Bezsan, Alternatif Pazar Alanlarına Odaklandı

Bezsan, ihracat gücünü artırmaya yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Firma, ihracatının yüzde 95’ini yönlendirdiği Avrupa’nın dışında alternatif pazarlar bulmak için kolları sıvadı.

  29 Mart 2013 19:07 Cuma
Bezsan, Alternatif Pazar Alanlarına Odaklandı

Textotex.com, Intertextile Pekin fuarındaki röportajlarına devam ediyor. Editörlerimiz Denizli’de faaliyet gösteren Bezsan Tekstil’in Yönetim Kurulu Üyesi Engin Akçay ile firmanın, fuar beklentileri ve üretim faaliyetlerine dönük özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Bezsan’ın sektörel çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Merkezi Denizli’de bulunan Bezsan, pamuk ve pamuk karışımları üzerine üretimini sürdürüyor. İstanbul’da da üretim sahası bulunan firmamız, dokuma sektöründe 20 yıla yaklaşan bir geçmişi ve tecrübesiyle üretimini sürdürüyor. Pantolon ve ceketlik kumaş koleksiyonları ile sektörde yerin alan Bezsan, aynı zamanda üretimini yüzde 95’lik kısmını ihraç ediyor. Bezsan’ın en çok öne çıkan pazarları arasında ise Avrupa başı çekiyor. Ürünlerimizin yüzde 60’a yakın kısmını Almanya’ya ihraç ediyoruz. Bunun dışında küresel alanda da çalışmaları sürdürüyoruz. Her dönem pazar araştırması yaparak alternatif pazarlar oluşturmaya çalışıyoruz. Son olarak etkinlik gücümüzü artırmak istediğimiz pazarı ise Çin diyebilirim.

Yeni pazarlar için küresel alanda yapılan fuarlara katılmayı sürdüreceğiz. Afrika ve Güney Amerika pazarlarını yakından takip ediyoruz.  Küresel fuarlar açısında bakıldığında ise Paris’teki premier Vision’da önemli iş bağlantıları sağlamak mümkün oluyor. Bunun dışında Türkiye’de yapılan Texbridge fuarına katılıyoruz. Ayrıca Texworld’de eskiden çok daha fazla olmasının yanında, önemli siparişler aldığımız fuarlar arasında yerini alıyor.

Firmanın üretimine bakıldığında, yıllık planlarınız nasıl şekilleniyor?

Sadece dokuma olarak değerlendirmek gerekirse, yıllık 3.5 milyon metre civarında üretim yapıyoruz. İplik ve boyahane anlamında çalışmalar gerçekleştirmiyoruz. Bu gibi ihtiyaçları dışarıdan sağlıyoruz. Koleksiyonumuz ise İstanbul’da kendi bünyemizde yaptığımız ar-ge çalışmaları sonucu oluşturuluyor. Bütün ticari işlemleri İstanbul’da yürütüyoruz. Denizli’deki birimimiz sadece üretime odaklı çalışıyor.

Intertextile Pekin Fuarı’ndaki ilgiyi nasıl buluyorsunuz? Fuardaki ziyaretçilerden memnun musunuz?

Çin pazarına yönelik çalışmalarımız daha yeni başladı. Shanghai fuarından sonra, Çin’deki ikinci katılımımızı bu fuara gerçekleştiriyoruz. 1 yada 2 sezon sonra daha net geri dönüşlerin olacağını düşünüyorum. İsmimiz insanlara tanıtarak, bu pazarda da başarılı olmak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Tüketim potansiyeli çok yüksek olan bu bölgede yer almak firmanın kazançları açısından da çok önemli bir başlığı oluşturuyor. Rakam vermek gerekirse Shanghai fuarından sonra 5.000 ile 10.000 metre sipariş aldık. Başlangıç için iyi bir rakama ulaştığımızı düşünüyorum. Ancak bu fuardan sonraki gelişmeler bizim için çok önemli çünkü 2. fuardan sonra beklentilerimiz daha net şekillenecek. 2. yılımızı tamamladığımızda 50.000 ile 60.000 metre civarında sipariş almayı bekliyoruz.

Koleksiyonlarınızı belirlerken, dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir?

Koleksiyon hazırlarken kendi ekibimizde yer alan arkadaşlarla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak sunum konusunda Avrupalı uzmanlardan da destek alıyoruz. Ürünün son aşamalarına gelindiğinde özellikle İtalyanlar ile ortak çalışmaya gitmeyi düşünüyoruz. Yıkama konusunda İtalya’da anlaşmak üzere olduğumuz bir firma var. Yıkama sürecini bu firma ile sonuçlandırmayı planlıyoruz.

Türkiye’de bu çalışma için birçok firma ile görüştük. Yıkamacılar, konfeksiyoncular Türkiye’deki hemen hemen tüm firmalarla görüştük diyebilirim. Konfeksiyoncu olmadığımız için bizi müşteri olarak görmüyorlar örnek vermem gerekirse 1000 adet ürün yıkama kapasiteli makinenin içine 3 veya 5 adet numune yıkama istiyoruz, tabiki bu istek onlar için çok külfetli oluyor. Bizim ürünlerimizde yıkamalı sergilendiği için, ortak nokta bulunamıyor.

Önümüzdeki dönemlerde kapasite artırımı olacak mı yeni yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

Orta vade için cevap vermem gerekirse kapasite artırımı düşünmüyoruz.  Son yıllarda genel anlamda makine yenilemesi yapıyoruz. Bunun yanında servis odaklı çalışmalar ve yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Yıkama konusunda bazı sıkıntılar yaşıyorduk, bu sorunları çözmek için küçük çaplı yatırımlarımız oluyor.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.