Türk tekstil makineleri sektörünün lider üreticilerinden Dilmenler Makine, 1982 yılından bu yana boya ve terbiye makineleri ile sektöre yön vermeye devam ediyor. Rekabeti her zaman yurtdışındaki küresel markalarla yapma stratejisine sahip olan Dilmenler Makine, AR-GE çalışmaları için kurduğu Megam Boyahanesi’nde Avrupa standardında çalışmalar yapıyor. Firma, üretimini gerçekleştirdiği makinelerle donattığı AR-GE Boyahanesi ile hem müşteri hem de mümessil ve teknisyen eğitimini gerçekleştiriyor. Dilmenlerin en önemli projelerinden birisi olan Megam Boyahanesi hakkında Textotex'e konuşan, Tesis Müdürü Yüksel Topgül, yatırımın detayları hakkında önemli bilgiler verdi.
Megam Boyahanesi’nin temellerinin 1996 yılında atıldığına işaret eden Topgül, uzun yıllar boyunca olumsuz geri bildirimler olur düşüncesiyle, yatırımın ertelendiğini söyledi. Boyahanenin asıl amacının, Dilmenler Makine imalatını destekleyen araştırma geliştirme çalışmalarının yapılması olduğunun altını çizen Topgül; “35 yıllık birikimimizi ve teknolojik deneyimleri burada harmanlayarak, üretim yapmak istedik. Firmamızın çalışmalarına destek olacak yeni fikirlerin burada gözden geçirilmesi, bizim ve müşterimizin doğru adımlar atmasını sağlayacaktır ” dedi.
Canlı Makine Sunumları ve Eğitimler Sürüyor
Topgül; Dilmenler menşeli makinelerle kurulan boyahanenin öncelikle yabancı müşterilerin, mümessillerin ve teknisyenlerin eğitimi için kurulduğunu, müşterileri konumundaki tekstilcilere, boyahanecilere rakip olmayı bu çerçevede düşünmediklerini açıkladı. Topgül, bir makine üreticisi olarak neden boyahane kurmaya ihtiyaç duyduklarını ise şöyle açıkladı; “Bizim gibi boya ve terbiye teknolojilerini eşit ağırlıkta ve tam verimlilikle üreten özel sermayeli başka bir firma yok. Ürettiğimiz makineler sektörde farklı firmalarda bulunuyor. Özellikle müşterilerimize bu makinaları çalışırken göstermek için fabrika fabrika gezmek gerekiyor. Personel eğitimimiz için de yine böyle bir sorun yaşanıyordu. Kurulumunu tamamladığımız boyahanemizde bütün makinalarımızı tam verimlilikle çalışırken gösterebiliyoruz. Müşteriye sattığımız makinaların performansı, kalitesi ve diğer kriterler bu boyahanede gözlemlenebiliyor. Tamamı Dilmenler makinalarıyla kurulu boyahanemizde kumaşın hikayesini baştan sona kontrol etme şansı sağlıyoruz. Burası aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak tanımlanabilir. Burada hem müşterilerimiz hem de teknisyenlerimiz, personelimiz eğitim görüyor.”
Boyahanenin kendileri için yeni ürün geliştirme sürecinde katkı sağlayacağını vurgulayan Topgül, ürettikleri makinaları bu boyahanede gözlemleyerek ürün geliştirme, yaşanan sorunları giderme ve verimliliği arttırmak için yapılması gerekenleri burada test ettiklerini açıkladı. Topgül; “Boyahane ile bizler ve müşterilerimiz daha esnek yapıya kavuştuk. Sektör genelde 1:8 flötte ile boyama yaparken, biz burada makinalarımızla 1:4 flötte ile boyamayı ispat ediyoruz. Burada sürekli bir üretim gerçekleşiyor, yaşayan bir boyahaneden bahsetmek mümkün” ifadesini kullandı.
Teknoloji Üretenle, Satın Alanın Yakınlığı Önemli
AR-GE çalışmaları sonucunda üretimde ve kalitede artış yakaladıklarını savunan Topgül, üretim kapasitesinin 4-5 ton/günden 17-18 ton/güne çıktığını belirtti. Topgül; “Megam tesisi sayesinde ürünlerimiz artık sektörün taleplerine en üst düzeyde yanıtlar veriyor. Çevre dostu, ekonomik ve ileri teknoloji ürünler, firmaların da avantajlı olmasını sağlıyor. Ayrıca donanımlı makinelerin yanında üretim sürecinde müşteri ile yakın olmamız, herhangi bir sorunda direkt cevap vermemiz, her iki taraf açısından da avantajlı oluyor” ifadesini kullandı
İşletmenin yatırım segmentleri hakkında da açıklamalar yapan Topgül, halat olarak kumaş boyayan 20 ton/gün örgü kumaş boyahanesi konseptinde hizmet verdiklerini kaydetti. Topgül konuşmasını şöyle sürdürdü; “Günlük 20 ton örgü kumaş boyahanesinin dışında 10 ton baskılı örgü kumaş üretimi, açık en pişme kasar, 12 renkli iki adet rotasyon baskı ve kurutmaları, buharlama, kontinü açık en yıkama yatırımlarımızı yaptık. Ayrıca, baskılı ve düz boyalı kumaş üretimi henüz günlük 20 ton seviyelerinde gerçekleşiyor. Üretimini yaptığımız CPB Boyama makinesini de önümüzdeki günlerde devreye alacağız.”
Türk Pazarındaki Satışlarımız Devam Ediyor
Üretilen teknolojilerin yarısının iç piyasaya yönelik olduğunu dile getiren Topgül; “Ortalama yüzde 50 ile çalıştığımız Türkiye pazarı bizim en önemli satış noktalarımız arasında yer alıyor. Bunun dışında Bangladeş, Hindistan, Beyaz Rusya, Rusya, Özbekistan, Türkmenistan gibi ülkelerde de aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Örgü ve dokuma kumaş boyahanelerinin yaş ve kuru daire makine ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca iplik boyama ve iplik kurutma ile elyaf boyama tesis yatırımı yapan müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Dokuma Kumaş Boyahanelerinin ana ihtiyaç kalemleri olan makinelerimizi Aerodinamik DMS03 HT Senkron Boyama Makineleri ile DMS22 Ramöz Makineleri olarak sayabiliriz” şeklinde konuştu.
Megam Boyahanesinin üretim süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Topgül, tek tek makinelerin üretim süreçlerini anlattı. Sözlerine DMS11 HT Jumbo makinesinin üretim sürecini tanımlayarak başlayan Topgül, bu teknolojiden aylık 22 adet ürettiklerinin altını çizdi. DMS11 HT Jumbo makinesinin özelliklerine değinen Topgül şöyle devam etti; “Her türlü doğal ve sentetik, elyaf ve karışımlarından üretilmiş örgü (açık en ve tüp), dokuma kumaşların ön işlem, boyama ve boya sonrası proseslerini kontrol altına alıyoruz. Aynı zamanda hızlı, ekonomik ve yüksek ürün kalitesi ile hizmet sunuyoruz. DMS 11 HT JUMBO, 70 gr/m ile 2300 gr/m arasındaki çeşitli ağırlıklardaki kumaşları farklı düze seçimleri ile boyamak için pratik çözümler sunuyor. Hem düşük hem de yüksek sıcaklıklar için 25 Kg`dan başlayıp 2000 Kg`a kadar değişik kapasitelerde imal edebilen makine gövdesinde paslanmaya karşı yüksek direnci olan AISI 316L kalite paslanmaz çelik bulunuyor. Biz ayrıca makinelerin su kullanım oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ürünün kendi üzerinde tuttuğu sıvıya ek olarak 1/0,8 flöttelik bir ilave sıvı seviyesi ile sürülebilen, başarılı sonuçlara sahip proseslerin geliştirilmesinde büyük fayda sağlayan boyahanemizde bu makinelerin deneme çalışmalarını yapmak bize ayrı bir sinerji katıyor.”
AR-GE Çalışmalarında Gelişim İçin Makine İyi Tanınmalı
Yapılan araştırma geliştirme çalışmalarında makinenin geliştirilmesi için, doğru tanınması gerektiğine değinen Topgül, yeni çalışma ortamımızda bu tarz yenilikleri tasarlama güçlerinin olduğunu hatırlattı. Makinenin üretim gücünün bilinmesinin ardından, çalışmaların başlaması gerektiğine işaret eden Topgül; “Bu süreçten sonra mutlaka yapılacak olan geliştirme işlemi iyi planlanmış olmalı. Aksi halde yaptığınız yeniliklerin faydalı olmasını sağlayamazsınız” dedi.
Kendilerinin de Megam Boyahanesi hizmete girene kadar bu tarz çalışmalar gerçekleştirmediklerini dile getiren Topgül şöyle devam etti; “Makinelerimizi sunduğumuz pazarlardan gelen geri dönüşler bizlerin de gelişimine faydalı oluyor. Müşteri talepleri sonucunda başarılı çalışmalar ortaya koyabiliyoruz. Herkesin beklentileri farklı oluyor. Bizlerde bu yönde yeni teknikler geliştiriyoruz. Dilmenler Makine olarak tasarruflu makinelerin yanında, sattığımız ürünlerin faydalı olması bizim en büyük beklentimiz. Ürünlerimizin anlık çalışma düzenlerini bile yakından takip ediyoruz. Yani kısacası sadece birincil görünen özellikler değil, arka planda tutulan gelişimlerle alakalı da ciddi çalışmalar yürütüyoruz.”
Okunma : 6411