Tekstilin merkezi Merter’de açtığı yeni şubesi ile 2003 yılından beri tekstil sektörüne hizmet veren Akmaz Barkod, endüstriyel donanım ve sarf ürünleri, özel yazılım çözümleri, sektörel yazılım uygulamaları gibi ürün ve hizmetleri, analizi, kurulumu, servisi ve eğitimi alanlarında hizmet veriyor. Yazılımın ve barkod teknolojilerinin tekstil sektöründe vazgeçilmez hale gelmesi ve koşulsuz müşteri memnuniyeti ile hareket eden Akmaz Barkod, donanım ürünlerinde; Zebra, Argox, Datamax, Intermec, Honeywell, Mobile Compia, Zebex ürünlerinin yetkili satıcısı ve ana bayiliği ile beraber CAB Printer’ın Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Daima yüksek kalite standartlarını hedefleyen Akmaz Barkod’un Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Bozkurt, Genel Müdürü Şahin Doğan ve Ar-Ge Müdürü Kaan Şahinkaya Yayın Grubumuzun sorularını yanıtladı.
2015’in ilk aylarında Türkiye’de tekstilin merkezi konumunda olan Merter’de bir şube açtıklarını söyleyen Akmaz Barkod’un Genel Müdürü Şahin Doğan, şirket olarak amaçlarının hizmet verdikleri sektörlerde yepyeni portföyler yaratmak ve teknolojik yenilikler ile yenilikçi bir hizmet anlayışını yarınlara taşımak olduğunu belirterek, açtıkları yeni şube ile perakende ve toptan satış gerçekleştireceklerini belirtti. Uzun zamandan beri Merter’de yer arayışlarının olduğunu söyleyen Doğan, “Burada olmamız bizim için stratejik bir önemi vardı, açtığımız şube sayesinde daha ulaşılabilir olacağız” dedi. Müşteri portföyünün yüzde 50’sinin Merter’de bulunduğunu ifade eden Doğan, Yenibosna’da bulunan merkezlerinden toplu siparişlerin gerçekleştireceği bilgisini de sözlerine ekledi.
“Sektörün Teknolojik İhtiyaçları Çoğaldı”
Son dönemde tekstil markalarının teknolojiye büyük önem verdiğini ifade eden Ar-Ge Müdürü Kaan Şahinkaya, tekstil sektöründe artan teknolojik talebin karşılanması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Özellikle tekstil sektöründe toptan, perakende ve e-ticaret uygulamalarına yönelik yapılan yazılım ve uygulama geliştirmeleriyle firmalara üst seviyede şirket yönetim sistemi kurulumu hedeflediklerini belirten Şahinkaya, yazılım uygulamalarının önemli olduğunu ancak birden fazla kullanılan yazılımların kurgusu iyi yapılmazsa düzensiz raporlama ve veri akışı sağlayacağını ifade ederek, bu durumun olumsuz sonuçlar yaratacağını söyledi. Bu tarz sıkıntıların yaşanmaması için sürekli çalışma içinde olduklarını belirten Şahinkaya, sektöre; üretim, satın alma, müşteri ilişkileri yönetimi, ürün yönetimi, şube yönetimi, finansal muhasebe ve bütçe planlamaya kadar tek bir yazılım üzerinden bütün birimleri entegre yönetimini sağladıklarını söyledi.
Tekstil sektörüne yönelik yazılımlar haricinde Akmaz Barkod’un ürün portföyünde bulunan etiketlik kumaş grubunda yer alan japon akmaz ve saten etiket gruplarının da barkod makineleri ile birlikte sektöre sundukları sarf malzemeleri bulunduğunu belirten Şahinkaya, etiket malzemelerin üzerine baskı yapılan ribon grubunun cirolarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirtti. Bunların dışında yapışkan etiket grubunda Kuşe, termal, fastyre, PP, soğuğa ve sıcağa dayanıklı etiketler olduğunu söyleyen Şahinkaya, “Dünyanın önde gelen barkod yazıcı üreticisi CAB’ın Türkiye distribütörlüğünü yürütüyoruz. Bunun dışında ana bayiliğini yürüttüğümüz birkaç firma daha var. Yıkama talimatlarında King’in ürünlerini ve ribon grubunda kendi markamız STI ile Ricoh’un ürünlerini satıyoruz” dedi. Kendi markaları olan STI’nin piyasada oldukça tutulan ve aranılan bir ürün olduğunu ifade eden Şahinkaya, “Sektörde edindiğimiz tecrübeyi STI’nin üretiminde kullanıyoruz” dedi.
Türkiye distribütörlüğünü yürüttükleri CAB’ın çift taraflı ve çift renkli etiket basabilen ürünleri ile öne çıktığını belirten Şahinkaya, CAB’ın başlangıç seviyesi ürünlerinin hepsinin dokunmatik ekranlı ve Türkçe arayüzlü olduğunu belirtti. Yeni versiyonlarla beraber renkli ekranlara geçeceklerini de sözlerine ekleyen Şahinkaya, “Yeni sistemlerde makineler, bilgisayara bağlanmadan sadece Mouse takılarak etiket basabiliyor. Ayrıca direk yazıcıdan baskı yapabilen bu yeni ürünlerin, pil ömürleri 12 saat” dedi.
“Sektörün İhtiyaçlarına Kulak Veriyoruz”
Gelişen tekstil sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını belirten Şahinkaya, son teknolojik gelişmeleri ve sektörün eğilimlerini tespit ederek, satış ve ürün planlamalarını buna göre oluşturduklarını belirtti. Buna örnek olarak, tekstil sektörünün son dönemde kanserojen olmayan ürünlere yöneldiğini ifade eden Şahinkaya, sektörün bu alandaki ihtiyacını gidermek için, bu yönde çalışmalara başladıklarını belirterek, “2014’ün son çeyreğinden itibaren gerçekleştirdiğimiz ithalatta bu kriterlere dikkat ederek, ürün gamımızda formaldehit içermeyen ve pH seviyeleri normal olan ürünlere yer vermeye başladık. Oeko-Tex ve Reach sertifikalı ürünlere yöneldik “dedi.
Ayrıca, mağaza sistemlerinde büyük markaların RFID etiketler kullanmaya başladığını ifade eden Şahinkaya, “Decathlon gibi büyük mağazalar japon akmaz ve saten etiketlerin içine çipli güvenlik etiketlerini yerleştirdi. Bu sayede hem stok takibi yapabiliyor, hem de ürüne zarar veren mıknatıslı güvenlik uygulamalarının yerine kullanıyorlar. Bu sistem maliyet açısından firmalara yüksek geldiği için henüz gelişmedi. Fakat yakın zamanda birçok firma bu etiketleri kullanmaya başlayacak” dedi.
“Kaliteli Hizmet Veriyoruz”
Kaliteli hizmet verme anlayışının Türkiye’de henüz gelişmediğini söyleyen Akmaz Barkod’un Yönetim Kurulu Üyesi ve Mesiad Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Bozkurt, koşulsuz müşteri memnuniyetinin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu doğrultuda bizi farklılaştıran ana etmen, satış öncesi ve sonrasında verdiğimiz hizmet. Firma olarak kaliteli bir servis anlayışı benimsedik. Çalıştığımız tüm firmalara ücretsiz destek sağlıyoruz. Mutlaka ayda bir kere deneyimli elemanlardan oluşan ekibimiz firmayı ziyaret ediyor. Bu sayede firmanın isteklerine ve sorunlarına hızlı çözüm üretebiliyoruz” dedi.
Durgun ve sıkıntılı geçen 2014’ün ardından 2015’in kendileri açısından çok verimli başladığını ifade eden Bozkurt, “2015’e önemli yatırımlar ile girdik, Merter’de açtığımız şube bunun ilk ayağı olacak. İlerleyen zamanda başka atılımlarda yapacağız. Bu noktada ekonomik göstergelerin daha iyiye gitmesini ve bölgemizde yaşanan siyasi sıkıntıların bir an önce bitmesini bekliyoruz” dedi. Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Bozkurt, “İran, Mısır, Libya, Özbekistan ve Ukrayna’ya önemli satışlar gerçekleştiriyorduk. Şu anda bu bölgelerin hepsinde önemli sıkıntılar söz konusu” dedi. Haziran ayında gerçekleşecek seçimlerin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Bozkurt, önümüzdeki dönemin herkes açısından önemli kazanımlara sahne olmasını beklediğini söyledi.