Sürekli gelişen dünyamızda özellikle sanayileşmenin hız kazanmasıyla birlikte mevcut kaynakların tüketimi de hızla artıyor. Hal böyleyken pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kaynakları doğru kullanmak ve atık yönetimi için sürdürülebilir bir yaklaşımla önlem almak gerekiyor. BLC Group, tekstil sektöründe sadece Kahramanmaraş’ta değil, tüm ülke genelinde lider şirketlerden biri olarak öne çıkıyor. Son yıllarda atık yönetimi ve geri dönüşüme dolayısıyla döngüsel ekonomiye önemli yatırım yaptıklarını açıklayan Şahin Balcıoğlu, “Yeşil Mutabakata hazırlık çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Üstelik bu çok uzun zamandır üzerinden durduğumuz ve BLC Group olarak çok önem verdiğimiz bir konu. Ürünlerimizi daha çevreci, daha ekolojik ve geri dönüşüme uygun yaklaşımla hazırlamanın yanı sıra doğal gaz çevrim santrali, temiz enerji kullanımı ve şirket araçlarının bu sisteme göre güncellemesine kadar birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Geri dönüşüm ve döngüsel ekonomiye dair Gaziantep Üniversitesi Teknokent ile bir anlaşma imzaladıklarını söyleyen Balcıoğlu, “Bundan sonraki süreçte çalışmalarımızı daha da ileri seviyelere taşıyacağız. Geri dönüşüm alanındaki çalışma ve yatırımlarımızı katlayarak artıracağız. Bu uygulamalar tüm işletmelerimizde hakim olacak” dedi.
Sertifikaya sahip iki şirketten biri BLC Group
BLC Group, ürün portföylerinde yer alan ürünlerini çevreci ve geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmeye yıllar önce başladı. Bu sayede dünya modasına yön veren markalar tarafından da uzun zamandır siparişler alıyor ve çözüm ortaklığını sürdürüyor. Balcıoğlu, geri dönüştürülmüş elyaflardan ve atıklardan hazırladıkları koleksiyonlarının dünyaca ünlü markalar tarafından büyük ilgi gördüğünü söylüyor. Dünyaca ünlü bir moda markası ile geri dönüştürülmüş malzemelerden yaptıkları ürün gamı üzerine görüşmelerinin sürdüğünü aktaran Balcıoğlu, “Türkiye’de Oeko-Tex Made in Green sertifikasına sahip iki şirketten biriyiz. Geri dönüşüm koleksiyonumuz marka tarafından çok beğenildi ve kendileriyle yakın temastayız. Karbon ayak izini silen ciddi proseslere sahibiz. Döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı ilke edindik” dedi. Ayrıca yenilenebilir enerji konusunda da yatırımları olan grup, 2025’e kadar tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden sağlamayı hedefliyor.
BLC Group yaptığı son yatırımla işletmedeki atık suyunun %75’ini tekrar kullanabilecek şekilde arıtıyor. Bu sistem, aynı zamanda atık deşarjlarını elimine ederek doğaya sıvı atık atılmamasını da sağlıyor. BLC Group'un üretiminin her aşamasında ve sonrasında sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen, adeta rol model niteliğindeki sertifikaları ise şu şekilde; Global Organic Textile Standard(GOTS), Global Recycled Standard(GRS), Organic Content Standard(OCS), Recycled Content Standard(RCS), Higg Index, OekoTex STeP, OekoTex Made in Green, Zero Disposal of Hazardous Chemicals(ZDHC)