Herzog Teknik Örgü için Teknoloji Geliştiriyor

Teknik alanlarda kullanılan yapılar için örgü teknolojileri geliştiren August Herzog, örgü makinalarında önemli bir üretici kabul ediliyor

  21 Mart 2013 02:40 Perşembe
Herzog Teknik Örgü için Teknoloji Geliştiriyor

August Herzog Mascihennfabrik GmbH’ın Makine- Satış ve Pazarlama Bölüm Başkanı Sebastian Stolle ‘Teknik Örgüt: Tekstil Tekniğinde Yüksek Teknolojik Örgüler” başlığı ile sunum gerçekleştirdi.  VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep’te konferanslarında yoğun ilgi gören sunumda Stolle hem Herzog’un kurumsal yapısını hem de geliştirdiği teknolojileri yakından tanıttı.  Teknik fonksiyonlu tekstil ürünlerin hazırgiyimden farklı ve katma değeri yüksek tekstil ürünleri olduğuna dikkati çeken Stolle; “Örneğin otomobil sektöründe tekstil, jeotekstil, yalıtım malzemeleri, paketleme ve koruyucu kıyafetlerde teknik tekstiller yer alıyor” dedi. Bu alanlarda kullanılan örgülerin yüzde 90-95’inin teknik örgü olduğunu dile getiren Stolle, Türkiye’de balıkçılık, dağcılık, yatçılık, medikal, sporlar, yalıtım ve kompozitler gibi alanda bu örgülerin yer bulduğunu belirtti.

Üç ya da daha fazla ipliğin iç içe geçirilmesine genel olarak örgü dendiğini kaydeden, örgünün karakteristik özelliklerini ise şöyle sıraladı; yüksek esneklik, yük altında yüksek torsiyon stabilitesi, kilitleme yoluyla elyaf güvenliği, ürün uzunluğu boyunca eşit yük bölmesi, üstün birbirine bağlama özelliği, elastikiyet/ negatif elastikiyet, yüzde 100 tekrarlanabilirlik ve yük azaltma. Örnek olarak duble örgüleri ele alan Stolle, güvenlik ve tırmanma halatları gibi güvenlik ihtiyaçlarında bu örgünün tercih edildiğini belirtti. Çekirdekleri PA tarafından yapılmış bu örgülü halatların yükseklikte güvenlik, yükleri çekme (statik) ve düşme emici (dinamik) özellikleri olduğunu anlattı.  Çalışan kulelerde olduğu gibi en yüksek yükleri çekmek için yüksek teknolojik materyallerin yardımı ile duble halattan faydalanıldığını söyleyen Stolle, bu ürünlerin yüksek gerimde ağırlık tasarrufu sağladığını vurguladı. Duble örgülerin bir başka kullanım alanının da balıkçılık olduğunu ifade eden Stolle; “Büyük balık için balıkçılıkta ağır yüke karşı güçlü ipler kullanılır. Örgülü kordonlar farklı uygulamalarda en ağır yükleri taşıyabilmek için yüksek teknolojik materyaller ile yapılır” dedi.

Termal yalıtım için de örgülerin kullanıldığını dile getiren Stolle, camdan yapılmış kılıflama ve sarılı farklı maddeler ile bu örgülerin üretildiğini belirtti. Stolle, burada monofilament tellerden kılıflama yapıldığını ve birçok elektrikli bileşenin kullanılabildiğini ifade etti. Baskı altında kullanılan hortum ve boruların güçlendirilmesinde de örgülerin kullanıldığını kaydeden Stolle; “Bu örgü bütün hortum ve hortum materyallerine uygundur, farklı iplik ve teller için de uygun, tel veya kumaş tarafından takviye edilebiliyor, farklı kesim ölçülerinde kullanılabiliyor ve birçok havalandırma çeşidi için uygundur” diye konuştu.

Nakliyat, demirleme ve deniz halatlarının üretimi için teknolojiler ürettiklerini söyleyen Sebastian Stolle, kablo yerine sentetik ipliğin daha büyük avantajlar sağladığını aktardı. “Derin su araştırmalarını daha uzun ve daha güçlü halat gerektirir” diyen Stolle, örgü tekniği ile karbon fiber üretimini de anlattı. Denizcilik, ilaç, uçak, spor, havacılık ve otomotiv de bu örgülerin yoğun olarak kullanıldığını söyleyen Stolle, kompozit ile çalışan müşterileri arasında tüm bu segmentlerde önemli markalar olduğunu dile getirdi.

Herzog’dan 3 Boyutlu Örgü Teknolojileri

2 boyutlu, 2,5 boyutlu ve 3 boyutlu örgü teknolojileri geliştirdiklerini belirten Sebastian Stolle, yatay ve radyal örgünün gelişimine değindi. Stolle bu konuda şunları söyledi; “RF 1/288-100 model makinamız ile radyal örgülemede ayarlanabilir 288 ve 144 bobinle örgüleme gerçekleşir. Üretim çekirdekleri kompozit profil üretiminde kullanılır ve mandraller bu üretime olanak sağlar. RF 1/64-100 model makinamızda ise ayarlanabilir 32’li ve 64’lü bobin örgüleme gerçekleşiyor. Kapalı üretim için örgü gövdesi ile ayırma fonksiyonu bulunuyor.”

Stolle sunumunda ayrıca kompozit teçhizat parçalarını anlattı. Karbon çekirdek ve yüksek modülle fiberlerle yapılan bu parçaları dile getiren Stolle, otomotiv de Mercedes LR Mc Laren modelindeki çarpışma kutusunu, BMW M6’da ön ve arka tampon tutucuları örnek olarak gösterdi. Stolle, medikal uygulamalardaki örgü teknolojisinin kullanım oranındaki artışa dikkat çekti. Stolle, çeşitli çap ve uzunlukta medikal dikişlerin,  atroskopik aletler, kablolar ve dikişlerin, stentler ve benzeri ürünler, stent ve benzeri ürünlerde teknolojilerinin kullanıldığını kaydetti.

Yakın Plan: Aug, Herzog Maschinenfabrik

Örgü ve sargı konusunda önemli teknoloji üreticilerinden Herzog’un 1861 yılında kurulduğunu ifade eden Sebastian Stolle, merkezi Almanya’nın Oldenburg şehrinde olan firmanın 5 nesildir aile şirketi olarak yönetildiğini hatırlattı. Stolle firmanın çalışmaları hakkında şunları söyledi; “Farklı uygulamalar için 500’den fazla değişik makine modeli ve materyal geliştirildi. 135 yüksek nitelikte çalışanla tek makinaların yanı sıra komple anahtar teslim projelere imza atıyoruz. Herzog olarak standart makinaların yanı sıra, özel donanımlı makinaları da müşterilerimiz için üretiliyor.” Herzog’un dünya çapında bir satış ve pazarlama ağına sahip olduğunu belirten Stolle, Türkiye temsilciliklerini de Klip Kimyevi Maddeler firmasının yürüttüğünü kaydetti.

Tüm üretimini Almanya’da gerçekleştiren firma, örgü makinaları için uygulamalar ağırlıklı olarak teknik, onların yapısal parçaları da dahil olmak üzere; gemi halatı, basınçlı hortumlar ve borular gibi alanlarda, spor, filtrasyon, otomotiv, havacılık, deniz, tıp gibi kompozit parçalarını kapsıyor.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.