Bilgi işlem otomasyon sektöründe dünya çapında tanınan 1C İşletme yazılımının Türkiye’deki resmi temsilcisi olan 1TÇ şirketi, birçok sektöre dönük çözümler sunuyor. 1998 yılında ticari işletmeler için yazılım uygulamaları, ticari ve muhasebe bilgi işlem otomasyonu hazırlayan uzmanlar tarafından kurulan 1TÇ şirketi ürettiği 1TÇ:Ticaret Yönetimi + Genel Muhasebe, 1TÇ:Ticari Kobi Yönetimi, 1TÇ: Stok ve Satış yönetimi, 1TÇ: Genel Muhasebe, 1TÇ: Ticari Kobi Yönetimi (Base), 1TÇ: fatura (Base) yazılımlarını sektöre sunuyor.
Hazırgiyim, tekstil ve perakende sektörlerinin yoğun ilgi gösterdiği yazılımların sahibi olan 1TÇ, açık kaynak kodlu (open source) yazılımlarla avantaj sunuyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar firmalara istekleri ve farklı taleplerine yönelik olarak yazılımı düzenleme şansı veriyor. 1TÇ’nin ticari uygulamaları; kasa, banka, çek-senet, cari hesap, depo ve stok yönetimi, konsinye, barkod sistemi, alış-satış-sipariş-irsaliye ve fatura, masraf yönetimi, vergi, demirbaş, personel, basit üretim, dış ticaret, yönetim bilanço ve kar/zarar raporları, görev anımsatıcı gibi birçok özellikle yeni nesil otomasyon çözümleri sunuyor. Firmanın çalışmaları ve sektöre dönük çözümleriyle ilgili olarak 1TÇ Bayii Yetkilisi Ali Rıza Uzunmehmetoğlu TextoWear’a açıklamalarda bulundu.
Küresel pazarda firmanın çok önemli bir pazar payına sahip olduğunu dile getiren Uzunmehmetoğlu, 1C: İşletme sisteminin bulunduğu 20’den fazla ülkede ticari yazılım alanında lider olduklarını açıkladı. Türkiye pazarında da 1TÇ şirketi olarak sektör lideri olmayı hedeflediklerini belirten Uzunmehmetoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Sunmuş olduğumuz teknoloji sektörden edinilen deneyimleri ve bilişimde gerçekleşen yenilikleri hızla sistemine dahil ediyor. Uygulamalarımızın kullanıldığı 1 milyondan fazla işletmede ve 10 bine yakın bayi tecrübesinin verdiği deneyimle sistemlerimiz en iyi şekilde yapılandırılıyor. Türkiye genelinde çalışma ortaklarımızın yaygınlaşması ve ürünlerimizin tanıtım ve sunumunu yapabilir düzeye gelmeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yazılım alanında faaliyet gösteren firmalara, yeni ve daha fazla kazanç elde edebilecekleri bir yapı sunuyoruz”.
Farklı sektörlerin farklı gereksinimleri olduğunu söyleyen Uzunmehmetoğlu, bu ayrıntıya dikkat ederek çözümler geliştirdiklerini belirtti. Uzunmehmetoğlu; “Öncelikle, işletmelerin temel işlevlerine yönelik standart uygulamalar üretiyoruz. Bunlar arasında 1TÇ; Ticari Kobi Yönetim, 1TÇ: Genel Muhasebe sayılabilir. Sektörel çözümler konusunda uzmanlaşmış bayilerimiz, standart uygulamalarımız üzerinde müşteri ihtiyaçlarına göre geliştirmeler yaparak firmaların değişime hızla adapte olmasını sağlıyorlar” dedi.
Açık Kaynak Kod ile Firmalara Çözüm Sunuyor
Alirıza Uzunmehmetoğlu, aynı sektörde yer alsalar bile benzer profile sahip firmaların çalışma ve özel farklılıklardan kaynaklanan nedenlerle paket çözümlerden istedikleri yanıtı tam olarak alamadığını vurguladı. “Bu durumda, doğru bir takip ve iş akışı analizi için kullanılan ana uygulamaların yanı sıra, birden fazla farklı program kullanılarak ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılıyor” diyen Uzunmehmetoğlu, 1TÇ olarak ürettikleri çözümlerin açık kaynak kodlu olarak dağıtıldığının altını çizdi. Uzunmehmetoğlu; “Bayilerimiz müşterilerinin ihtiyaçlarını belirleyerek, kullandıkları uygulama üzerinde taleplerini gerçekleştirebiliyorlar. Bu hem tüm bilgileri tek elde toplama hem de rapor ve veri trafiğinin kontrolü sağlıyor. Çok özellikli rapor oluşturabilme imkanı sayesinde şirketin işleyişine daha yakın bir gerçeklikle durum analizi imkanı sunuyor” diye konuştu.
Hazır ticari yazılım kullanıcılarının bu uygulamanın içeriğiyle sınırlandırıldıklarını dile getiren Uzunmehmetoğlu, özel istekler için ya entegre çözümlerin arandığını ya da firmaya özel uygulama yazdırılması gerektiğini kaydetti. Bu sürecin işletmeler için oldukça maliyetli olabileceğine dikkati çeken Uzunmehmetoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Diğer yandan bizim sistemimiz açık kaynak kodu olduğu için, her işletme kendi işleyişine uygun olarak uygulamada fonksiyonlar talep edebiliyor. Bu talepler kullandıkları uygulama üzerinde gerçekleştirildiği için de uygulamasını değiştirmeden isteklerine sahip olabiliyor. Maliyet açısından hem yeni bir uygulama satın almaktan hem de özel uygulama yazdırmaktan çok daha uygun fiyata ve daha kısa sürede isteklerini gerçekleştirebiliyorlar”.
Uygulama çözümlerini inceleyen ya da hali hazırda bunları kullanan firmaları referans alarak yeni müşterilerin kendilerine ulaştığını açıklayan Uzunmehmetoğlu, firmaya dönük çözümün belirlenmesi için ilk olarak firmanın çalışma mantığının ele alındığını söyledi. Firmanın çalışma şekli, sıkıntı yaşanan durumların belirlenmesi, özel taleplerin saptanması gibi konuların ön görüşmede masaya yatırıldığını kaydeden Uzunmehmetoğlu, firmanın işleyişinin nasıl olması gerektiğine dair çözüm önerilerinin firma yetkililerine aktarıldığını ifade etti. Uzunmehmetoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Tabi ki bu süreç sürekli ucu açık bir şekilde ilerliyor. Zaman geçtikçe firmada gelişmeler ve değişimler olabilir. Açık kaynak kodlu bir uygulama kullanmanın avantajı kullandıkları yapıyı değiştirmeden sadece ihtiyaç duydukları özellikleri ihtiyaç duyulduğu zamanda talep ederek kesintisiz bir çalışma yürütme imkanına sahip oluyorlar. Firma ölçeğindeki büyüme ve gelişmeye ayak uydurabilen, işletme ihtiyaçlarına göre genişleyebilecek bir otomasyon yapısı sunuluyor”.
Birçok Tekstil İşletmesi Bizi Tercih Ediyor
Alirıza Uzunmehmetoğlu, 1TÇ şirketinin ürettiği yazılımlarının hem küresel pazarda hem de Türkiye’deki birçok tekstil ve hazırgiyim işletmesinde kullanıldığını hatırlattı. Uzunmehmetoğlu, sistemin esnekliği sayesinde; üretim süreci, toptan-perakende satış, ithalat-ihracat ve mağazacılık alanlarının tümünü ya da bir kısmını tek firma çatısı altında yürüten işletmeler olduğunu söyleyerek, birbirine bağlı bu yapının koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini ifade etti. Uzunmehmetoğlu; “Sistemimiz tüm bu süreçleri tek bir yapıda toplama kabiliyetine sahip. Firmaların hem üretimini hem de pazarlama faaliyetlerini daha kolay analiz edip doğru karar verebilmelerine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
1TÇ’nin ürettiği uygulamaların tekstil ve hazırgiyim firmalarına zaman, maliyet ve kalite açısından avantaj sağladığını vurgulayan Uzunmehmetoğlu, uygulamalarının makul bir maliyetle satıldığını belirtti. Firmaların, bu uygulamaları hemen alıp kullanmaya başlayabildiğini, özel çözüm taleplerine uzmanlaşmış bayi ağı ile hızla yanıt verdiklerini hatırlatan Uzunmehmetoğlu, sundukları uygulamaların tek bir faaliyet alanına değil, firmanın tüm iş süreçlerinin otomasyonuna yönelik olduğunun altını çizdi.
Hazırgiyim ve tekstil firmalarının perakende ayağı için çözümlerine yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Uzunmehmetoğlu, Colins markası ile yaptıkları çalışmayı şöyle açıkladı; “1C Perakende uygulaması, birçok firma tarafından biliniyor ve tercih ediliyor. Perakende hazır giyim mağazacılık alanında ulusal ve uluslararası yaygınlığa sahip Colin’s tüm mağaza otomasyonunu bu sisteme taşıdı. Artan mağaza sayılarının anlık izlenmesi ve üretime yönelik planlamaları bu veriler ışığında yapıyorlar. Sisteme duyulan güven yıllarca sektörde yer alan firmaların tercihlerini bu uygulamalara yönlendirdi. Kullandıkları bu uygulamalar üzerinde kendi IT uzmanları ile operasyon gerçekleştirebiliyorlar. Bu ise, karar alma ve uygulama aşamalarını oldukça hızlandırdı. Hızlı karar alma ve temin etme ise hazırgiyim -perakende ve moda dünyasının en önemli unsurlarlarından biridir”.