Bir Memleket Meselesi: SASA

Sabancı Holding’e ait SASA Polyester ’in Hintli Indorama Grubu’na satışı Rekabet Kurulu tarafından durduruldu. Şirketin yerli kalmasını isteyen 10 Türk tekstilci, holdingle görüşme başlattı.

  23 Aralık 2014 10:39 Salı
Bir Memleket Meselesi:  SASA

Yayın Grubumuzun satışıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği Türkiye’nin en köklü ve en büyük polyester üreticisi SASA’nın yabancı bir firmaya satılması büyük tepki çekmiş, yerli tekstil üreticileri rahatsızlıklarını dile getirerek konuyu Rekabet Kurumu’na götüreceklerini ifade etmişlerdi. Nitekim konuyla ilgili Rekabet Kurumu inceleme başlattı ve satış işlemi sonuçlanmadı. SASA’yı satın almak için harekete geçen yerli üreticilerin Sabancı Holding ile görüşmeleri sürüyor.

‘‘SASA’yı Memleket Meselesi Olarak Görüyoruz’’

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, bu konuda Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile bir toplantı yaptıklarını açıkladı. Gülle, “Türk tekstil üreticileri olarak Sasa’ya talip olduğumuzu açıkladık. 10 yerli firma birlikte teklif vereceğiz’ ‘dedi. Yaptıkları toplantıda Güler Sabancı’ya konuyu şahsi bir mesele olarak görmemek gerektiğini söylediklerini aktaran Gülle, “Ben tekstilci olarak hammaddemi 20 yıldır SASA’dan alıyorum. Türkiye’nin önemli stratejik tesislerine sahip çıkılması son derece önemli. Yeniden bir SASA yaratmak mümkün değil. Biz bunu memleket meselesi olarak görüyoruz” diye konuştu.

Süreç Nasıl İşledi?

Nisan ayında SASA’nın yüzde 51’lik hissesinin 62 milyon dolara Hintli Indorama Grubu’na satılacağı açıklanmıştı. Aynı dönemde İTHİB başkanlığına yeniden seçilen İsmail Gülle yaptığı konuşmada;  “Milli değerlerimize sahip çıkma adına uzun süre verdiğimiz uğraşlar sonucu ithalata vergiler koydurduk. Bunları yapmasaydık, çoğu yerli fabrikanın iflasını seyredecektik. Pahalı olmasına rağmen elyaflarımızı da SASA’dan almayı sürdürdük. Tüm tekstilciler olarak, az kazansak da heyecanla yolumuza devam etmeye çalıştık. Geldiğimiz noktada SASA’nın bir köfteci markasından bile daha az bir fiyata satışı, tüm morallerimizi alt üst etti. Bizler, Türkiye’de üretmek adına tarafız. Bu satışa da karşıyız. Konuyu Rekabet Kurumu’na götüreceğiz” demişti. Sonrasında Türk tekstilciler, stratejik öneme sahip bir üreticinin yabancı firmanın kontrolüne geçmesini istemedikleri gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na başvurmuştu.

Son Durum Ne?

Son gelişmelerle birlikte şirketin Hintli gruba satılmayacağı yönünde bilgi aldıklarını söyleyen İsmail Gülle, “SASA önemli bir hammadde değeri ve bu değer Türkiye’de kalmış oldu. Bu milli bir dava ve ilk etabını başardık, umarım ikinci etabı da olumlu olur” dedi. Satış işlemleri Rekabet Kurumu tarafından durdurulan SASA için 10 yerli firmanın Sabancı Holding’le görüşmeleri devam ediyor.

Haber merkezimizin ulaştığı bilgilere göre, gelinen aşamada daha önce Hintli firmaya 62 milyon dolara satış işlemini gerçekleştiren Sabancı Holding, Türk firmalarından daha yüksek bir fiyat talep ediyor. Buna gerekçe olarak ise SASA’nın borsadaki hisselerinin değerlenmesi gösteriliyor.

Şuan hala yüzde 51 kısmı Sabancı Holding’de olan şirketin yabancı bir şirkete satılması iç piyasada yabancı etkisini arttıracağı ve elyaf fiyatlarına artış olarak yansıyacağından korkuluyordu.

SASA’ya talip 10 firma arasında Gülle Tekstil’in yanı sıra Akdeniz Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç’a ait şirket de bulunuyor.

SASA Neden Bu Kadar Önemli?

Polyester sektöründeki üretimine 1966 yılında başlayan SASA; kurulduğundan bu yana, aralıksız yatırımlarla büyüme sürecine hiç ara vermedi. Polyester sektöründeki öncülüğünü sürdüren SASA; bu konumunu daha da güçlendirmek  amacıyla 2000 yılında dünya kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı ortaklık kurdu ve DupontSA adını aldı.

Sabancı Holding’in, 2004 yılında Dupont hisselerini satın almasıyla, DupontSA ismi, ADVANSA olarak değiştirildi. Grubun Türkiye organizasyonun adı da 2005 yılında ADVANSA SASA Polyester Sanayi A.Ş. oldu. 2011 yılında ise Sabancı Holding, ADVANSA BV.’ye ait tüm hisseleri satın aldı ve Eylül 2011'de ADVANSA SASA olan adını SASA olarak değiştirdi.

Bünyesindeki Nobel, ICI ve Dupont teknolojilerini barındıran SASA, 1500'ü aşkın nitelikli çalışanı, yüksek kapasiteli öncü üretim tesisleri ve 2002 yılında kurulan Araştırma Geliştirme Merkezi ile güçlü bir teknik altyapıya sahip. Enerjisini doğrudan bağlantılı bir tesisten alan SASA’nın, Türkiye üretim tesisleri Adana’da iki farklı bölgede bulunuyor. Bunlar 1.000.000 m² alan üzerinde kurulu olan Merkez İşletmesi ve 128.000 m² alan üzerinde kurulu olan Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Tekstil İşletmesi. 1977 yılında 60.000 ton/yıl kapasite ile kurulan DMT işletmesi, artan ihtiyacı karşılayabilmek için farklı zamanlarda yapılan yatırımlarla bugünkü kapasitesi olan 280.000 ton/yıl seviyesine ulaştı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.