Türk hazır giyim sektöründe yılbaşından bu yana hareketli günler yaşanıyor. Gelişme potansiyeli gösteren birçok yerli üretici yabancı yatırımcıların dikkatini çekerken, diğer yandan sektörde yabancı ortaklı olarak yer alan firmalar da yapılarını değiştirme sürecine gidiyor. Kimi üreticiler ise, yeni distribütörlük anlaşmaları ile üretim ve perakende güçlerini arttırıyor. Uzmanlar 2006 yılından bu yana Türkiye’ye hazırgiyim başta olmak üzere gıda ve elektronik perakende sektörüne 22 civarında yabancı firmanın girdiği belirtiyor. Uzmanlar, başarı ile gerçekleşen fon girişimlerinin daha birçok yerli firmanın ilgisini çekeceğini ve sıraya girebileceğini savunuyor. Son 5 yılda yerli ve yabancı fonlara hisse devri gerçekleştiren firmalar arasında Beymen, Boyner, Mavi Jeans, Wenice Kids, Bücürük, Silk & Cashmere, Yargıcı, Koton ve Damat öne çıkıyor.
Bu yıl ilk yabancı ortaklığı haberi Silk&Cashmere’den gelmiş ve şirketin yüzde 45'i Dubai merkezli Eastgate Capital Group’a devredilmişti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük hazır giyim markalarından Koton'un yüzde 50’si özel girişim sermayesi Turkven’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satılmıştı. Kısa bir zaman önce de Türkiye'de Damat ve Tween markaları ile tanınan Orka Group, New York merkezli yatırım şirketi Investcorp ile azınlık yatırımı konusunda anlaşma imzalamıştı. Orka Group, anlaşma öncesi 6 farklı fonla görüşerek müzakere yürütmüştü. Orka Group yapılan yüzde 20-30’luk hisse devri anlaşmasının dayandığı işlem değerini açıklamazken, Koton markasının açıklanan yüzde 50 hisse devrini kapsayan işlem değeri 500 milyon Dolar
Dev Ortaklık Sona Erdi
Perakende sektöründe önemli yatırımları bulunan Boyner Holding, Benetton Giyim A.Ş.’deki yüzde 50 hissesini, İtalyan Benetton Group Spa’ya devrettiğini açıkladı. Benetton Giyim A.Ş.’nin, Türki Cumhuriyetler ve KKTC genelinde 121 mağazası bulunuyor. Benetton Türkiye, üretim, perakende ve işletmecilik alanlarında 3 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. United Colors of Benetton Türkiye pazarına 1985 yılında üretim ve dağıtım hakkını Altınyıldız Grubu'na vererek girmişti. 1991’in Eylül ayında, İtalya Benetton ve adını Boyner Holding olarak değiştiren Altınyıldız Grubu yüzde 50’lik paylarla, Boğaziçi Hazır Giyim A.Ş. adında yeni bir şirket kurdu.
Benetton Group ve Boyner Holding, 2005 yılının Mayıs ayında, Benetton markalarının Türkiye ve bölgedeki ticari faaliyetlerinin yönetimi ve geliştirilmesi için ortaklık anlaşması imzaladı. Lisansörü Boyner Holding aracılığıyla 1985 yılından bu yana Türkiye’de kesintisiz faaliyet gösteren Benetton Group, bu anlaşmayla, United Colors of Benetton ve Sisley markalarının Türkiye’deki ticari faaliyetlerini üstlenen Boğaziçi Hazır Giyim A.Ş. şirketinin yüzde 50 hissesini de satın alıp tamamına sahip oldu.
Mustang Jeans Türkiye’ye Geliyor
Converse ve Columbia markalarının Türkiye ve Türki Cumhuriyetler distribütörü olan Gözalan Group, distribütörü olduğu markaların arasında Avrupa Jean pazarının önemli markalarından Mustang Jeans’i de ekledi. Çatısı altındaki marka sayısını sürekli genişleten grup, Mustang Jeans ile 2017 yılında jean sektöründe lider olmayı hedefliyor.
Grup tarafından Türkiye’de üretilecek olan Mustang Jeans ile Türkiye, çevre ülkeler için de bir üretim üssüne dönüşecek. Öncelikle zincir mağazalarda satışa sunulacak marka, 2014 yılından itibaren monobrand mağazalarda müşteriyle buluşacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gözalan Group Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Gözalan Mustang Jeans'i Türkiye'ye getirmekten duydukları heyecanı dile getirdi. Gözalan; “Jean sektöründe son yıllarda pek çok markanın pazar payı geriledi. Mustang Jeans ile pazara yeni bir soluk getireceğimize inanıyoruz. Ülkemizde jean sektöründeki rekabet Amerika ve Avrupa'ya kıyasla çok az sayıda marka arasında dönüyor. Sektörün yüzde 70'i yerli markaların hakimiyetinde. Yaptığımız araştırmalarla hedef kitlenin yeni ve yaratıcı bir markaya ihtiyaç duyduğunu saptadık. 2015 yılına dek sektörün en büyük oyuncularından biri olmayı, 2017 yılında ise lider olmayı hedefliyoruz” dedi.
Amerika dışında üretilen ilk Jean markası olan Mustang Jeans, 2015 yılından itibaren Gözalan Group’un son teknolojiyle donatılmış olan Hadımköy’deki 35 bin metrekarelik tesisinde üretilmesi planlanıyor.
77 yıllık Türk Şirketi Yine Satılıyor
Türkiye’nin en köklü mobilya markalarından olan, 77 yıllık Kelebek Mobilya satışa çıktı. Borsaya gönderilen açıklamaya göre hisse devri veya ortaklık için Hollanda merkezli International Furniture ve Doğtaş ile görüşmelere başlandı. Şirketin şimdiki sahipleri olan Kayserili Özbıyık ve Göknar aileleri Kelebek'i 2006 yılında Enka Grubu'ndan satın almıştı. Cumhuriyet tarihinin en eski sanayi kuruluşlarından Kelebek Mobilya, 1935 yılında uçak kanatları için kontrplak üretmek amacıyla kurulmuştu. 1978 yılında Düzce’de kurduğu Avrupa’nın en büyük mobilya tesislerinden birini hizmete sokan şirket, 1990 yılında ise halka arz edilmişti.
Mobilya, mutfak, banyo, oturma grupları ve özel ahşap donanımları üretimlerini Düzce’deki fabrikasında sürdüren Kelebek Mobilya'da 2006 yılında önemli bir satış gerçekleşti. Kelebek Mobilya'nın çoğunluk hisselerine sahip olan ENKA grubu, esas faaliyet alanlarına daha fazla yoğunlaşmak için şirketteki yüzde 67 oranındaki hisselerini Özbıyık ve Göknar aileleri adına Mehmet Özbıyık’a devretti. Bu süreçte yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı da Özbüyük ailesi, Kelebek Mobilya’nın tekrar satışına karar verdi.