Çinli Tekstilciler, Doğu Türkistan Pamuğu ile Küresel Pazarda

Çin, Sincan'da pamuk üretimine yönelik uluslararası eleştirilere rağmen üretimi ve ihracatı artırmakta kararlı.

  26 Haziran 2024 08:31 Çarşamba
Çinli Tekstilciler, Doğu Türkistan Pamuğu ile Küresel Pazarda

Asya'nın en büyük pamuk üreticisi ve ihracatçısı olan Çin, Sincan'da pamuk üretimine yönelik uluslararası eleştirilere rağmen üretimi ve ihracatı artırmakta kararlı. Yetkililer, Sincan bölgesindeki pamuk üretimini savunurken, insan hakları ihlalleri ve zorunlu çalışma iddialarını reddediyorlar.

Pamuk Hasadında Makineleşme %89 Oldu

Sincan'daki pamuk hasadında makineleşme oranı 2014 yılında %21'den 2023’te %89'a ulaşırken, 2023 yılında Sincan pamuğunun üretiminin 5,11 milyon ton olduğu, bu rakamın ulusal verimin %91'ini ve küresel üretimin beşte birini temsil ettiğini belirtildi.

Yakalanan bu artış Uygur Zorunlu Çalışma Önleme Yasası'nın artan uygulanmasının ardından Çin'in ABD'ye yönelik tekstil ve giyim ihracatında bir düşüş yaşanmasına rağmen geldi.

Bir sonraki adımın yerli bir pamuk kalite takip sistemi ve sertifikasyon sistemi oluşturmak olduğu belirtilirken, ayrıca birçok yerli marka oluşturma hedefi de bulunuyor. Son olarak Sincan pamuk sektörünün özellikle Kuşak ve Yol Girişimi (Belt and Road Initiative - BRI) ortak ülkeleri dahil olmak üzere yurtdışı pazarlara aktif bir şekilde genişlediği belirtiliyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.