EDANA, Türkiye’de Yeni Bir Etkinliğe Hazırlanıyor

Avrupalı nonwoven üreticilerinin çatı örgütü EDANA, IDEA fuarında sektörün nabzını tuttu.

  22 Mayıs 2013 23:22 Çarşamba
EDANA, Türkiye’de Yeni Bir Etkinliğe Hazırlanıyor

Nonwoven üretimi konusunda kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunan Avrupalı üreticilerin üst kuruluşu EDANA Genel Müdürü Pierre Wiertz, IDEA Fuarında textotex.com'a özel açıklamalar yaptı. Rusya, Güney Kore ve Portekiz’deki etkinliklerle ilgili bilgiler veren Wiertz, Edana’nın Outreach programının başarısının tatmin edici düzeyde olduğunu belirtti. Yapılan her etkinlikte daha çok tecrübe kazandıklarını söyleyen Pierre Wiertz, ilk defa Avrupa dışında düzenlenen, Outlook Asya Singapur organizasyonuyla ilgili olarak; “Çok başarılı bir sunum gerçekleştirdik. Yapılan organizasyonla bütün tedarik zinciri desteklendi. Asya’dan birçok ülke oradaydı ve yeni ürün sunumlarının konseptini tanıttık. Piyasadan da olumlu yanıtlar aldık. Firmaların bize dönüşleri sayesinde, kendi eksikliklerimizi giderme yönünde de doğru adımlar attık” dedi.

Fuarlar ve sempozyumlarla ilgili açıklamalarına devam eden Wiertz, Türkiye’de yapılan Avrasya sempozyumuna birçok başarılı üreticinin katıldığını belirterek; “Konferans Türk endüstrisi için önemli bir bakış açısı kazandırdı. Türkiye’de tekrar bu şekilde bir program düzenlemeyi düşünüyoruz. Daha fazla katılımcıyı çekmek için özellikle medikal, hijyen ve filtrasyon sektöründeki çalışmaları gündeme getirmeyi hedefliyoruz. Sadece organizasyonu planlayan değil, aktif olarak çalışmaların içerisinde olan bir sunum yapmamız gerektiğini biliyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye Nonwoven Üretiminde İnanılmaz Büyüme Hızı Yakaladı

Etkinlikler dışında pazar alanları ile ilgili sorularımızı da yanıtlayan Wiertz, Asya ve Avrupa haricinde Türkiye’nin farklı yapısının olduğunu dile getirdi. Wiertz, Türkiye’nin muazzam bir dinamizm sergilediğini ve özellikle nonwoven sektöründe 1980-90’lardaki Kuzey İtalyan endüstrisindeki gelişim hızını yakaladığını vurguladı. Wiertz konuşmasını şöyle sürdürdü; “Avrupa’nın 90’lı yıllarda yaşadığı, girişimcilik ruhunun izlerini şu anda Türkiye’de fazlasıyla hissetmek mümkün. Türkiye’nin karakteristik özellikleri gereği Avrupa’da yaşanandan biraz farklı bir algı olduğu da asla gözden kaçırılmaması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Dokuma ve nonwovendaki bu başarı, büyüyen ülkelerin geçmişlerinin önemini vurgulaması açısından önemlidir. Herkes THY’nin dünyada en çok tercih edilen ve Avrupa’nın en büyük havayollarından biri olduğunu söylüyor. Aynı kıyaslamayı Türkiye’deki tekstil ve nonwoven endüstrisi için de yapmak mümkündür” diye konuştu.

Wiertz, Edana’nın kısa ve uzun vadede hedefinin en başta Avrupa ve Afrika olduğunu ancak zamanla gelişen endüstrinin hedeflerini değiştirdiğini vurguladı. “Bir pazar bizim için diğerlerinden daha önemlidir demek doğru olmaz” diyen Wiertz, 2020 vizyonumuz ve öngörümüzde olgun pazarlarda bile coğrafyaya göre bir tanımlama değil de yüksek hacimli ve düşük katma değerli ürünler arasında bir odaklanma ayrımı yapıyoruz” dedi. Wiertz konuşmasını şöyle tamamladı; “Küresel bazda üretim verilerine bakıldığında 2017 yılında 10 milyon ton toplam nonwoven üretimi tahmin ediliyor. Bölgeler arasında farklılık gösterecek bu büyümenin odak noktasını oluşturan ülkeler, bizim etkin olarak çalışmalar gerçekleştirmek istediğimiz ülkeler olacak. Etkin bir büyümenin olacağı sektörde, kuşkusuz Türkiye’de önemli bir rol oynayacak. Türkiye ve Rusya’yı da içine alan Avrupa’da bu büyümenin yüzde  4.8 seviyesinde olacağı öngörüsünü paylaşmak isterim.”

Edana 2012 Nonwoven Üretim İstatistiklerini Açıkladı

EDANA, yayınladığı 2012 yılı Nonwoven üretimi ve teslimatı raporu ile geçen yıl sektörde üretimin arttığına dikkati çekti. Edana Piyasa Analiz ve Ekonomik İlişkiler Direktörü Jacques Prigneaux tarafından Nonwoven Üreticiler Forumu sırasında açıklanan rakamlara göre, 2012 yılında nonwoven üretim hacminin yüzde 2,2 oranında artırdığı ifade edildi. Toplam dağıtımın 2012 yılında 1,954,000 ton ve 57,690,000 metrekare seviyesine ulaştığını kaydeden Prigneaux, spunmelt işlemlerinin yüzde 45’lik bölümü kapsadığını, geri kalan kısmın ise elyaf tabanlı malzemeler olduğunu söyledi. Prigneaux açıklamasında; “2009 yılındaki gerilemeden sonra üretimde üç yıl arka arkaya artış yaşanması umut verici oldu. Ancak tüketici taleplerinin de değiştiğini söylemek gerekiyor” dedi.

2012 yılında hijyen ürünleri ve otomotiv segmentlerinin yüzde 5’ten fazla büyüdüğünü, en önemli ikinci sektör olan inşaatın, yüzde 3 oranında düşüş yaşadığını belirten Prigneaux, “Edana’nın veri tabanının bilgi edinme açısından tartışılmaz kesinliğe sahip olduğunu söylemek isterim. Bu nedenle yayınlanan raporlarda firmaların çalışmaları net olarak ortaya koyuluyor. Edana’nın bu alandaki liderliği, iç tutarlık denetimleri ile çok boyutlu uzman sistemi, hammadde tüketiminin onaylanmış raporlarına dayanıyor. Bu bilgilere dayanarak belirtmek isterim ki, Avrupa’dan önemli oyuncularla birlikte Orta Doğu ve Afrika’dan çok sayıda şirket yeni nonwoven yatırımları yapıyor. Burada dikkatten kaçmaması gereken önemli bir nokta var. Bu da 100’den fazla önemli nonwoven üreticisi, her bölgede üretimin yüzde 85’ini temsil ediyor. Pazarın geri kalanı genellikle daha küçük eşit sayıda oyuncuların üretimini tanımlıyor” diye konuştu.

EDANA ve INDA Güçlerini Birleştirdi

Global nonwoven piyasasının iki büyük kuruluşu EDANA ve INDA, haksız rekabetin olmaması için kolları sıvadı. İki kurum serbest ve adil ticaretin teşviki için güçlerini birleştirdiğini duyurdu. ABD-AB Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinde etkin rol oynamak için bu kararı alan EDANA ve INDA, başlangıç olarak ABD’den AB’ye yapılan ithalata uygulanan yüzde 4,3 oranındaki verginin kaldırılması için çalışacak. Hükümet Temsilcilerinden ve derneğe üye şirketlerin temsilcilerinden oluşan Uluslararası Ticaret ve Trend Danışma Kurulu (T&T Board) kuracak olan EDANA ve INDA, gümrük çalışmalarının yanında ticari amaçlarla nonwovenların düzgün sınıflandırması üzerinde de çalışacak. T&T Danışma Kurulu’nun başka bir görevi de güçlü nonwoven sanayisi olmayan ve nonwovenı kendi kategorisinde ayrı bir ticaret sınıflandırması yapmayan ülkelere yönelik düzenlemeler olacak.

Konu ile ilgili değerlendirmeler yapan INDA Başkanı Dave Rousse, Avrupa’dan gelen ürünlerin ABD gümrüğünde herhangi bir uygulamaya tabi olmadığını belirtti. Firmaların artık global alanda hizmet sunan bir yapıya kavuştuğuna değinen Rousse, bu sistemin şirketleri büyümeye sevk edeceğini iddia etti. Edana Genel Müdürü Pierre Wiertz ise, EDANA’nın serbest ticaret konusunda çok net tavır takındığını belirterek, hükümetlerin bu konuda serbest uygulamaya geçmesi gerektiğini vurguladı. Wiertz şöyle devam etti; “INDA ve EDANA üye şirketleri dünyadaki nonwoven üretiminin büyük bölümünü temsil ediyor. Beraber çalışarak üyelerimizin işlerine yardım edebilir, bunun yanında bütün nonwoven sanayisinin büyümesine destek olabiliriz.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.