“30 veya 40 Numara İplik İle Rekabet Olmaz”

Kipaş Holding İplik İşletmeleri Grup Müdürü Ahmet Duygal, TextoWear röportajında; “Firmalar, standart 30 veya 40 numara penye ipliğiyle rekabet edemez.” dedi

  09 Mart 2016 09:17 Çarşamba
“30 veya 40 Numara İplik İle Rekabet Olmaz”
Türkiye’nin önemli iplik üreticilerinin başında gelen Kipaş Holding’in İplik İşletmeleri Grup Müdürü Duygal, iplik sektöründeki rekabet ortamının firmaların daha özellikli iplikler üretmeleriyle oluşacağını belirtti. Duygal, konu hakkındaki açıklamasında şu sözlere yer verdi: Dünyada bölgesel bazı güçler mevcut. Bugün Çin, Hindistan… Son dönemlerde Pakistan, Türki Cumhuriyetler, ciddi iplik yatırımları yapan ve önemli kapasiteleri olan ülkeler. Fiyat anlamında onlarla rekabet etme şansımız yok. Çünkü onların kendilerine has devlet desteğinden tutun da hammadde tedariğine kadar birtakım avantajları var. Bu sebeple, farklı ürünlere yöneliyoruz. Yani firmamız, Hindistan’ın ana kalemi sayılan 30 veya 40 numara iplik konusunda bir rekabete girmiyor. Fakat Hindistan’ın yapamadığı özellikli daha çeşitli iplikleri yaparak, dezavantajı avantaja çeviriyor.

“Bu Seneyi, Üretim Yılı Olarak İlan Ettik”
Türkiye’de iplikçilik konusunda Kipaş’ın iyi bir konumda olduğunu belirten Ahmet Duygal, bu seneyi üretim yılı olarak ilan ettiklerini belirtti. Yeni yatırımlar yapacaklarına ve üretim kapasitelerinin artacağına işaret eden Duygal, “Kahramanmaraş’ta yeni bir iplik tesisi daha kuruyoruz. Beş adet ring tesisimiz, iki adet open-end tesisimiz ve bir adet de katlama büküm tesisimiz mevcut. İğ sayısı olarak baktığımızda ise 215.000 iğimiz var. Yaklaşık 45 makine bükümüz ve 12 bin civarında da rotorumuz vardı. Bu yıl yatırım sürecine de devam ediyoruz. Makine alımları da bitti. Yılsonuna kadar montajlamayı da tamamlamayı düşünüyoruz. 90.000 ilave iğ ve 9.500 rotor ilave open-end kapasitesini büyütüyoruz. Günlük üretimimiz 220 tonlardayken 320-330 tonlara çıkacak. Dolayısıyla üretim kapasitemiz de artacak. Bu durumu, farklı iplik üretimine girdiğimiz ve her sektöre iplik üretimi gerçekleştirmemizin, iyi kalite yapmamızın sonucu olarak görebiliriz. İçinde bulunduğumuz kriz ortamında bile yatırımlarımızı gerçekleştirmekten çekinmedik. Herkes krizden bahsederken biz emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Biz Sadece Tekstil İçin Üretim Yapmıyoruz”
Türkiye ölçeğine bakıldığında, neredeyse bütün iplik fabrikalarının giysi ve ev tekstili için üretim gerçekleştirdiğini belirten Kipaş İplik İşletmeleri Grup Müdürü Duygal, bu ürünlerin yanında endüstriyel alanda da üretim gerçekleştirdiklerini söyledi. Ürün gamını geniş bir yelpazede tanıtan Duygal, Kipaş’ın otomobil lastiklerinde kullanılan kord bezinden, yüksek mukavemetli dikiş nakış ipliklerine kadar birçok alanda üretim yaptığını anlattı: Altınbaşak, Örenbayan gibi firmaların ham iplik tedarikçisi konumundayız. Yine örneklere ek olarak söyleyebileceğimiz, gıda sektöründe kullanılan poşet çayların iplikleri var. Aslına bakarsanız basit bir ipliktir ama sonuç olarak bir tekstil ürünü. Tıbbi tekstili de bunun içine eklemek gerek. Özellikle son birkaç yıldır da yanmaz, antibalistik, kurşun geçirmez, yüksek mukavemetli, kevlar, nomex gibi özel liflerden üretim sağlıyoruz. İletken tekstillerde ve petrol-kimya tesislerinde kullanılan, insan vücudundaki statik elektriği elimine eden lifler var. Bu özel liflerle de iplik yapıyoruz.

“Teknik Tekstil, Bakir Bir Alan”
Türkiye’de çok az sayıdaki firmanın teknik tekstil konusunda çalışmalar yaptığını dile getiren Ahmet Duygal, firmaların bu alanda kendini yenilemesi gerektiğini vurguladı. Dünyada pamuğun fiyatının belirli bir standardı olduğunu ifade eden Duygal, teknik tekstil ya da özel karışımlı üretimde ise sınırın olmadığını belirtti. Kipaş Holding’in İplik İşletmeleri Grup Müdürü, “Firmaların teknik tekstil alanındaki üretimlerinde katma değerli kazançlar söz konusu. Sektörün bu konuda yol alabilmesi için araştırmalar, endüstriyel ve teknik tekstil fuarlarındaki etkinliklerinin artması lazım. ‘Bu pastadan nasıl bir pay alıp, kendimize entegre edebiliriz?’ bunun cevapları yenilenme anlamında önem taşıyor. Alt yapımız ve insan gücümüz mevcut. Tek problemimiz organize olmak. Eğer bunu başarırsak, tekstilcilerin mutlu olacağı günler yakın. Türkiye’de bilinmeyen birçok endüstriyel tekstil alanı var. Teknik tekstil alanlarının keşfedilip, organizasyon sürecinin sonrasında üretime geçilmesi yeni kazanç ve pazar ortamının oluşmasını sağlayacak.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Yakın Planda Kipaş
Türkiye’nin en önemli şirketlerinden Kipaş Holding, 35 yıllık deneyimi ile üretimde kaliteyi, verimliliği; ileri teknolojiye ve Ar-Ge projelerine verdiği önemle her zaman bir adım önde duruyor. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasına ilk kez 1991 yılında giren Kipaş Holding şirketleri, holdingleşmeden sonra da bu geleneğini sürdürmeye devam ediyor. 1984 yılında kurulan Grup, günümüzde fabrika sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük grupları arasında yer alırken; ipliğin yanı sıra birçok tekstil kolunda da üretim gerçekleştiriyor.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.