Küresel ve bölgesel ekonomide önemli bir pazarlama stratejisi olarak görülen fuar ticareti, Coronavirus sebebiyle kritik bir sınavdan geçiyor. Çin’de ortaya çıkan ve 40’tan fazla ülkeye yayılan virüs, ölümlerin yanı sıra küresel bir krize de neden oldu. Üretimle beraber dünyada önemli bir yer tutan fuarcılık sektörü de derinden etkilendi. Dünya çapında yüzlerce fuar, salgının yayılmasını önlemek için ya bilinmeyen tarihlere ertelendi ya da iptal edildi.
136 Fuarın Tarihi Değişti
Türkiye’de 1, Almanya’da 2, Bangladeş’de 7, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1, Çin’de 29, Fransa’da 26, Hong Kong’da 1, İsviçre’de 2, İtalya’da 51, Malezya’da 1, Romanya’da 1, Singapur’da 2, Tayland’da 5, Tayvan’da 5, Vietnam’da 2 olmak üzere toplam 136 ticari fuar farklı tarihlere ertelendi.
264 Fuarın Tarihi Bilinmiyor
Almanya’da 58, Çin’de 112, Endonezya’da 7, Fransa’da 3, Hindistan’da 1, Hong Kong’da 10, İspanya’da 2, İsviçre’de 9, İtalya’da 8, Japonya’da 17, Kore’de 10, Malezya’da 2, Singapur’da 14, Sri Lanka’da 4, Tayvan’da 5, Tayland ve Vietnam’da toplam iki olmak üzere 264 fuar bilinmeyen bir tarihe ertelendi.
En Çok İptal ve Erteleme Çin’de
Fuarcılık sektörü özellikle Çin’i derinden etkiledi. 29 fuarın tarihi değişirken 112 fuar bilinmeyen tarihlere ertelendi. Aynı zamanda Asya’yı da etkisi altına alan virüs Endonezya, Hindistan, Hong Kong, Singapur, Sri Lanka, Tayvan ve Tayland’da 72 fuar bilinmeyen tarihlere ertelendi. Virüs salgınının Çin’deki büyüme oranının yüzde 1’lik bir düşüşe neden olacağı belirtilmişti. Ancak uzmanlar Çin için 5,2’lik bir düşüş bekliyor.
Salgından Avrupa’da Nasibini Aldı
Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve İspanya ve Romanya’da 82 fuar bilinmeyen bir tarihe ertelenirken 77 fuarın tarihi değişti.
Ertelenen Tekstil Fuarları
JEC World, Asia Apparel Expo, GrindTec, PaintExpo, DIFS, DitaTex, DTG, China INTERDYE, CHPE, INDEX ™ 20 gibi sektöre can veren birçok fuar iptal edildi.
Türkiye Altenatif Seçenek Oldu
Çin salgın öncesi toplam hazır giyim ihracatının üçte birinden fazlasını tek başına gerçekleştiriyordu. Coronavirus nedeniyle üretiminin yavaşlamasının yanı sıra lojistik sorunlar da ortaya çıkarak üretim ve ihracatta bir gerileme yaşanıyor. Temsilcilerini Çin’e göndermeyen firmalar yeni firma arayışına girerken Türkiye de salgın krizinde Çin yerine alternatif bir seçenek olarak konumlandı.