
Musa İMDAT / PEKİN
İplik, dokuma, boyama ve terbiye üretim süreçleriyle tekstil sektörüne yönelik ürün ve hizmetler sunan Bossa, 60 yıllık tecrübesi ile küresel alanda başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor. Şirketin ürün yelpazesini denim, gömleklik, dış giyim ve spor giyimden oluşuyor. 1951 yılında Adana’da bir Sabancı kuruluşu olarak faaliyete geçen Bossa, günümüzde küresel pazarın önemli oyuncularına tekstil ürünleri tedariği gerçekleştiren dev bir işletmeler zinciri olarak faaliyet gösteriyor. Bossa, 650 bin metrekare alana yayılmış toplam üç üretim tesisi ve 2.500 personeli ile Türk tekstil sektörünün en büyük entegre tekstil kuruluşlarından birisi konumunda yer alıyor. 2008 yılında Akkardan Grubu tarafından satın alınan firma, küresel alanda birçok bölgeye ihracat gerçekleştiriyor. Sektörde trend belirleyen şirketlerden biri olan Bossa, üretim yaptığı alanlarda dünya markalarıyla iş birlikleri gerçekleştiriyor. Dünya fuarlarını yakından takip eden şirket, ürün ve hizmetlerini bu fuarlar aracılığıyla yabancı pazarlara ulaştırıyor.
Artan Lüks Tutkusu Dikkat Çekiyor
Tekstil Dünyası Yayın Grubu olarak katıldığımız, 27-29 Mart tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Intertextile Pekin Konfeksiyon ve Kumaş Fuarı’nda Bossa Satış Müdürü Seyfi Ölmez’le bir röportaj gerçekleştirdik. Ölmez, geçen sene Shanghai’da düzenlenen Intertextile fuarından sonra, fuarın bu bölgede katıldıkları ikinci fuar olduğunu dile getirdi. Çin pazarını tanımak ve müşteri potansiyeli hakkında izlenim edinmek için bu fuarlara katıldıklarını ifade eden Ölmez, bu doğrultuda, fuarda küçük bir yer alarak bir acenteyle anlaşma sağladıklarını açıkladı. Acenteyle anlaşma yaparken Çin’deki pazarı, pazarın fiyatlarını ve beklentilerini, pazardaki ana müşterilerin analizini yaptıklarını söyleyen Ölmez, bu süreçlerin sonunda önemli hedefler belirlediklerini aktardı. Bossa olarak, toplamda 3 yıl içinde Bossa Dış Giyim üretiminin yüzde 5’ini Uzak Asya’ya ihraç etmeyi planladıklarını açıklayan Ölmez; bu doğrultuda, o bölgenin markası olan, orada üretim yapan müşterilere satış yapmayı amaçladıklarının altını çizdi.
Çin pazarına yaklaşık 500-550 bin metrelik bir ihracat gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Ölmez, sürekli değişken yapıda olan bu alanlara ürün satmanın oldukça zor bir iş olduğunu vurguladı. Çin’de artan lüks tüketimini dikkatle izlediklerini ifade eden Ölmez konuşmasını şöyle sürdürdü; “Hızla zenginleşen bir ülkede insanların lüks ürünlere çok ciddi yatırım yaptığını görüyoruz. Ancak insanların lüks tüketimde tercihleri genelde yerli firmalar oluyor. Dolayısıyla bu alanlarda ciddi satışlar yakalamak istiyorsanız, yerel üreticilerle işbirliğine gitmek zorundasınız. Ancak karşılıklı güven oluşturmakta, iki taraf açısından belli bir zamanın ardından oluyor.”
Acente İle Koordineli Çalışmak Önemli
Küresel alanda faaliyet gösteren firmaların yerel pazarlarda acente ile çalışması gerektiğini dile getiren Ölmez; “Acente ile firma sürekli iletişim halinde olmalıdır. Her yıl acente değiştirmek pazardaki güven açısından da oldukça sakıncalı bir durumdur” dedi. Kendilerinin de bu sıkıntıları yaşamamak için sıkı bir araştırmadan sonra acente ile anlaştıklarına işaret eden Ölmez; “Her acenteyle minimum 8-9 yıl çalışıyoruz. Acente seçerken, özellikle kaç yıldır sektörde olduğuna ve hangi müşterilerle bağlantısı olduğuna dikkat ediyoruz. Bunun dışında bölgede kaç yerde ofislerinin olduğu ve kaç kişinin çalıştığı da önemli kriterler arasında yer alıyor” ifadesini kullandı.
Acentenin pazarla önemli bağlantılarının olmasının ve bölgeyi iyi tanımasının önemine işaret eden Ölmez, bunların yanı sıra şirketin pazara uygun ürünler sunmasının da avantaj sağladığını söyledi. Ölmez konuşmasını şöyle noktaladı; Çin pazarında müşteriler, mutlaka numune görmek istiyorlar. Bossa olarak, anlaştığımız acenteye belli bir miktar numuneyi bedelsiz olarak promosyon amaçlı üretme imkanı sunuyoruz ve kumaş desteği veriyoruz. ”
Yakın Plan Bossa
Bossa, 1951’den bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. 2000’li yıllarının başlarında 6 üretim fabrikası bulunan şirket, 2000’lerden sonra kompakt ve yenilenme adına yeniden yapılandırmaya gitti. Şirket bugün, Adana’da bulunan üç fabrikasında, yıllık yaklaşık 40 ila 50 milyon metre arasında üretim gerçekleştiriyor. Ortalama 350 milyon dolarlık cirosu bulunan Bossa, üretiminin yüzde 60 ile 70’ini ihraç ediyor. Şirketin ağırlıklı ihracat alanında Avrupa ve Amerika yer alıyor. Bossa, dünya genelinde düzenlenen New York, Munich Fabric ve Premier Vision gibi fuarlara prestij amacıyla ve lokasyona göre katılım gerçekleştiriyor. Şirket, satış yapmasa veya kendi müşterilerine ulaşmasa bile bu fuarlara katılmayı önemsiyor. Böylece, müşteri portföyünü de geliştiriyor