Türkiye ile Sırbistan arasındaki tekstil sanayisini kapsayan önemli çalışmalara imza atılıyor. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen ‘Tekstil Sanayisi- Sırbistan ve Türkiye Arasındaki Stratejik İşbirliği Fırsatı’ adlı organizasyonda son 10 yılda yükselen iki ülke arasındaki ilişkilerin, önümüzdeki dönemde de artış eğilimi göstereceği belirtildi. Sırbistan Ticaret Odası (PKS) tarafından organize edilen foruma, Türkiye ve Sırbistan'dan yaklaşık 50 şirket, ticaret odaları tekstil üreticileri ve ihracatçıları birlikleri temsilcilerinin yanı sıra Sırbistan Devlet Bakanı Süleyman Uglyanin ve Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Ali Rıza Çolak katıldı. Toplantı AB üyesi olan Sırbistan ile AB sürecinde ilerleyen Türkiye arasında stratejik işbirliğinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Üretiminin yüzde 70’ini Avrupa pazarına gerçekleştiren Sırbistan’da, İtalyan, Fransız ve Alman birçok önemli marka üretim gerçekleştiriyor. Hazırgiyim ve konfeksiyon alanında AB’nin önemli üreticilerinden olan ülke, özellikle küçük miktardaki tedarikleri 24 saatte sağlama avantajına sahip bulunuyor.
Forumda bir sunumu yapan Sırbistan Devlet Bakanı Süleyman Uglyanin önemli açıklamalarda bulundu. Sırbistan ile Türkiye arasındaki İşbirliği Ortak Komisyon Eşbaşkanı da olan Bakan Uglyanin Sırbistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son 10 yıl içinde yükselişte olduğunu ifade etti.
Yapılan çalışmalarla her dönem artan bir trend yakalamak istediklerini vurgulayan Uglyanin; “Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması uygulamasıyla önemli ölçüde iş ortamı geliştirildi. Aynı zamanda yapılan özverili çalışmalar ile ortak üretim tesislerinin kurulması için şartlar oluşturuldu” dedi. Uglyanin, Türkiye'den gelen yatırımların Sırbistan'da iş imkanı sağladığı ve iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Ali Rıza Çolak da yaptığı konuşmada, bu forumun düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Sırbistan ve Türkiye arasındaki iyi iş ve siyasi bağların güçlendiğini vurguladı. Sırbistan-Türkiye İş Konseyi Eşbaşkanı Aleksandar Mecedoviç ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel tekstil piyasasında dördüncü büyük ihracatçı olduğunu hatırlattı. Mecedoviç yaptığı sunumda ise Türk tekstilcilerin yatırım potansiyellerini ele aldı.
Türk tekstilcileri için düzenlenen seminerde yatırım potansiyellerini anlattığı sunumunda, Sırbistan'ın geniş Serbest Ticaret Antlaşması'nın ağı ve diğer avantajlarına da vurgu yapıldı.
Ticari İlişkiler Neredeyse Sıfır Düzeyinde
Türkiye’nin ticari açıdan ilişkilerini güçlendirmek istediği Sırbistan ile ekonomik ilişkilerin yeterli düzeyde olmadığı belirtiliyor. Özellikle Balkan ülkeleri arasında ticari ilişkilerin en az olduğu ülkelerden birisi olan Sırbistan arasında arka sıralarda bulunan Sırbistan, gelişen ekonomik yapısı ile dikkat çekiyor. TÜİK’in verilerine göre 2010 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı içinde Sırbistan’ın payı % 0,27, toplam ithalatı içindeki payı ise % 0,06 olarak ifade ediliyor.
Yine, TÜİK’in verilerine göre, 2006 ile Kasım 2011 tarihleri arasında Türkiye’nin Sırbistan’a ihracatı yüzde 14, Türkiye’nin Sırbistan’dan ithalatı ise yaklaşık yüzde 75 oranında artış göstermiş. Türkiye’nin Sırbistan’dan gerçekleştirdiği ithalatta en büyük artış son iki yılda, yüzde 73 oranında oldu.
2011 yılı itibariyle Sırbistan’daki Türk yatırımlarının kümülatif değeri 31 Milyon Dolar gibi sembolik sayılabilecek bir düzeydeydi. Aynı dönem içinde Sırbistan’daki Türk inşaat projelerinin değeri ise 120 Milyon Dolar civarındaydı. Türk sermayesini Sırbistan’a çekmek maksadıyla, Ekim 2009’da iki ülke arasında altyapı projelerinde işbirliği anlaşması imzalandı. Sırbistan’da yüz binlerce dolarlık Türk yatırımının yapılmasını amaçlayan bu anlaşmada, Sancak bölgesinde bazı yolların onarılması, Belgrad-Boljare otoyolunun bazı bölümlerinin inşa edilmesi, bir endüstri bölgesinin ve havaalanlarının inşa edilmesi gibi öncellikli projeler yer alıyor. Bunun dışında, Türkiye ile Sırbistan havayolu şirketleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi, ayrıca Sırbistan’daki özelleştirmelere Türk şirketlerinin de katılımının teşvik edilmesi üzerinde duruluyor. Türkiye ile Sırbistan arasında sanayi, enerji, tarım ve turizm gibi alanlarda da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi potansiyeli bulunuyor.