Hazır giyim ve Konfeksiyon, Tekstil ve Hammaddeleri, Deri ve Deri Mamulleri ihracatçı birlikleri ile Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası tarafından hayata geçirilen "Tekstil Mühendisliği Burs ve İstihdam Projesi"nin detaylarına ve sonuçlarına ilişkin İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlendi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, toplantıda yaptığı konuşmada, tekstil mühendisliğine yönelik ilginin yoğun olmasının sektörün ve ülkenin geleceği adına kendilerini son derece mutlu ettiğini dile getirdi.
"İlk 20 Bine Girenlere Asgari Ücret Tutarında Karşılıksız Burs"
Tekstil mühendisliğini tercih edip ilk 20 bine girenlere asgari ücret, 20 ile 50 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50-80 bininci sırada yer alanlara ise asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs ve iş garantisi sağlayacaklarını anımsatan Öksüz, tekstil mühendisliği bölümünde ilk 50 binde 33 öğrenci, 50-80 bin arasında 56 öğrenci olmak üzere 89 öğrencinin burs almaya hak kazandığını söyledi.
Projede birinci aşamanın büyük bir başarı ile tamamlandığını vurgulayan Öksüz, "2018 yılında kontenjanların sadece yüzde 42’i dolarken bu yıl ilk tercihlere göre bu oran yüzde 92’ye ulaştı. 2018’de sadece iki bölüm kontenjanını doldurabilmişken 2019’da 9 bölüm bu başarıyı elde etti. Tekstil mühendisliğine giriş puanları ise ortalama 100 puan artış gösterdi. 433 kontenjanımızdan 398'ini doldurduk. Bu gerçekten bizim beklentimizin de üzerinde oldu." diye konuştu.
"Gençlerimizin Geleceği İçin Güzel Bir Adım Attık"
Öksüz, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden tekstilin ve hazır giyimin dünyada sekizinci, Avrupa Birliği’nde ise üçüncü tedarikçi konumunda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye’nin dış ticarette en fazla döviz girdisi sağlayan sektörleri olarak nitelikli gençlerimizin de aramıza katılmasıyla var olan katma değerimizi artıracağız. Burs ve istihdam projemizi, gençlerin sektörün pozitif dönüşümünde rol alması için uygulamalı eğitimlerle de zenginleştirdik. Gençlerimizin sektörlerimiz adına en donanımlı şekilde bölümlerinden mezun olmalarını sağlayıp fabrikalarımızda, kendi açacakları fabrikalarda ya da işletmelerde başlattığımız bu reform hareketini hızlandırmalarını umut ediyoruz.”
"Teknolojik Gelişmeleri Anında Sektörümüze Taşımak Zorundayız"
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ise büyük bir başarıyla sonuçlanan projenin sanayi-üniversite iş birliğinde tüm sektörlere örnek olduğunu dile getirdi.
Mustafa Gültepe, tekstil ve hazır giyimin Türkiye’nin dünyada yüzünü ağartan başarılara imza attığını vurgulayarak, bunun devamı için eğitilmiş iş gücünün daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
"Deri Mühendisliğinde Doluluk Oranı Yüzde 100’e Ulaştı"
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak da deri mühendisliği kontenjanının tamamının dolduğunu ifade ederek, "Tekstil ve deri mühendisliği bölümlerinin algısını yükseltmek için el birliği ile başlatmış olduğumuz çalışmanın ilk meyvelerini aldık." dedi.
Rekabet gücünü arttıracak tüm gelişmeleri yakından izlediklerini, bu gelişmeleri sektörle birlikte vakit geçirmeksizin buluşturmak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Şenocak; "Eğitim, üretim ve istihdam ilişkisini destekleyecek, sektörümüzü daha da yukarı taşıyacak çalışmalara hep destek verdik, vermeye devam ediyoruz. Sektöre en önemli katma değeri, nitelikli iş gücünün sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.