‘Türk Tekstilciler Cezalandırılmakta’

Ekonomik gelişmelerin pamuğa etkisini ve sektörü değerlendiren Cotton Council Türkiye Direktörü Marsha Powell, Amerikan pamuğunun Dahili İşleme Rejiminden çıkarılmasını ‘Türk tekstil sektörüne ceza’ olarak yorumladı.

  15 Ekim 2018 01:00 Pazartesi
‘Türk Tekstilciler Cezalandırılmakta’

Cotton Council International Türkiye Program Direktörü Marsha Powell ile tekstil sektörünün vazgeçilmez ürünlerinin başında gelen pamuğun, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve dünya genelindeki durumu hakkında konuştuk. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların pamuk özelinde Türk tekstil sektörüne etkisini değerlendiren Marsha Powell, yabancı kurdaki her türlü değişim dalgalanmasına karşı, işaretleri iyi okumanın gerekliliğini vurguladı. Kazanılan deneyimlerin, alım-satım dengesini kurmak adına önemine dikkat çeken Bayan Marsha, “2011 yılından önce, pamuk tedarik zincirinin tüm halkaları, finansal planlamalarına yardımcı olan ortalama pamuk fiyatlarına alışmışlardı,  buna rağmen 2011 yılında yaşanan dalgalanmaların olumsuz etkilerinin bir kısmı sektör tarafından tolere edilebildi. Döviz kuru ile alım yaparken ve satışlarınız verimliyken, ihraç ürünlerinizi dengede tutabilirsiniz. Bence Türk girişimciler bu konuda tecrübeli ve katı.” ifadelerini kullandı.

‘Bu Karardan Kimse Memnun Değil’

Yaklaşık 2 yıldır ABD’den ithal ettikleri pamuğa yüzde 3 vergi ödeyen iplik üreticileri, 18 Mayıs’tan itibaren DİR (Dahili İşleme Rejimi) kapsamında ithalat yapamıyorlar. Bayan Marsha, bu konudaki görüşlerini ise şu sözlerle açıkladı: “Açıktır ki, ABD pamuk ithalatına uygulanan yüzde 3'lük vergiden hiç kimse memnun değil ve bunun siyasi bir karar olduğunu biliyoruz. Türk hazır giyim üreticileri, özellikle AB pazarına yapılan satışlar açısından düşük kontaminasyon talep ediyorlar. Müşterilerinin talebini karşılamak adına, imal ettikleri ürünlerde ABD pamuğu kullanmayı tercih ediyorlar. Hammaddelere uygulanan ağır ithalat vergileri maliyetleri etkileyebiliyor. Yüzde 3'lük ek bir maliyetin telafisi söz konusu olamayabilir. Bu bence üzücü bir durum ve gelişmelerle Türk tekstil sektörü cezalandırılmakta” dedi.

‘Türk Pamuğu’nun pazarda kendine has bir yeri var’

“Türk pamuk üreticileri, GDO konusundaki yaklaşımını, ülkenin biyogüvenlik yasalarına uygun bir şekilde biçimlendirmiş vaziyette. Türk pamuğu ile direkt olarak ilgilenmiyorum, o yüzden Türk pamuğunun kalitesiyle ilgili yorum yapmak çok zor.  ABD pamuğunu, Türk pamuğuna rakip olarak görmüyorum. Türk pamuğunun, yerel pazarda önemli bir yeri ve kendine özgü karakteristik özellikleri var.  Pamuğun üç genel kategoriye ayrıldığı bilinir; kısa elyaf, orta elyaf ve uzun veya ekstra uzun elyaf. Türk pamuğu, genellikle orta elyaftır, fakat çok ince iplikler veya çok ince kumaşlar üretmek için uzun veya ekstra uzun pamuk gerekir.  Ekstra uzun pamuk veya ABD pima pamuk çoğunlukla California’da üretilir. ABD uzun pamuk Ege pamuğuna çok benzer.

Ege bölgesinde üretim son yıllarda azalıyor. Uzun lifli pamuğu üretimde kullanmak isteyen firmalar Türkiye'den ithalat gerçekleştiriyorlar.

‘2020’deki Konferans Büyük Bir Fırsat’

‘’Dünya pamuk konferansı her yıl farklı ülkelere taşınıyor ve bu yıl Fildişi Sahili, Abidjan'da düzenlenecek. Ben de orada katılımcı olacağım. Dünya Pamuk Araştırma Konferansı 2020 yılında İzmir'de düzenlenecek. Bu organizasyonu, Türkiye’nin önemli bir pamuk üreticisi olarak tanınması açısından önemli buluyorum. Bu konferans, dünya pamuk pazarını Türkiye'ye getirerek iş fırsatları yaratıyor ve Türkler, burada özgün ve teknolojik gelişmelerini sergileme şansına sahip. Bunun bizim için çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde dünyada önemli fırsatlar yaratan bir tedarikçi olduğunu biliyoruz”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.