Fırat Nehri’nin Suyu Gaziantep OSB’ye Akacak

Projeyle 2024 yıl sonuna kadar Fırat Nehrinin suyunun sanayicinin hizmetine verilmesi hedeflenirken, başta tekstil olmak üzere birçok yeni yatırım yapılması bekleniyor.

  02 Ekim 2024 11:05 Çarşamba
Fırat Nehri’nin Suyu Gaziantep OSB’ye Akacak

Sanayi tesislerinin gelecekte su sorunu yaşamaması için Fırat’ın suyunun OSB’ye getirilmesinin büyük önem taşıdığını belirten OSB Başkanı Cengiz Şimşek, “Gaziantep Organizede hayaller gerçek oluyor. 55 kilometre uzaklıktan, 1.300 mm çap PE kaplı Çelik boruyla gelecek su için, 50 MW kapasiteli GES yapılacak. Hızla gelişen ve büyüyen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nin 120 bin metreküp günlük su ihtiyacını karşılayacak, 5 kademeli bir pompaj sistemi ve 1200 milimetre anma çaplı yaklaşık 55 kilometre uzunluğunda çelik boru tipinde teşkil edilecek isale hattı ile Birecik Barajı’ndan alınan suların getirilmesi planlanıyor” diye konuştu.

Proje OSB’nin 50 Yıllık Su İhtiyacını Karşılayacak

Fırat nehrinin suyunun OSB’ye getirilmesinin OSB için olduğu kadar Gaziantep için de hayati önem taşıdığını belirten Şimşek, “Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte yer altı su kaynaklarımız korunacak aynı zamanda sanayi tesislerimiz kesintisiz, kaliteli ve daha ucuz suya kavuşacak. 2 milyar TL’lik bir yatırımla Fırat Nehri’nin suyu 55 kilometrelik mesafeden Gaziantep Organize Bölgesi’ne getirilecek. Projenin 2024 sonunda bitirilmesini hedefliyoruz. Bu proje ile kent ihracatımızın yüzde 20 artmasını hedefliyoruz.

İplik ve Kumaş Boyama Kapasitesi Artacak

Proje ile Gaziantep OSB’de su sorununun çözülmesi ve rekabet gücünün artmasını amaçlıyoruz. Fırat suyu projesinin tamamlanması ile birlikte Tekstil yatırımlarında belirgin artış hedefliyoruz. Özellikle İplik ve Kumaş Boya yatırımları bu projeden en fazla fayda sağlayan sektörlerden olacak" dedi.

Asrın Projesini Hayata Geçiriyoruz

Konu hakkında açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünyanın en büyük gündemlerinden birinin küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliği ve su yönetimi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünyada su azalıyor ve buharlaşmadan dolayı su yönetimi en büyük meselelerden birisi. Gaziantep olarak sanayicilerimizin vizyonuyla, olaylara bakışıyla 100 yıllık asrın projesini hayata geçiriyoruz. Fırat’tan neden su getiremiyoruz diye hep konuşulurdu. Bu ekip buna şahitlik ederek bunu başarıyor ve tarihe geçecek. 400 rakımdan 800 rakıma su getirirken 55 kilometrelik çok büyük çelik borularla su getirilecek. Önemli bir projeydi. OSB ile konuşup projelendirdik. 43 kilometresi çok iyi bir iş artık yüzde 90'ı tamamlandı. Buna 50 MW’lık güneş enerjisi gerekiyor. 50 MW güneş enerjisi gelince rakım farkından dolayı pompaj maliyeti azaltılacak ve sanayimiz tamamen bağımsız Fırat’tan suyu aldığında Gaziantep Büyükşehir olarak biz su yönetiminde daha da rahatlayacağız. Sanayi kendi içinde suyu yönettiğinde biz de şehrin içme suyu olarak kapasitemizi kullanacağız. Türkiye Yüzyılı belediyeciliğiyle birbirimizle çok iyi anlaşıyoruz hızlı ilerliyoruz. Fırat’tan gelen su sanayicimize hayırlı olsun.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.