fuarın gerçekleştirileceği bölge demek. Bu bölge devletin verdiği teşviklerden yüksek oranda faydalanan bir yapıda.
Gaziantep Şehri ve Sanayicisi Fuara Tam Destek
Gaziantep şehri bu kapsamda bir fuarın düzenlemesini istiyor. Fuarı anlatmak, görüş ve önerilerini almak için ziyaret ettiğimiz kurumlardan çıkan iş birliği ve destek olma kararları bizleri memnun etti. Yapılan görüşmeleri kısaca aşağıdaki şekilde özetlesek sanırım ne demek istediğimi daha iyi anlatmış olurum.
Tekstil Makine Fuar projesini anlatmak için gittiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Fatma Şahin ve kurmay ekibi vizyoner bir bakış ile projemizi dinledi. Sn. Bakanımız Fatma Şahin; 2025 yılında Gaziantep’in fuar şehri olması için çalışma başlattıklarını söyleyerek fuarı destekleyeceklerini ve himayelerinde yapacaklarını söyledi.
Gaziantep Ticaret Odasını ziyaretimizde bizi ağırlayan Gaziantep Ticaret Odası Başkanımız Sn. Tuncay Yıldırım’a projemizi ve yaptığımız çalışmaları anlattığımızda Tekstil Makineleri Fuarını destekleyeceklerini, iş birliği içerisinde bu fuarın daha iyi organize edilebileceğini ifade etti. Ayrıca Sn. Yıldırım, çevre illerde yer alan Sanayi ve Ticaret Oda yönetimleri ve üye üreticilerin Gaziantep Tekstil Makine fuarına davet edilmesi hususunda gerekli desteğin verileceğini belirtti.
Gaziantep Sanayi Odası ziyaretimizde bizi kabul eden Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Sn. Adnan Ünverdi ise Gaziantep’te Tekstil Makineleri Fuarı düzenlenmesi gerektiğini, şehrin sanayi alt yapısının ve OFM fuar merkezinin bu sektörde fuar düzenlemek için eşsiz bir konumda olduğunu belirterek Gaziantep Sanayi Odası desteği ve iş birliğinde düzenlenmesinin önemini belirtti. Fuara destek olacaklarını söyledi.
Gaziantep ziyaretimizde bizleri ağırlayan bir diğer kuruluş olan Gaziantep Organize Sanayi Başkanlığı ile birlikte aynı zamanda Melike Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı olan Cengiz Şimşek fuar projemizden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ‘’Biz şehrin sanayicileri olarak şehrimizin yararına olan tüm projelere destek oluyoruz. Gaziantep Tekstil Makineleri Fuarı mutlaka şehrimize kazandırılması gereken bir etkinlik. Fuara gerekli tüm desteği sunacağız’’ dedi ve ekledi, ‘’Her şeyin tam ve kusursuz olarak hazır olduğu tüm kamu ve sivil toplum örgütlerinin, sanayi kurumlarının iş birliği içinde planlanan Gaziantep Tekstil Makineleri Fuarı’nda büyük hedeflerimiz var. Buradan şunu da ifade etmek istiyorum. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Fatma Şahin olmak üzere desteklerini esirgemeyeceklerini belirten Ticaret Odası Başkanımız Sn. Tuncay Yıldırım, Sanayi Odası Başkanımız Sn. Adnan Ünverdi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanımız Sn. Cengiz Şimşek’in şahsında tüm Gaziantep sanayisine şükranlarımızı sunuyor, tüm ziyaretlerimiz sırasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına ziyaretlerimize eşlik eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay’a teşekkür ediyorum. ‘’
Türkiye’nin En Büyük Organize Sanayi Bölgesi
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi bugün 5 Bölgesi ve 43 milyon 250 bin metrekare alanı ile Türkiye’nin en büyük OSB’si. Altyapı çalışmaları başlatılan 6. Organize Sanayi Bölgesi ile 12 milyon metrekare alan ilavesi ile birlikte istihdamın 350.000 kişiye çıkması hedefleniyor. Fırat Nehri-OSB arası su isale hattı projesi 2025 yılı başında tamamlanmış olacak. Bu projenin tamamlanması ile birlikte suya ihtiyaç duyan kumaş boyama, iplik boyama ve buna benzer sektörler Gaziantep’te gelişecek ve Tekstil sanayisinde çeşitlilik daha da artacak.
‘’Dünya Tekstil Sektörünü GTMF 2025’te bir araya getirmek’’ Fuar için oldukça iddialı bir hedef değil mi?
Fuarı Organizatör, Katılımcı, Ziyaretçi, Lokasyon ve Tekstil Sektörünün güncel piyasa koşulları olarak ayrı ayrı değerlendirmek gerekli. Öncelikle Organizatör olarak Fuar düzenlemek tecrübe ve iyi bir hazırlık gerektirir. Bizim tekstil sektörüne dair tecrübemiz var ayrıca fuarın hazırlıklarını 2023 yılı başından bu yana sürdürüyoruz. Tüm ekibimiz ve alt yapımız hazır durumda.
Gaziantep OFM Fuar Alanı Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde yer alıyor. Dünyada yapılan bütün fuar organizasyonlarında katılımcı firmalar ziyaretçileri konuk ederken Gaziantep GTMF fuarında bu durum tam tersi bir şekilde gerçekleşiyor. Katılımcılar ziyaretçilerin ev sahipliğine ve konuk etmesine hazırlanıyorlar.
Çünkü OFM Fuar Alanı Tekstil üretiminin gerçekleştirildiği fabrikalara 300-400 metre uzaklıkta. Bölgedeki diğer üreticilere de ortalama 100 km uzaklıkta yer almakta. Örneğin Kahramanmaraş şehri OFM Fuar Alanı’na 40-50 km uzaklıkta.
2024 yılı tüm dünya tekstili ya stabil ya da azalarak devam ediyor. Tüm göstergeler bu yılın bu şekilde zayıf olarak kapanacağını işaret ederken 2025 yılı 2. yarısından sonra Tekstil sektörü için canlanma beklentisi içerisinde.
Ayrıca Gaziantep 2025 yılında 12 milyon metrekarelik alanda faaliyete geçireceği yeni Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni sıfır yatırımlar ile sektördeki hareketlenmeye yön verecek. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamlanmak üzere olan ve şüphesiz tekstil sektörü için en önemli projesi ise Fırat suyunu Organize Sanayi Bölgesi’ne getirmek. Böylelikle iplik ve kumaş boyama konusunda yeni ve çok büyük yatırımlar gerçekleştirilecek.
Yatırımcısı-Ziyaretçisi hazır olan GTMF 2025 fuarına sektöre teknolojisini sunmak, yeniliklerini anlatmak isteyen tüm firmaların büyük bir ilgi içerisinde olduklarını fuarın açıklandığı günden itibaren gelen taleplerden görebiliyoruz. Mümessillikleri aracılığı ile talepte bulunan, ya da direkt rezervasyon yapan yabancı makine üreticileri var. Hem ziyaretçi hem de katılımcı olarak son derece başarılı bir organizasyon olacak. Benim Gaziantep Tekstil Makineleri Fuarı GTMF 2025 ile ilgili öngörüm katılanın ve ziyaret edenin kazanacağı bir fuar olacağıdır.''