Türkiye’nin iplik sektöründe önde gelen firmalarından Bamen İplik, pamuk, bambu, modal ve tencelden yün, kaşmir başta olmak üzere Ikea, Marks &Spencer, LC Waikiki, H&M, C&A, Adidas, Petite Bataeu, Max Mara, Zegna Sport, Decathlon, Levi’s, gibi dünyanın önde gelen örme, dokuma ve kumaş üreticilerine, boyalı ve ham iplik sağlıyor. Toplam üretiminin yüzde 23’ünü ihraç eden Bamen, 35 bin metrekare kapalı olmak üzere, toplamda 46 bin metrekare iplikhane; 5 bin metrekare kapalı, 9 bin metrekare boyahane tesisleri ile hizmet veriyor.
Antibakteriyel, aloe veralı, anti-stress, leke tutmaz ve tutuşmazlık özellikleri de kazandırdığı iplikleri ile tekstil dünyasına hizmet veren Bamen’in Genel Müdürü Murat Başyazıcıoğlu Yayın Grubumuza değerlendirmelerde bulundu.
2014 Verimli Geçti
Başyazıcıoğlu, 2014’ün Bamen için çok verimli bir yıl olduğuna işaret ederek, önemli ürün portföylerini genişlettiklerini ifade etti. Dünyanın önde gelen örme, dokuma ve kumaş firmalarına boyalı ve ham iplik sağladıklarını belirten Başyazıcıoğlu, yenilikçi ve güncel çizgilerinden taviz vermediklerini söyledi. Başyazıcıoğlu, Ar-Ge alanında önemli yatırımlar yaptıklarının altını çizerek “Ciddi aşamalar kaydettik. Müşterilerimizi, çalışanlarımızı ve toplumu mutlu edebilecek sonuçlar ortaya çıkartarak kalite yolculuğunda ‘öncü ve yol gösterici’ rolünü üstlendik” dedi.
Üretimlerini ihracat üzerine odaklayarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Başyazıcıoğlu, 2015 yılında üretim kapasitelerini yüzde 25 arttıracak yatırımlar planladıklarını söyleyerek, 2018 yılına kadar dünyanın en büyük kumaş üreticilerinin ve markalarının en iyi iplik tedarikçisi arasında yer almayı hedeflediklerini vurguladı.
“Kalite ve Markamızı Kanıtladık”
Bamen’in üretim hacminden de bahseden Başyazıcıoğlu, 2013 yılında 9.6 milyon kg ham iplik, 3.6 milyon kg civarında boyalı iplik ürettiklerini söyledi. Dünyada şu anda klasik iplikçiliğin çok yaygın olduğunu, teknolojik yatırımlar ve uzman kadroları ile farklı ürünler ürettiklerini ifade eden Başyazıcıoğlu, tekstil ihracatında 11. sırada yer alarak yurt dışında kalite ve markalarını kanıtladıklarını söyledi. Ayrıca tekstil sektöründe markalaşmanın önemine değinerek, Turquality gibi devlet desteklerinin de sektörün gelişimini arttırdığını ifade eden Başyazıcıoğlu, artık firmaların katma değerli ürünlere yöneldiğini belirtti.
“2015’te Müşterilerimizi Katma Değerli Ürünler ile Buluşturacağız”
Başyazıcıoğlu, uzun yıllardır Ar-Ge ve Ür-Ge’ye itina göstererek teknolojik yatırımlar yaptıklarını, özel ürün üretebilen makine parkurlarına ilave aparat ve ek otomasyon sistemleri ile yeni yatırımlar yaparak farklı ürün gamlarını çeşitlendirdiklerini söyledi. 2015 yılında müşterilerini katma değerli yeni ürünler ile buluşturacaklarını ifade eden Başyazıcıoğlu, yeni ve katma değerli ürünler üretebilmek için hem yurt içi hem yurt dışı fuarlara katıldıklarını ve stratejik ortalıklar yaptıklarını belirtti. Ayrıca üniversiteler ile iş birlikleri sağlayarak çeşitli projeleri ortak yürüttüklerini söyleyen Başyazıcıoğlu, Ar-Ge departmanları ve tedarikçilerle farklı alanlarda görüşerek ürün çeşitliliği, kalite arttırma ve müşteri memnuniyetini üst safhada tutmaya çalıştıklarını ifade etti. Başyazıcıoğlu “Çalışmalarımızı müşterilerimizin beklentilerini karşılayacak kafi boyutta değil, beklentilerinin üzerinde bir performans felsefesi ile hareket ediyoruz” dedi.
Başyazıcıoğlu, boyahane işletmelerinin 2014 yılı son çeyreğinde Adidas ile akreditasyon sürecini başarı ile tamamlandığını söyledi. Trend konusunda 2015 yılına damga vuracak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Başyazıcıoğlu, “Ham iplik ve boyalı iplik işletmelerinde yaptığımız San- Tez, Teydep, TUBİTAK ve Kaizen projeleri ile sektör devlerinin tercih ettiği kuruluş hedeflerine, güçlü ekibimiz ve vizyoner kimliğimiz doğrultusunda hızla ilerlemekteyiz, bir çok hususta da sektöre yön vermekteyiz” dedi. Başyazıcıoğlu, boyalı iplikte 2014 yılı ihracatlarının geçen seneye oranla yüzde 50’yi aştığını, artan ihracat taleplerini karşılamak amacıyla kapasitelerini yüzde 25 arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
“Amerikan Pamuğunun Alternatifini Bulmakta Zorlanacağız”
Dolar kurundaki hızlı değişimler ve pamuğa uygulanması düşünülen kota üretimi ile de ilgili görüşlerini söyleyen Başyazıcıoğlu, Pamuğa uygulan kotanın şu anda yürürlüğe girmediğini aksi durumda ihracatın derinden etkileneceğini ifade etti. Fakat dahilde işleme belgesi ile işlemler takip edilirse ihracatı çok fazla etkilemeyeceğini de belirten Başyazıcıoğlu, iç piyasada ise yerli pamuğu yukarı çekeceğini söyledi. Başyazıcıoğlu, “Amerikan pamuğunun alternatifini bulmakta zorlanacağız. İthalatın en büyük talebi pamuğun yabancı maddeden arınmış olmasıdır. Amerika pamuğunun özelliği de yabancı maddeden arınmış olması” dedi.